Protestele continuă în Bangladesh la scară largă luni, 5 august, după ce duminică au fost uciși aproape 100 de manifestanți și alte sute au fost rănite. În ciuda acestui lucru, protestele anti-guvernamentale continuă, în ciuda faptului că a fost oprită furnizarea internetului mobil, pentru a împiedica organizarea protestatarilor.
UPDATE 14.20 Şefa Guvernului din Bangladesh Sheikh Hasina, care a fugit din palatul său luat cu asalt, a demisionat luni, 5 august, anunţă şeful armatei într-un discurs televizat, care anunţă totodată că va ”forma un Guvern provizoriu”, relatează AFP.
Aceste anunţuri intervin după ce mii de manifestanţi antiguvernamentali au luat cu asalt palatul premierului, potrivit unor imagini difuzate de Channel 24.
Sheikh Hasina a părăsit capitala cu un elicopter, potrivit unei surse apropiate conducătoarei în vârstă de 76 de ani. ”Voia să înregistreze un discurs. Dar nu a putut să aibă ocazia să o facă”, precizează această sursă.
În imagini televizate apar protestatari care iau scaune, răstoarnă mobile sau sparg uşi de sticlă ale palatului.
”Sunt înăuntrul Palatului Ganabhaban”, reşedinţa oficială a şefului Guvernului din Bangladesh, a declarat AFP jurnalistul Yeasir Arafat.
Scenes inside Prime Minister's Residence (Ganabhaban):
- Protesters are looting
- Eating & drinking
- Laying at Sheikh Hasina's bedroom
- Swimming at PM office pic.twitter.com/k19AXECSpR
— BALA (@erbmjha) August 5, 2024
”Sunt peste 1.500 de persoane înăuntrul palatului, Spar mobila şi geamurile”, a adăugat el.
Fiica mai mare a lui Sheikh Mujibur Rahman, părintele fondator al Bangladeshului, care şi-a proclamat independenţa faţă de Pakistan în 1971, Sheikh Hasina se află la putere din 2009, după un prim mandat în perioada 1996-2001.
Știre inițială
Numărul de morți în urma ciocnirilor violente de duminică, 4 iulie, a crescut oficial la 94 de morți, iar în total peste 300 au fost uciși de la începerea protestelor care cer demisia prim-ministrei Sheikh Hasina, aflată la al patrulea mandat.
Hasina a părăsit capitala Dhaka, iar armata a impus o stare de alertă pe fondul numărului tot mai mare de manifestanți. Dintre cei 94 de victime, 80 ar fi protestatari, iar 14 polițiști, scrie presa locală, citată de France24.
Sute de mii de protestari s-au înfruntat cu manifestanții susținători ai guvernului în Bangladesh, care are o populație de 170 milioane. Sheikh Hasina, în vârstă de 76 de ani, conduce Bangladesh-ul de 15 ani și, la cererea ei, polițiștii și soldații păzesc intrările în capitală.
Protestele au început cu studenți nemulțumiți de faptul că 30% dintre funcțiile de bugetari sunt rezervate pentru urmașii veteranilor războiului de independență din 1971. Curtea Supremă a țării a scăzut procentul la 5%, dar protestele au continuat, manifestanții criticând măsurile represive ale guvernului.
Autoritățile au declarat zilele de luni, marți și miercuri, 7 august, drept sărbătoare pentru a liniști manifestanții.
Curfew my foot!
Update - Internet back in parts of Bangladesh
5th August 2024#StepDownHasina pic.twitter.com/RX8YkD6so7
— BringingJusticetoYou (@JusticeBengal) August 5, 2024
Local television in Bangladesh speak about the rage and discontent on the streets of the country as the army chief is expected to address the nation shortly. According to news reports Sheikh Hasina has allegedly left Dhaka for a safe place pic.twitter.com/JhbLHkSPDx
— Rana Ayyub (@RanaAyyub) August 5, 2024
Deocamdata, pe acolo este o... Vezi tot