Franța continuă să fiarbă. Sute de mii de protestatari furioși contestă în stradă reforma pensiilor, pentru a zecea zi VIDEO

Marti, 28 Martie 2023, ora 19:47
1463 citiri
Franța continuă să fiarbă. Sute de mii de protestatari furioși contestă în stradă reforma pensiilor, pentru a zecea zi VIDEO
Vârsta legală a pensionării va crește treptat în Franța, de la 62 la 64 de ani FOTO Twitter / Jean Citonne

Peste 500.000 de oameni au ieșit în stradă în mai multe orașe din Franța marți, 28 martie, în semn de protest față de reforma pensiilor, relatează Le Figaro.

Sindicatele speră la o participare consolidată în această a zecea zi de mobilizare.

Denunţarea violenţei poliţiei ar putea atrage foarte mulţi tineri.

Mulţi manifestanţi denunţă adoptarea proiectului reformei pensiilor prin asumarea răspunderii de către Guvern.

La Paris, Confederaţia Generală aMuncii (CGT) a anunţat 450.000 de manifestanţi.

Este vorba despre aproape jumătate din nivelul partipării la mobilizarea de joi, când CGT a înregistrat 800.000 de manifestanţi în capitala franceză, iar autorităţile 119.000.

Mobilizarea pare să-şi piardă suflul, comentează cotidianul francez.

La cinci zile de la precedente manifestaţii pătate de incidente violente, atât bilanţul autorităţilor, cât şi al sindicatelor arată o participare mai mică la manifestaţiile de marți.

Mai puţine persoane au manifestat şi la Rennes şi Brest, potrivit ziarului, cu 30-40%, la Montpelier cu 50%, iar la Marsilia cu o treime. La Rodez, poliţia a numărat de cinci ori mai puţini (1.200 de manifestanţi) manifestanţi decât la 23 martie, iar sindicatele de zece ori (3.000 de manifestanţi).

Autorităţile, surprinse de mobilizarea de joi - 1,09 milioane de manifestanţi, potrivit Ministerului de Interne, şi peste trei milione, potrivit sindicatelor - se aşteaptă ca la manifestațiile de marți să participe până la 900.000 de persoane, dintre care până la 100.000 la Paris.

”Mă aştept la o mobilizare şi o hotărâre puternice a manifestanţilor, preconiza la postul RMC secertarul general al Forţei Muncitoreşti (FO) Frédéric Souillot, care aştepta ”cu adevărat multă lume în această (marţi) seara” la Paris.

În total 13.000 de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi, dintre care 5.500 la Paris, un ”dispozitiv de securitate fără precedent”, a subliniat într-o conferinţă de presă ministrul de Interne Gérald Darmanin, care a îndemnat În mod solemn pe fiecare (bărbat şi femeie0 la calm”.

El a evocat prezenţa, la Paris, a ”peste 1.000 de elemente radicale”.

#proteste Franta, #reforma pensii, #furie , #proteste Franta