Dintii si obsesiile PSD

Marti, 03 Martie 2009, ora 18:25
4408 citiri
Dintii si obsesiile PSD
Foto: Cotidianul

In PSD se ascute lupta pentru stabilirea candidatului la prezidentiale. Deocamdata in discutie sunt criteriile. Adrian Nastase si Marian Vanghelie l-au gasit pe cel mai important.

Nastase considera ca solutia cea mai rea ar fi un candidat "fara dinti". Marian Vanghelie sustine, deloc intamplator, criteriul, vorbind despre un candidat "cu dintii foarte tari. In momentul in care prinde capatana celui care trebuie, sa i-o sfarame". Sa fie capatana lui Traian Basescu?

De partea cealalta, Mircea Geoana respinge criteriile zoomorfe. Ce-i drept, el este perceput mai degraba ca un incasator de colti, mai ales dupa mult mediatizata convorbire telefonica a lui Miron Mitrea, decat ca titular al unei danturi de beton. Geoana prefera un candidat eficient impotriva lui Traian Basescu.

Acest razboi al dintilor, spune multe despre situatia din PSD.

Si Mircea Geoana, si Adrian Nastase si-au aratat clar intentia de candida la prezidentiale. Pentru Geoana este firesc sa-si asume si sa-si adjudece, ca lider, acest rol care aduce multa vizibilitate si multa popularitate.

Pe de alta parte, el s-a mai confruntat cu Traian Basescu si a pierdut lamentabil. Cu atat este provocarea mai riscanta, dar si retragerea in fata ei o forma mai grava de lasitate din partea unui presedinte de partid care de-abia a facut cateva miscari importante de consolidare a puterii in PSD.

Geoana are, intr-adevar, sanse minime sa-l invinga pe Basescu, cu atat mai mult cu cat este coplatitor al decontului crizei, dar un scor si o prestatie bune i-ar putea aduce beneficii de imagine si i-ar intari pozitia in partid.

Candidatura kamikaze

Adrian Nastase este manat in lupta de obsesia lui numita Traian Basescu. O obsesie atat de vie si dominatoare incat ii intuneca luciditatea. Ea ar trebui sa-i dicteze ca impopularitatea sa evidenta, provocata, in primul rand, de fuga de justitie, reprezinta un handicap de netrecut. Are totusi in spinare trei dosare penale imposibil de solutionat pana in toamna, iar Romania, in ansamblu, este, totusi, putin diferita de Mizil.

In plus, scaparile sale de aroganta, de tipul insultatorului mesaj catre "pulime" postat pe propriul blog, au un impact electoral devastator. Una peste alta, Adrian Nastase nu are practic nicio sansa sa reuseasca anul acesta ceea ce nu a reusit in 2004, cand se afla pe o pozitie incomparabil mai buna.

Tabara social democrata care-i sustine candidatura, in frunte cu Ion Iliescu, stie si ea asta. Ion Iliescu l-a poreclit pe Adrian Nastase "arogantul", insa este la fel de obsedat de Basescu, dar si de ruperea actualei coalitii. Iar candidatura kamikaze a lui Adrian Nastase, chiar fara sanse reale, ar provoca cele mai mari daune coalitiei si, prin agresivitatea maxima a fostului premier, ar fi foarte neplacuta pentru Traian Basescu pentru ca i-ar provoca rani de campanie nu letale, dar adanci.

Deja Adrian Nastase a lasat sa se intelega ca PSD trebuie sa iasa de la guvernare daca vrea sa-i dea candidatului sau o sansa reala.

Ion Iliescu l-ar fi preferat, desigur, pe Sorin Oprescu, dar candidatura acestuia, dupa doar un sfert de mandat la primarie si cu un bilant foarte slab, ar fi fost o imensa greseala politica. De altfel Sorin Oprescu a infirmat, ferm de aceasta data, posibilitatea de a lua drumul Cotrocenilor anul acesta.

Urmeaza probabil o lupta dura in PSD pentru stabilirea candidatului la prezidentiale, deocamdata cu final deschis.

Cert este un singur lucru. Si o tabara si cealalta se raporteaza, mai mult sau mai putin visceral, exclusiv la Traian Basescu. Nimeni nu vorbeste despre alte calitati care ar trebui sa umple conturul unui viitor prezidentiabil.

Raportarea aceasta la Traian Basescu este foarte paguboasa si restrictiva, cat timp actualul presedinte este, el insusi, foarte departe de ideal. In plus, e grav ca termenii viitoarei confruntari nu sunt idei, proiecte, argumente, ci doar capatani zdrobite.

Quarterly Report - Editia 4

A reușit să-și recupereze Gabriela Firea electoratul de la Piedone? Analist: „Cred că va mai crește în sondaje”
A reușit să-și recupereze Gabriela Firea electoratul de la Piedone? Analist: „Cred că va mai crește în sondaje”
Ultimele sondaje de opinie pentru Primăria Capitalei o dau pe candidata PSD Gabriela Firea pe primele poziții, în unele dintre ele devansându-l pe Cristian Popescu Piedone. În acest context,...
Polițist local, reținut după ce ar fi distrus mai multe afișe electorale ale PSD puse pe gardurile unor proprietăți. Primele date din anchetă
Polițist local, reținut după ce ar fi distrus mai multe afișe electorale ale PSD puse pe gardurile unor proprietăți. Primele date din anchetă
Un poliţist local a fost reţinut joi, 23 mai, după ce ar fi distrus mai multe afişe electorale ale PSD amplasate pe gardurile unor proprietăţi din comuna prahoveană Bălţeşti. ”În...
#Geoana, #Nastase, #candidati Cotroceni, #PSD, #dinti, #Vanghelie , #Adrian Nastase