Partidul lui Ghita - bidonul indezirabililor

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Miercuri, 31 August 2016, ora 11:46
7320 citiri
Partidul lui Ghita - bidonul indezirabililor

Intotdeauna inainte de alegeri, multi dintre cei care nu mai sunt inclusi pe liste in pozitii cat de cat eligibile incearca sa isi gaseasca alta platforma pentru a candida. E deci sezon de trasferuri. Din perspectiva aceasta, plecarile de la PSD la pana mai ieri anonimul PRU nu ar trebui sa suprinda.

Cand voi vedea ducandu-se acolo vreun pesedist cu sanse de a intra in Parlament sub sigla social-democrata, vreun autentic greu al momentului in PSD, as putea admite ca miscarea este una construita pentru a rupe acele procente care sa-i desparta pe social democrati de sansa de a guverna din toamna.

Dar eu nu vad trecand la PRU decat penali alde Rizea si Ghita sau cazuti in dizgratie de categoria a doua, parlamentari care traiau din brand-ul partidului fara ca acesta sa fie dependent de ei. Adica un bidon pentru indezirabili. Plecarea lor de-abia ca poate lasa PSD mai curat, mai uscat.

PRU profita de moment pentru a-si face campanie, Victor Ponta il foloseste pentru un santaj la Liviu Dragnea ca sa obtina pentru echipa sa locuri cat mai bune pe liste, astfel incat sa aiba un cuvant de spus in PSD si din toamna, nu doar ca simplu deputat.

Dar de plecat, in ciuda chemarilor care vin dinspre PRU, e din ce in ce mai evident ca fostul premier nu pleaca din PSD (dupa cum ma si asteptam). De-abia si-a anuntat intentia de a primi loc pe lista de la Gorj, cererea sa a fost primita cu entuziasm de liderul filialei. E drept, santajul pare sa tina, cat timp Liviu Dragnea il redescopera si ii vesteste un viitor maret.

Liviu Dragnea foloseste si el momentul pentru o mica victimizare, vorbind de razboiul hibrid antiPSD si arunca pisica in curtea intunecoasa a parintilor cu si fara epoleti ai UNPR, vorbind despre reeditarea acestui experiment. Ce nu spune, dar sigur stie dl Dragnea, este ca UNPR a fost mereu tractat electoral.

Lasat de capul lui, UNPR nu ar fi ajuns niciodata sa faca jocurile pe care le-a facut, pentru ca procentele sale reale nu au trecut niciodata de limita pragului electoral, indiferent cat se impauna Gabriel Oprea.

Asadar, pentru ca UNPR 2 sa apara e nevoie de un vehicul de tractare si el nu se arata. Sau ne imaginam ca va castiga algerile Sebastian Ghita la brat cu Mirel Palada gratie geniului lor politic si irezistibilei lor carisme? Ce structuri teritoriale are acest partid ca sa putem vorbi despre un potential scor national? Ce lideri de forta are?

Da, este adevarat ca implicarea lui Sebastian Ghita, inseamna ca PRU va avea o televiziune atasata. Nu e totusi suficient. UNPR avea vreo trei si nu sarea pragul pe cont propriu.

Da, este adevarat ca PRU mizeaza pe o carte foarte la moda - nationalismul. Ba chiar unul extrem de agresiv cu terminatii foarte posibile acolo unde sunt terminatiile mai tuturor nationalistilor agresivi europeni, adica la Moscova. Dar si culoarul acesta este destul de aglomerat, pe langa faptul ca si PSD, si PNL au accente nationaliste tot mai apasate, pentru amatori exista si partidul lui Marian Munteanu si PMP.

Dar sa zicem ca printr-un miracol PRU intra in Parlament. Cu cine poate el face alianta? Fiind vorba despre atatia penali nu vad prea mare compatibilitate cu un partid ca PNL, obligat in jocul european (nu convins ma tem) sa sustina discursul pro-justitie.

Oare plecatii din PSD nu vor prefera sa-i suceasca mana la spate lui Dragnea, poate in interesul ramasului in PSD Victor Ponta, pentru a-i accepta toate conditiile, de exemplu numele premierului, in schimbul mandatelor pe care micul partid le-ar livra majoritatii PSD?

Daca PRU ar functiona cumva ca balama pentru cineva, acela este cel mai probabil sa fie PSD, deci o modalitate a mai capta niste voturi si prin intermediul celor ramasi in afara listelor.

Deci cine se asteapta la cine stie ce sciziuni pe scena politca, la naruirea PSD sub presiunea dezlantuita a PRU cred ca viseaza. Sunt jocuri mici, santaje pentru lista, incercari disperate de a mai prinde un loc. Cam la asta se reduce, din pacate, politica romaneasca.

Citeste si:
Suspiciuni că incidentul cu cerneala a fost o înscenare. ”Se vede cum a venit acel tânăr din spate, iar Simion n-a schiţat niciun gest”
Suspiciuni că incidentul cu cerneala a fost o înscenare. ”Se vede cum a venit acel tânăr din spate, iar Simion n-a schiţat niciun gest”
Reprezentanţii societăţii civile din Iaşi susţin că George Simion caută să se victimizeze şi nu exclud ca incidentul de luni, 24 ianuarie, cu tânărul care l-a stropit cu cerneală să...
Greva de la STB agită apele în PSD. Firea l-a forțat pe liderul de sindicat să demisioneze SURSE
Greva de la STB agită apele în PSD. Firea l-a forțat pe liderul de sindicat să demisioneze SURSE
Liderul PSD Marcel Ciolacu i-a reproșat Gabrielei Firea că greva de la STB București va afecta imaginea partidului, în condițiile în care liderul de sindicat care a oprit autobuzele în...