Sediul opoziţiei din Albania, luat cu asalt de sute de protestatari. Poliția a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă

Sambata, 08 Ianuarie 2022, ora 18:06
3011 citiri
Sediul opoziţiei din Albania, luat cu asalt de sute de protestatari. Poliția a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă
Protestatarii au luat cu asalt sediul opoziției. Sursa foto: captură video

Poliţia albaneză a recurs la gaze lacrimogene şi la tunuri cu apă sâmbătă după ce protestatari înarmaţi cu pietre au luat cu asalt sediul Partidului Democrat (PD), opoziţia de dreapta, transmite Reuters.

Protestatarii erau susţinători ai fostului preşedinte şi premier albanez Sali Berisha, dat afară din PD anul trecut, după ce Washingtonul l-a declarat persona non grata şi i-a interzis accesul în SUA din motive de corupţie.

De atunci, Berisha, care neagă orice ilegalitate, a contestat conducerea exercitată în prezent de liderul PD, Lulzim Basha, a convocat luna trecută o reuniune a partidului şi s-a autoproclamat lider.

În timpul revoltelor de sâmbătă, susţinătorii lui Berisha au folosit ciocane pentru a sparge uşile de securitate de metal, abia instalate, la sediul partidului şi au amplasat scări în încercarea de a ajunge la cel de-al doilea etaj.

Presa locală a relatat că persoanele aflate în interiorul clădirii au încercat să ţină mulţimea în afara clădirii, împroşcându-i pe protestatari cu conţinutul stingătoarelor de incendii şi aruncând înspre ei cu tot ce aveau la îndemână, înainte de sosirea poliţiei.

EFE relatează că sute de oameni au luat cu asalt sediul PD, în timp ce dpa face referire la câteva mii. Agenţia de presă germană mai scrie - citând postul local News.24 - că unii protestatari au reuşit să ajungă până la primul etaj al sediului PD, dar nu au putut să intre în biroul preşedintelui Lulzim Basha, pentru că între timp forţele de ordine au trimis întăriri.

Cu mai puţin de 800 de susţinători "Berisha intenţionează să preia prin forţă PD pentru a-şi impune interesele şi a-l folosi ca refugiu pentru el şi familia lui", a transmis PD într-un declaraţie.

În schimb, potrivit lui Berisha, protestatarii vor să transforme "buncărul" lui Basha "într-o casă a libertăţii". După protestele de sâmbătă, Berisha a avertizat că "lupta nu se încheie aici". "Ceea ce am văzut astăzi este doar prima pagină", a spus el.

Ambasadoarea SUA la Tirana, Yuri Kim, a declarat că administraţia de la Washington este profund îngrijorată de tensiunile recente din jurul Partidului Democrat. "Cei care incită la violenţe sau subminează statul de drept trebuie să fie traşi la răspundere", a scris înaltul diplomat american într-un tweet.

În afară de SUA, Comisia Europeană şi mai multe ambasade europene în Albania au condamnat ferm violenţele şi au cerut ca responsabilii să fie aduşi în faţa justiţiei.

#proteste, #albania, #sediu, #partid, #opozitie, #politie, #gaze lacrimogene , #stiri Europa