Fermierii din Moldova ies în stradă. Protest în Vama Stânca față de importurile de cereale din Ucraina

Vineri, 31 Martie 2023, ora 16:12
2777 citiri
Fermierii din Moldova ies în stradă. Protest în Vama Stânca față de importurile de cereale din Ucraina
Vama Stânca Costești FOTO botosaninews.ro

Aproximativ 200 de fermieri din judeţul Botoşani vor participa, săptămâna viitoare, la un protest împotriva ”deciziilor autorităţilor europene privind liberalizarea comerţului cu produse agricole şi agroalimentare din Ucraina”.

Acţiunea va avea loc pe 7 aprilie în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca, organizator fiind Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, Asociaţia Moldoovis şi Asociaţia de proprietari "Paltinul" din Păltiniş.

Potrivit organizatorilor, cei aproximativ 200 de fermieri vor participa la acţiune cu tractoare agricole, remorci, maşini şi camioane.

Scopul adunării publice îl constituie manifestarea şi marşul de deplasare cu viteză redusă al persoanelor şi mijloacelor mecanice în legătură cu efectele devastatoare asupra fermierilor, sectorului agricol, populaţiei şi economiei naţionale a României, urmare a deciziilor autorităţilor europene privind liberalizarea comerţului cu produse agricole şi agroalimentare din Ucraina”, se arată în adresa înaintată de fermieri.

Protestul vizează şi „problemele generate de Strategiile de la Fermă la Furculiţă, Biodiversitate, Pactul ecologic european, Regulamentul de utilizare sustenabilă a pesticidelor, amânarea legislaţiei privind tehnicile de ameliorare modernă, încadrarea agriculturii alături de marii poluatori industriali, noile prevederi din Politica Agricolă Comună, Planul Naţional Strategic 2023-2027 (Lăsarea terenului pârloagă, cultivarea obligatorie de proteaginoase, eliminarea practicilor tradiţionale de cultivare fără a ţine cont de specificităţile agroclimatice din fiecare zonă a României), constrângeri şi condiţii mult mai blânde pentru produsele importate din ţări terţe, decât cele produse în Europa, care generează dificultăţi şi condiţionalităţi pentru fermierii din România”.

Fermierii mai sunt nemulţumiţi de ”încercarea unor măsuri de interzicere a exportului de animale vii către Orientul Mijlociu”.

#protest, #fermieri, #vama stanca, #cereale, #Ucraina , #proteste
Comentarii