Lupte de stradă în capitala Georgiei. Mii de oameni protestează față de adoptarea legii privind "agenții străini" VIDEO

Marti, 07 Martie 2023, ora 22:43
3135 citiri
Lupte de stradă în capitala Georgiei. Mii de oameni protestează față de adoptarea legii privind "agenții străini" VIDEO
Mii de oameni au ieșit pe străzi FOTO Twitter

Poliţia georgiană a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mii de protestatari care s-au adunat marţi, în centrul oraşului Tbilisi, după ce parlamentul a votat în primă lectură un proiect de lege referitor la ”agenţii străini”, despre care criticii spun că are ca model un text din Rusia şi reprezintă o schimbare autoritară ce pune în pericol speranţele ţării din Caucazul de Sud de a adera la Uniunea Europeană, relatează Reuters.

Legea referitoare la agenţii străini a trecut confortabil, marţi, de votul la prima lectură în parlament. Legea, susţinută de partidul de guvernământ Visul georgian, ar impune ca orice organizaţie care primeşte mai mult de 20% din finanţare din străinătate să se înregistreze ca "agent străin", în caz contrar fiind pasibilă de amenzi substanţiale. Criticii au spus că legea aminteşte de o lege din 2012 din Rusia, care a fost folosită de atunci pentru a reprima disidenţa.

Unii dintre protestatarii adunaţi în faţa clădirii Parlamentului fluturau steaguri georgiene, ale Uniunii Europene şi americane şi strigau: "Nu legii ruseşti" şi "Sunteţi ruşi", adresându-se politicienilor din interiorul legislativului.

Jurnaliştii Reuters din Tbilisi au văzut protestatari care au intrat în altercaţie cu poliţia înarmată cu scuturi antirevolte. Unii demonstranţi au aruncat cu sticle de plastic şi petarde în poliţie, a declarat un martor Reuters.

Ulterior, agenţii au folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a-i dispersa. Protestatarii care sufereau de pe urma efectelor gazelor lacrimogene au fost trataţi chiar pe treptele din faţa clădirii Parlamentului.

Președinta țării se opune legii

Preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, a anunţat că îşi anulează întâlnirile din timpul vizitei sale în Statele Unite şi că pregăteşte un discurs adresat georgienilor, potrivit unei declaraţii a biroului său. Zurabişvili, deşi aleasă în calitate de candidată a partidului Visul Georgian, aflat la putere, a declarat că se va opune prin veto legii privind agenţii străini, despre care spune că pune în pericol speranţele Georgiei de a adera la UE. Parlamentul poate trece însă peste veto-ul ei.

În schimb, aflat marţi la Berlin, prim-ministrul georgian Giorgi Garibaşvili şi-a reafirmat sprijinul pentru lege, afirmând că dispoziţiile propuse privind agenţii străini respectă "standardele europene şi mondiale". "Viitorul ţării noastre nu aparţine şi nu va aparţine agenţilor străini şi slujbaşilor ţărilor străine", a declarat el.

Partidul de guvernământ, care spune că doreşte ca Georgia să adere la Uniunea Europeană, i-a acuzat pe criticii proiectului de lege că se opun Bisericii Ortodoxe Georgiene, una dintre cele mai respectate şi influente instituţii ale ţării.

Luni, dezbaterile dintr-o comisie a parlamentului referitoare la această lege s-au încheiat cu o încăierare, preşedintele Comisiei pentru afaceri juridice a legislativului părând să-l lovească pe liderul Mişcării Naţionale Unite, care se opune proiectului de lege.

Statele Unite urmăresc îndeaproape evoluţiile din Georgia, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price. Peste 60 de organizaţii ale societăţii civile şi instituţii media au declarat că nu vor respecta proiectul de lege dacă acesta va fi promulgat.

În ultimii ani, guvernul Georgiei s-a confruntat cu critici din partea observatorilor, care spun că ţara se îndreaptă spre autoritarism. În iunie, UE a refuzat să acorde Georgiei statutul de ţară candidată, alături de Moldova şi Ucraina, invocând un blocaj în ceea ce priveşte reformele politice şi judiciare.

#proteste, #tiblisi, #Georgia, #Parlament , #Georgia