Spitalul care a trimis zeci de sacoșe ticsite cu cârnați de Pleșcoi pe ușa din spate a Ministerului Sănătății în timp ce sindicaliștii protestau

Joi, 01 Iunie 2023, ora 15:44
5152 citiri
Spitalul care a trimis zeci de sacoșe ticsite cu cârnați de Pleșcoi pe ușa din spate a Ministerului Sănătății în timp ce sindicaliștii protestau
Pungi ticsite cu cârnați au intrat în ministerul Sănătății FOTO Europa Liberă

În timpul recentului protest Sanitas, conducerea Spitalului Săpoca din Buzău a trimis cadou unor persoane din Ministerul Sănătății sacoșe cu cârnați de Pleșcoi, semnalează un avertizor de integritate, citat de către Europa Liberă.

Marți, 23 mai, reprezentanții Sanitas au organizat un protest în fața ministerului Sănătății în care au cerut salarii mai mari și condiții mai bune de muncă pentru angajații sanitari. În paralel, conducerea Spitalului de Psihiatrie Săpoca avea de prezentat ministerului Sănătății noua organigramă a instituției precum și documente privind evaluarea activității managerului spitalului, Gabriela Piriu, mai arată sursa citată. Spitalul este cea mai mare unitate medicală din țară în care sunt internate persoane fără discernământ care au fost condamnate sau sunt cercetate.

Frigiderele de la Săpoca au fost aprovizionate cu cârnați de Pleșcoi FOTO Europa Liberă

Directoarea de la Săpoca este acuzată de sindicatele din spitalul administrat de Ministerul Sănătății de ilegalități și abuzuri, așa cum reiese din plângerile făcute la Direcția Națională Anticorupție, sesizări consultate și de Europa Liberă.

Traseul cârnaților

Puțin înainte de deputul protestului Sanitas, un avertizor de integritate a transmis către sursa citată o serie de fotografii de la Spitalul Săpoca în care. În prima dintre ele apar pungi cu cârnați într-un frigider din Spitalul Săpoca și precizează că e vorba de cârnați de Pleșcoi. Într-o altă fotografie sunt observați angajați care cară sacoșe de supermarket în care ar fi fost transportați cârnații către ministerul Sănătății. Într-o a treia poză este surprins momentul în care sacoșele ticsite cu cârnați sunt urcate într-o mașină.

Câteva ore mai târziu, aceeași mașină a fost surprinsă de către Europa Liberă în parcarea ministerului Sănătății unde directorul economic al spitalului Oana Aurelia Anica și șoferul scoteau cârnații din pungile de supermarket pentru a-i pune în pungi de hartie, mai elegante. Conform sursei citate, șoferul a făcut mai multe drumuri până în minister și înapoi, cu cel puțin șase pungi de cârnați.

Reprezentanții ministerului Sănătății au precizat pentru Europa Liberă doar că sacoșele de la Săpoca nu au ajuns la Ministrul Sănătății Alexandru Rafila. La momentul incidentului, acesta se afla în străinătate, la Geneva.

„Ministrul Sănătății nu are cunoștință despre o astfel de situație, în data de 23 mai era plecat la Geneva, la Adunarea Mondială a Sănătății. Dacă aveți astfel de informații vă rugăm să vă adresați organelor competente pentru a investiga cele semnalate.”

Avertizorul de integritate care a semnalat pentru Europa Liberă cazul, a dezvăluit câteva zile mai târziu că Gabriela Piriu s-a lăudat colegilor că a primit 10 la evaluarea de la Ministerul Sănătății. Ba mai mult, i-ar fi fost aprobată o nouă organigramă de către Iuliana Costin, directorul Departamentului de Resurse Umane din minister.

Premierul Marcel Ciolacu se întâlneşte cu delegaţia FMI
Premierul Marcel Ciolacu se întâlneşte cu delegaţia FMI
Premierul Marcel Ciolacu se întâlneşte miercuri, 4 octombrie, cu reprezentanţii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional. O echipă a FMI, condusă de Jan Kees Martijn, şeful misiunii...
Cătălin Predoiu, atac la USR în plenul Parlamentului: „Aţi plecat de la guvernare cu pantalonii murdari, la prima bătălie”
Cătălin Predoiu, atac la USR în plenul Parlamentului: „Aţi plecat de la guvernare cu pantalonii murdari, la prima bătălie”
Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a lansat marţi, 3 octombrie, în plenul Camerei Deputaţilor, un atac la adresa USR despre care spune că s-a retras de la guvernare „cu pantalonii...
#proteste Sanitas, #proteste Sanatate, #carnati Plescoi , #proteste