Șaisprezece polițiști și doi protestatari răniți grav în districtul rural de vest din Sainte-Soline.
Mai multe persoane au fost rănite sâmbătă, 26 martie, în urma ciocnirilor dintre poliția franceză și protestatari care se opun construirii unui rezervor mare de apă pentru irigarea fermelor, în ciuda interzicerii adunărilor în zonă.
Poliția a lansat gaze lacrimogene pentru a respinge unii protestatari care au aruncat artificii și alte proiectile în timp ce traversau câmpuri pentru a se apropia de zona de construcții din districtul rural Sainte-Soline, din vestul Franței.
Cel puțin trei vehicule de poliție au fost incendiate, arată imaginile înregistrate. Din filmare se mai poate observa și modul coordonat în care protestatarii atacă, similar celui folosit de forțele de ordine - în grup compact, apărat de scuturi.
BREAKING:
Major attack by climate change activists against the French police in Sainte Soline.
Molotov cocktails used by the attackers. Several police officers are injured.
— Visegrád 24 (@visegrad24) March 25, 2023
Doi protestatari au fost grav răniți, dintre care unul se află în stare critică după ce a suferit o accidentare la cap, precum și 16 ofițeri de poliție, a declarat prefectura locală.
Un ofițer a fost evacuat cu elicopterul. Mii de protestatari se adunaseră în zona lacului de acumulare planificat a deveni rezervor agricol, unde un protest similar ținut în octombrie 2022 a devenit de asemenea violent, arată The Guardian.
Emmanuelle Dubee, prefectul regiunii în care au loc demonstrațiile, a spus că erau așteptați aproximativ 1.000 de indivizi radicali printre aproximativ 6.000 de protestatari.
Aproximativ 3.200 de polițiști au fost dislocați pentru demonstrație, a declarat ministrul de interne, Gérald Darmanin, care a acuzat grupurile de extremă stângă pentru violență.
Prezența puternică a poliției a inclus elicoptere și echipe care se plimbau cu quad-uri.
Tulburările legate de proiectul de irigare au venit după săptămâni de demonstrații devenite violente în Franța împotriva unei reforme a pensiilor.
Cea mai gravă secetă înregistrată în Franța vara trecută a acutizat dezbaterea asupra resurselor de apă în cel mai mare sector agricol al Uniunii Europene.
Susținătorii susțin că rezervoarele artificiale sunt o modalitate de a folosi apa în mod eficient atunci când este nevoie, în timp ce criticii – care le numesc „mega-bazine” – susțin că sunt exagerat de mari și favorizează fermele mari.
asta nu e ziaristica ci birfa satului Vezi tot