Bruno Stefan: Fara sprijinul unor forte puternice, PSD sau servicii secrete, PRU nu va trece de 5% - Interviu

Duminica, 04 Septembrie 2016, ora 12:30
8950 citiri
Bruno Stefan: Fara sprijinul unor forte puternice, PSD sau servicii secrete, PRU nu va trece de 5% - Interviu
Foto: Facebook / Bogdan Diaconu (Arhiva)

Racolarea parlamentarilor este cea mai rapida cale de crestere a unui partid mic, pentru ca parlamentarii vin cu oameni din structurile locale, cu relatii si sponsori, aceasta fiind si strategia pe care a adoptat-o recent Partidul Romania Unita (PRU), explica sociologul Bruno Stefan.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, presedintele Biroului de Cercetari Sociale (BCS) mai spune ca partidul lui Bogdan Diaconu a incercat pana acum sa absoarba PRM si sa se adreseze electoratului dispus sa voteze un partid nationalist, insa a esuat.

"Acum PRU se adreseaza electoratului PSD care l-a apreciat pe Victor Ponta", mai spune Bruno Stefan, precizand totodata ca "fara sprijinul unor forte puternice (PSD, servicii secrete etc.) si fara resurse financiare semnificative, PRU nu va trece de 5%".

Cum se explica ascensiunea atat de rapida a acestui partid fondat de un fost apropiat al lui Dan Voiculescu?

Parlamentul viitor va avea un numar mai mic de parlamentari decat actualul Parlament si, normal, unii nu se vor mai regasi pe listele partidelor. Lor li se adreseaza PRU, dar nu numai.

Acestia vin in PRU cu structuri teritoriale, cu organizatii locale mai mici sau mai mari, dar oricum mai puternice decat zestrea cu care vin oamenii noi in politica. Si mai vin si cu relatii, cu oameni care au bani sa finanteze o campanie. Plus ca aduc si specialisti alaturi de ei, care stiu cum sa ii ajute sa castige un scor cat mai bun.

Toate aceste atu-uri ale unui parlamentar au fost luate in calcul de Bogdan Diaconu; el a inteles ca racolarea parlamentarilor este cea mai rapida cale de crestere a unui partid mic.

Cum se pozitioneaza PRU fata de PRM-ul de pe vremea in care era condus de Corneliu Vadim Tudor?

Din punct de vedere doctrinar, PRU are acelasi mesaj ca PRM-ul din vremea lui Vadim Tudor. A racolat chiar organizatii PRM la alegerile locale, ba mai mult decat atat, a incercat sa absoarba PRM, insa fara succes. Acel efort urias de atragere a liderilor PRM nu i-a adus la locale decat un scor de 0,8%. Acum PRU a abandonat aceasta strategie.

Cat de mare este electoratul caruia i se adreseaza PRU?

In sondajele de la inceputul anului, exista un segment de 10-14% alegatori care ar fi votat un partid nationalist. Acestui segment i s-a adresat PRU la alegerile locale, insa nu a reusit sa capteze din el decat ceva nesemnificativ.

Acum PRU se adreseaza electoratului PSD care l-a apreciat pe Victor Ponta. Racolandu-i pe parlamentarii care i-au fost apropiati fostului premier socialist, PRU si-a schimbat bazinul electoral. Cred insa ca aceasta strategie nu va avea mari sorti de izbanda, deoarece votantii PSD-isti sunt cei mai disciplinati si mai fideli alegatori si nu isi schimba usor optiunile de vot in functie de jocurile politicienilor.

PRU se adreseaza acum nu unui electorat anume, ci unor politicieni. Apoi se adreseaza jurnalistilor care mediatizeaza intens actiunile lui. Abia in ultima instanta conteaza alegatorii.

Citeste despre cat de greu sunt de smuls traditionalistii de la baza PSD si ce au in comun Mircea Geoana si PRU.

Este PRU mai mult decat o mana de parlamentari racolati de la alte formatiuni? Are structuri locale si priza la alegatori?

PRU este mai mult decat o mana de parlamentari racolati. El a dobandit prin ei retele, organizatii, finante si experti pe care nu i-a avut in campania de la alegerile locale. Nu pot estima priza pe care o are PRU la alegatori - abia am dat drumul la un sondaj de opinie care va masura si acest partid.

La alegerile locale, PRU a pornit cu un scor bun, dar a pierdut repede procentele. In masuratorile mele pierdea in fiecare zi cate 0,2% - 0,3%. De pilda Augustin Hagiu la sectorul 2 a pierdut de la 9% la 3% in mai putin de 3 saptamani, iar inexistenta unei organizari la nivelul fiecarei sectii de votare a fost principala cauza a acestei pierderi.

Liviu Dragnea a negat categoric orice colaborare cu PRU, dar multi spun ca acest partid este in realitate un satelit al PSD. Dvs. ce parere aveti?

PRU tinde sa devina un alt UNPR, chiar daca Liviu Dragnea isi doreste sau nu acest lucru. Daca va intra in Parlament, va fi un partid organizat la fel de militareste ca partidul lui Gabriel Oprea. Al cui satelit va fi si de cine va asculta, nu stiu.

Nu exclud ideea ca va sustine un guvern favorabil presedintelui Iohannis.

Credeti ca PRU va trece pragul electoral?

Cand PRU va obtine in sondaje un scor semnificativ, va deveni tinta altor partide, care

ii vor destructura organizatiile, ii vor atrage oamenii-cheie care stiu cum se face o campanie electorala. Fara sprijinul unor forte puternice (PSD, servicii secrete etc.) si fara resurse financiare semnificative, PRU nu va trece de 5%.

Curand, s-ar putea insa sa vedem o crestere a acestui partid in sondaje.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#electorat PRU, #PRU prag electoral, #PRU PSD, #PRU parlamentari , #Bogdan Diaconu