Cum au apărut sloganurile pro-Putin la mitingul fermierilor polonezi: "Credem că este o tentativă de a prelua controlul asupra mişcării de protest"

Miercuri, 21 Februarie 2024, ora 15:56
1679 citiri
Cum au apărut sloganurile pro-Putin la mitingul fermierilor polonezi: "Credem că este o tentativă de a prelua controlul asupra mişcării de protest"
Protestul fermierilor polonezi este unul de amploare FOTO Hepta

Sloganuri anti-ucrainene şi pro-Putin ce au putut fi observate în timpul unui val de manifestaţii ale agricultorilor în Polonia ar putea fi influențate de "agenţi ruşi", a declarat miercuri, 21 februarie, Ministerul Afacerilor Externe polonez, informează AFP.

"Credem că este vorba de o tentativă de a prelua controlul asupra mişcării de protest agricole de către grupuri extremiste şi iresponsabile, posibil influenţate de agenţi ruşi", potrivit unui comunicat oficial al diplomaţiei poloneze.

În timpul unei manifestaţii organizate marţi, agricultori din Gorzyczki, în sudul Poloniei, au desfăşurat un banner pe care era scris "Putin, restabileşte ordinea în Ucraina, la Bruxelles şi în cadrul guvernului nostru!", alături de un drapel al Uniunii Sovietice.

Fotografia cu bannerul a fost difuzată intens pe reţelele sociale, declanşând o reacţie fermă din partea Kievului.

Varşovia "ia notă cu cea mai mare îngrijorare de apariţia unor sloganuri anti-ucrainene şi de glorificare a lui Vladimir Putin şi a războiului declanşat de el, în timpul recentelor blocări din partea agricultorilor", a declarat Ministerul Afacerilor Externe în comunicat, subliniind că astfel de acţiuni "fac o imagine proastă Poloniei".

Miercuri, o purtătoare de cuvânt a poliţiei locale a declarat pentru AFP că "bannerul şi drapelul" au fost "confiscate". "Persoana care conducea vehiculul a fost identificată", a dat ea asigurări.

O anchetă penală pentru promovarea unui regim fascist sau totalitare şi pentru incitare la ură, delict pasibil în Polonia de trei ani de închisoare, a fost declanşată de poliţie.

Miercuri, ministrul polonez însărcinat cu serviciile secrete, Tomasz Siemoniak, a calificat bannerul drept "scandalos" şi incidentul drept o "provocare".

"Acesta sunt nişte cuvinte ruşinoase care nu corespund absolut deloc poziţiei statului şi nici sentimentelor cetăţenilor noştri", a declarat Siemoniak pentru Radio Zet.

Ucraina, altădată supranumită "grânarul Europei", şi-a văzut sectorul agricol bulversat de invazia rusă, cu numeroase centre de export pe Marea Neagră blocate şi terenuri agricole devenite inutilizabile în urma luptelor.

Agricultorii polonezi blochează periodic mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina începând din noiembrie anul trecut, pentru a protesta împotriva concurenţei reprezentate de produsele agricole ucrainene. Polonia este una din cele mai mari susţinătoare ale Ucrainei în faţa invaziei ruse, însă disensiunile legate de interzicerea unilaterală a importurilor de cereale din Ucraina a afectat relaţiile dintre Varşovia şi Kiev.

Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a apreciat luni că blocarea frontierei de către agricultorii polonezi este o ameninţare la adresa securităţii Ucrainei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Investigația care dezvăluie cruzimea lui Putin: Câte zile supraviețuiește un deținut rus pe frontul din Ucraina VIDEO
Investigația care dezvăluie cruzimea lui Putin: Câte zile supraviețuiește un deținut rus pe frontul din Ucraina VIDEO
Războiul declanșat de Putin în Ucraina a provocat zeci de mii de morți în rândul militarilor ruși. Cu toate astea, dictatorului rus nu-i pasă și continuă fără scrupule bătălia. O...
Armele inovatoare ale industriei franceze de apărare care vor fi testate în Ucraina
Armele inovatoare ale industriei franceze de apărare care vor fi testate în Ucraina
Noile arme ale industriei franceze de apărare, mai ales cele anti-dronă, vor fi testate în timpul operațiunilor de apărare din Ucraina. Forțele Armate ale Ucrainei ar putea avea nevoie de...
#proteste fermieri, #slogan pro putin, #razboi Ucraina , #Razboi Ucraina