Destructurarea PSD

Miercuri, 16 Decembrie 2009, ora 12:25
8544 citiri
Destructurarea PSD

"Incepe pentru PSD o noua calatorie prin desert. Cati vor rezista pana la capat?". Adrian Nastase stie exact despre ce vorbeste, iar raspunsul care se profileaza la intrebarea domniei sale este: "foarte putini".

Deja din marele perdant au inceput sa se rupa bucati. Patru parlamentari social democrati au sarit in barca independentilor condusi de Gabriel Oprea. Altii isi negociaza plecarea. Cat de curand ar putea incepe si migratia primarilor si a altor lideri locali, indiferent cat e repede se va rostogoli capul lui Mircea Geoana pe scarile sediului din Kiseleff.

De fapt, poate ca niciodata in lunga sa istorie, pe care a strabatut-o sub diferite nume, PSD nu a fost mai aproape de explozie decat dupa aceasta infrangere a lui Mircea Geoana, care ii trimite pe social dmocrati intr-o opozitie ce ar puta dura, dupa cum se teme Miron Mitrea, sapte ani neintrerupti. Si totusi, nu este prima data cand PSD pierde alegerile si puterea. De ce e acum situatia din PSD parca mai rea ca niciodata? In principal din doua motive: nereformarea cronica si lipsa unui lider autentic.

PSD, partidul nereformabil

PSD nu a trecut niciodata printr-un proces, macar minimal, de reforma, in cei 20 de ani de cand exista, sub diferite nume, cum spuneam. Nu l-a reformat Adrian Nastase, dupa preluarea lui din mainile lui Ion Iliescu in 2000, dar, mai ales, nu l-a reformat Mircea Geoana, desi de aceea ajusese presedintele partidului in 2005.

Mereu reformistii din PSD, asa numitul grup de la Cluj, au fost un fel de pasari exotice ale partidului care ridicau glasul in momente critice, cum se intampla si acum, pentru a primi cate un calus mare si gros imediat ce PSD sau o noua conducere se aflau pe val.

Indiferent de bunele intentii si declaratii ale unui moment sau altul, PSD a ramas doar un conglomerat de gasti: a baronilor, a neocomunistilor, a mafiotilor autentici, uniti de interese economice comune si disputandu-si, cand zgomotos, cand pe tacute, suprematia.

PSD este de stanga numai in masura in care defileaza sub stindardul populismelor, mai mult sau mai putin gretoase, si mizeaza preponderent pe voturile usor de maniplat si de cumparat ale celor mai saraci, neinstruiti si neinformati dintre romani. In rest, nimic din ceea ce face si ce este PSD nu are vreo legatura cu vreo doctrina sau ideologie. Pardon, are cu ideologia jumulirii banului public si doctrina coruptiei. Acestia sunt Vanghelie, Hrebenciuc, baronii, pesedistii cu basca.

Dar sa ne uitam si la revoltatii momentului. Reformatorii ad-hoc. Miron Mitrea este tot un baron care se inscrie perfect in ideologia si doctina mai sus mentionate, dar este cu mult mai inteligent decat multi dintre colegii sai si a avut sansa unei recente marginalizari care ii da acum argumente.

Despre Marian Oprisan sau Madalin Voicu ar fi ceva de spus? Credeti ca in afara de investitia uriasa nerentabila si pierderea accesului la resurse ii supara ceva? Simplul fapt ca ei isi vor impune marioneta la conducerea partidului, nu se va numi reforma. Cum nu se va numi reforma nici daca tineri tarati precum Victor Ponta sau Dan Sova vor fi aruncati in prima linie pentru a face tot ce au invatat de la seniori.

De fapt, ma tem ca in acest moment PSD este atat de profund afectat de cancerul generalizat incat nu mai poate fi reformat decat cu mare greutate, mare chin si in timp foarte lung, doar dupa o perioada de austeritate, reevaluare si profunde masive reasezari. Adica dupa ce va fi trecut desertul. Cine sa aiba insa autoritatea suficient de mare, viziunea suficient de ampla si corecta,dar si imaginea suficient de buna pentru a conduce partidul prin acest desert spre liman? Ajungem asa la cea de-a doua mare problema a PSD.

Partidul fara lider

Zilele lui Mircea Geoana la sefia partidului sunt numarate si, cel mai probabil, la mazilirea sa si a echipei sale se va reduce marea reforma din PSD, caci, dupa cum spuneam, lipsesc reformatorii autentici. Dar cine sa-i ia locul discreditatului lider social-democrat? Cel mai probabil o noua marioneta a baronilor.

Daca vorbim insa de un lider autentic, trebuie sa admitem ca de la Adrian Nastase incoace, PSD n-a mai produs asa ceva. Mircea Geoana nu a fost niciodata asa ceva. Desigur, Adrian Nastase exista si isi doreste salbatic recuperarea pozitiei de varf, dar este cu mult prea compromis pentru a fi un reformator. El poate fi cel mult o tinta a reformarii autentice.

Aceeasi problema o are si Miron Mitrea, ca sa nu mai vorbim de Ion Iliescu. Un Sorin Oprescu recuperat ar fi fost o varianta doar inainte de cele trei procente lamentabile obtinute in alegeri si care au dat intreaga masura a inconsistentei sale.

PSD se afla acum intr-un cerc vicios: din cauza nereformarii cronice nu are niciun lider autentic necompromis si fara un astfel de lider nu are nicio sansa de reformare. Iar fara reformare, PSD s-ar putea destructura rapid in desertul opozitiei. Pana la urma insa, cine stie?, tot raul spre bine. Abia ajuns pe fundul prapastiei si pe culmile crizei, PSD ar putea gasi un nou inceput pe care l-a tot ratat cat era in preajma puterii.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#destructurare PSD, #conducere PSD, #reforma PSD, #lupta conducere PSD , #Adrian Nastase