Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

O fată de 16 ani, însărcinată în două luni, și prietena de 13 ani au fugit dintr-un centru din București și au ajuns ”la niște băieți” din Vaslui. ”Cine le-a plătit taxiul cu 1.200 de lei?”

Marti, 22 Februarie 2022, ora 23:45
5076 citiri
O fată de 16 ani, însărcinată în două luni, și prietena de 13 ani au fugit dintr-un centru din București și au ajuns ”la niște băieți” din Vaslui. ”Cine le-a plătit taxiul cu 1.200 de lei?”
Fetele au fugit din luna ianuarie și sunt găzduite acum de o comunitate rău famată din Vaslui FOTO canva.com

Două fete, una în vârstă de 13 ani și cea de-a doua, de 16 ani, ambele aflate în grija statului, au ajuns într-o comunitate rău famată dintr-o comună din județul Vaslui.

Fata cea mare, care este și însărcinată, se pare că a fost chiar vândută pentru suma de 2.000 de lei cel mai probabil unor proxeneți.

Deși poliția a fost înștiințată, nu s-au luat măsuri urgente pentru salvarea fetelor. Autoritățile care ar trebui să se implice în astfel de cazuri, Poliția Română și DGASPC, s-au acoperit de rapoarte, în timp ce două fete naive sunt pe cale să ajungă victimele unei rețele de traficanți de carne vie.

Situația celor două copile a fost expusă public de Vișinel Bălan, fondatorul asociației Vocea Copiilor Abandonați.

”După o noapte de beție în centrul rezidențial (apartamente de tip familial) din Sector 4 mai multe fete au decis să fugă. Povestea celor două fete, 13 respectiv 16 ani, care au fugit din centru și au ajuns la niște băieți din Vaslui parcă e ruptă dintr-un film.

La doar 16 ani fata spune că ar fi fost vândută pe 2000 lei unor persoane din același județ. Când poliția s-a deplasat la fața locului, întrebând-o pe fată despre această tranzacție, în prezența figurilor masculine, aceasta ar fi negat.

Trebuie să vă mărturisesc că și eu aș fi negat. E firesc să negi. Ca să nu mai spun că procedura a fost încălcată în acest caz deoarece trebuia să o audieze în prezența unui psiholog, într-un spațiu securizat, pentru a se simți în siguranță. Din nefericire situația este tristă, fetele au rămas în același loc (în cazul cel mai fericit) asta dacă nu au fost deja traficate.

Copii minori, aflați cu măsura protecției speciale la DGASPC Sector 4, nu pot fi ridicate de poliția din Vaslui deoarece acestea nu doresc. Cea de 16 ani este însărcinată, după o competiție a băieților de a întreține relații sexuale cu ea.

Atât DGASPC Sector 4 cât și politia din Vaslui stau și dau din umeri, nu știu ce să facă”, a scris Vișinel Bălan pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, cele două fete ar fi plecat din București cu un taxi, iar pentru această cursă s-a plătit o sumă mult prea mare pentru posibilitățile financiare ale fetelor: 1200 de lei.

”Este evident că cineva a plătit pentru ele și are de gând să recupereze investiția”, spune Vișinel Bălan.

Despre cele două fete se știe că nu sunt la prima fugă din centru, ci la a treia. Este posibil ca în spatele ”evadărilor” de la centru să fie o întreagă rețea de traficanți care acționează în zona Prahova-Buzău-Vaslui, avertizează Vișinel Bălan.

Deși fetele au fugit din centru din luna ianuarie, acestea se pare că se află în continuare în comunitatea amintită anterior din comuna Băcești, județul Vaslui.

Dispariția lor a fost semnalată poliției de reprezentanții DGASPC, polițiștii le-au luat urma, le-au găsit în casa unui cetățean din Băcești, au constatat că fata nu vrea să se întoarcă la centru și au plecat. Pur și simplu s-a constatat că minora de 16 ani obișnuiește să plece frecvent din centrele sociale unde este găzduită, că nu se poate adapta colectivului și nu vrea să se întoarcă în sistemul de protecție al DGASPC. Ca atare, șeful IJP Vaslui, comisar șef de poliție, cere printr-o adresă trimisă Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 4 București ”analizarea situației și dispunerea de măsuri”, în contextul în care la mijloc este viața a doi copii.

Vișinel Bălan a precizat că, din informațiile sale, inclusiv fetița de 13 ani s-ar afla în aceeași comunitate din Băcești.

”După discuții purtate cu unul din părinții fetei dispărute am ajuns la concluzia că protecția copilului în acest caz nu a existat”, a concluzionat Vișinel Bălan.

Se pare că fata de 16 ani a fost audiată de către agentul de poliție de față cu bărbații la care a ajuns să locuiască, motiv pentru care declarația ei, prin care consimte să rămână la Vaslui, este posibil să nu fie una reală, ci dată sub amenințare, de frică.

Mai mulți copii ucrainieni, care fuseseră transferați cu forța în Rusia, s-au întors la familii. Kievul estimează că 20.000 de minori au fost deportaţi
Mai mulți copii ucrainieni, care fuseseră transferați cu forța în Rusia, s-au întors la familii. Kievul estimează că 20.000 de minori au fost deportaţi
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri, că şaisprezece copii ucraineni care fuseseră "transferaţi cu forţa în Rusia" au fost "reuniţi cu familiile lor", după ce...
Noi reguli pe șoselele Europei. Măsurile PE vizează comportamentul periculos la volan
Noi reguli pe șoselele Europei. Măsurile PE vizează comportamentul periculos la volan
Parlamentul European a convenit asupra mai multor măsuri de a preveni comportamentul periculos la volan în străinătate, anunţă instituţia europeană într-un comunicat. Miercuri,...
#proxenetism, #dgaspc, #Vaslui, #fete, #copii, #trafic , #copii orfani