Continuă protestele în Franța din cauza nemulțumirilor vizavi de noua lege a pensiilor

Sambata, 18 Martie 2023, ora 16:33
1791 citiri
Continuă protestele în Franța din cauza nemulțumirilor vizavi de noua lege a pensiilor
O zi de grevă la nivel naţional este programată pentru joi FOTO Le Monde

Demonstrații masive au avut loc sâmbătă, 18 martie, în toată Franța, cărora li s-au adăugat și grevele rafinăriilor, pe fondul nemulțumirilor față de guvern care a vrea să introducă creșterea vârstei de pensionare fără un vor în parlament, conform Reuters.

Președintele Emmanuel Macron s-a trezit cu cea mai gravă provocare la adresa autorității sale în contextul în care protestele masive, gunoaiele nesfârșite de pe străzile Parisului și haosul general acaparează întreaga țară. Ultimele proteste de amploare au avut loc în decembrie 2018, odată cu manifestațiile vestelor galbene.

Aproximativ 37% din personalul operaţional de la rafinăriile şi depozitele TotalEnergies, la locaţii care includ Feyzin, în sud-estul Franţei, şi Normandia sunt în grevă sâmbătă, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

Greve majore și la căile ferate

Forțele de ordine au avut mai multe ciocniri cu protestatarii vineri seară, la Paris, în timp ce la Place de la Concorde din capitală, în apropierea parlamentului, a avut loc o altă demonstrație care s-a l-sat cu 61 de persoane arestate.

"Nu este loc pentru violenţă. Trebuie să respectaţi democraţia parlamentară", a declarat ministrul Tranziţiei Digitale şi Telecomunicaţiilor, Jean-Noel Barrot, pentru Sud radio.

Un alt miting a fost planificat să aibă loc la Paris, mai târziu sâmbătă, în timp ce televiziunea BFM a arătat imagini cu demonstraţii care au avut loc deja în oraşe precum Compiegne în nord, Nantes în vest şi Saint-Etienne în centrul Franţei.

O alianţă largă a principalelor sindicate din Franţa a declarat că va continua să se mobilizeze pentru a încerca să forţeze o anulare a schimbărilor.

O zi de grevă la nivel naţional este programată pentru joi.

În timp ce opt zile de proteste la nivel naţional, de la mijlocul lunii ianuarie, şi multe acţiuni greviste locale au fost până acum în mare parte paşnice, tulburările din ultimele trei zile amintesc de protestele Vestelor Galbene, care au izbucnit la sfârşitul anului 2018 din cauza preţurilor ridicate ale combustibililor şi care l-a forţat pe Macron să facă o întoarcere parţială în privinţa unei taxe pe carbon.

Reforma pensiilor a preşedintelui Macron ridică vârsta de pensionare cu doi ani, la 64 de ani, ceea ce guvernul spune că este esenţial pentru a se asigura că sistemul nu se prăbuşeşte.

Citește și:
Avertizare pentru românii care călătoresc în Franța. Zeci de zboruri sunt anulate ori întârziate
Avertizare pentru românii care călătoresc în Franța. Zeci de zboruri sunt anulate ori întârziate
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a trimis duminică, 19 martie, o avertizare de călătorie pentru cetățenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în...
Scandalul Bîstroe. Rezultatele surprinzătoare ale analizelor din 2005 versus retorica PSD
Scandalul Bîstroe. Rezultatele surprinzătoare ale analizelor din 2005 versus retorica PSD
În ultimele două săptămâni, opinia publică din România a fost inflamată de o informație lansată public de ministrul Sorin Grindeanu, potrivit căreia autoritățile din Ucraina ar face...
#proteste Franta, #greva franta, #proteste nationale, #varsta de pensionare , #proteste Franta