Cand PSD e hotarat sa nu mai greseasca

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 19 Noiembrie 2016, ora 08:09
10310 citiri
Cand PSD e hotarat sa nu mai greseasca

Greu de imaginat o campanie mai anosta decat aceasta.

Daca la locale confruntarea a mai avut un zvac, o tensiune, pentru ca, de bine, de rau, existau niste figuri centrale care personalizau lupta, acum ne scufundam intr-o mare pasivitate care cred ca se va reflecta intr-un mare absenteism la vot, favorabil partidului cu masinaria cea mai reglata si electoratul cel mai disciplinat, adica PSD.

Strategia PSD e similara cu aceea care i-a adus victoria la locale - populism cat incape si nu numai pentru electoratul traditional, dar si cu tinta catre clasa de mijloc urbana, si o mare atentie sa nu-i enerveze pe cei pe care nu a reusit sa-i vrajeasca.

Deci fara stridente, fara arogante, PSD pare sa navigheze destul de linistit spre victorie.

PNL mi se pare captiv intr-o totala lipsa de inspiratie, cu mesaje slabe in cel mai bun caz daca nu chiar naucitoare, precum clipul cu copiii al Alinei Gorghiu, dincolo de care partidul fierbe din mai multe cauze: lupta surda PNL-PDL, sustinerea lui Dacian Ciolos, de care partidul si mai ales primarii lui se simt sfidati si de aici lipsa unei reale perspective de a avea puterea guvernarii, chiar daca ar castiga.

USR se lupta cu lipsa structurilor in teritoriu, resimte subtirimea programului si lipsa ideologiei asumate, care nu ii permite raportarea unitara la unele teme, precum referendumul privind definitia casatoriei, dar si luptele interne. Surse politice spun ca eminenta cenusie, Matei Paun (omul de afaceri mare iubitor al lui Putin si care detine afaceri importante la Moscova, Minsk si Belgrad), l-ar fi rupt de Nicusor Dan de Clotilde Armand, care ar fi fost izolata, fisura care se propaga in partid.

Dacian Ciolos are o mare credibilitate ca tehnocrat, dar ca personaj electoral neasumat, nici calare, nici pe jos, si apolitic, si pe afise de campanie, destul de evaziv si nesigur in discurs si cu o evidenta aversiune fata de politic, nu prea vad cum poate face transferul de credibilitate in vot.

Presedintele Iohannis s-a retras explicit din campanie, nu stiu cat constitutional si cat strategic. L-a facut pe Dacian Ciolos premier o data, poate vrea sa vada daca e in stare sa se faca a doua oara singur, cine stie? Nu stiu daca isi creste cineva un rival cu buna stiinta.

Restul partidelor se zbat la prag, mizand fie pe donatii din zestrea fratelui mare, precum ALDE, fie pe ramasitele gloriei unui lider apus (PMP).

Legea electorala se dovedeste si ea foarte proasta. Din extrema campaniilor in care sareau pe noi afisele de pe fiecare stalp si copac, iata-ne in extrema cealalta, in care campania a incetat practic din chiar prima secunda in care ar fi trebuit sa inceapa.

Dar dincolo de toate, eu cred ca aceasta campanie ne arata in toata splendoarea lui un adevar extrem de trist.

Nu mi se pare o intamplare, ci un simptom faptul ca in precampanie PNL a preluat sloganul PSD si si-a creat propriul mesaj strict prin raportare la acesta. Cred ca prin aceasta miscare liberalii au aratat ca singura lor solutie electorala e una reactiva, prin raportare la PSD. De ce? Pentru ca asa a cam fost mereu.

Am avut in 26 de ani aproape numai campanii negative, al caror rezultat a depins in mare, daca nu cea mai mare parte, de masura in care PSD a gresit si de efectul emotional al greselilor lui, adica de cat de mare au putut adversarii sa profileze pericolul pe care il reprezinta social democratii.

Adica, sincer, credeti ca dl Iohannis ar fi castigat alegerile prezidentiale daca Victor Ponta nu gresea monstruos si nu crea o imensa enervare publica?

Diferenta esentiala este ca de aceasta data PSD pare foarte hotarat, cel putin pana in acest moment, sa nu mai greseasca. Nu mai da munitie pentru suficienta emotie negativa. Si cand actorul principal nu mai joaca partitura clasica se vede mai bine ce stiu sa joace restul pe cont propriu. Adica peisajul dezolant de mai sus.

Asa ca o prima concluzie care pare a se contura este ca ar fi cazul ca partidele in opozitie cu PSD sa faca bine sa-si gaseasca si o alta identitate decat prin raportare la rival. Dependenta politica de PSD poate deveni calea sigura de a pierde.

Fost USR-ist, revoltat: „DREPT nu e partidul lui Geoană!"
Fost USR-ist, revoltat: „DREPT nu e partidul lui Geoană!"
Vlad Gheorghe, fost membru USR până în februarie 2024, promotor al „Partidului Geoană" - DREPT, a ieșit public cu un mesaj triumfalist. El a anunțat că a reușit „să învingă...
Piedone, „plan diabolic" pentru alegeri. Cum ar șantaja PSD-ul și ce ar vrea de la Ciolacu
Piedone, „plan diabolic" pentru alegeri. Cum ar șantaja PSD-ul și ce ar vrea de la Ciolacu
După ce a dat Primăria Sectorului 5 pentru candidatura la Primăria Capitalei, cursă în care a fost zdrobit de către Nicușor Dan, acum Cristian Popescu Piedone speră să nu rămână fără...
#campanie alegeri parlamentare 2016 , #alegeri
  1. Fost USR-ist, revoltat: „DREPT nu e partidul lui Geoană!"
  2. Piedone, „plan diabolic" pentru alegeri. Cum ar șantaja PSD-ul și ce ar vrea de la Ciolacu
  3. Nicolae Ciucă și-a luat angajamentul. Ce va face an de an, dacă va deveni președinte al României
  4. Elena Lasconi, criticată pentru că a reacționat "iresponsabil" la incidentul cu drona rusească
  5. Nicolae Ciucă își oferă gratis cartea autobiografică. Unde poate fi găsită VIDEO
  6. Scandal la mormântul lui Avram Iancu. Diana Șoșoacă: „Sunteți sclavi!" VIDEO
  7. Ciucă şi-a lansat cartea la un grătar, pe muzică lăutărească, într-o emisiune culinară: ”În Armată, când încerci să te impui prin forţă, nu reuşeşti”
  8. Premierul Ciolacu după ce o dronă rusească a intrat pe teritoriul României. "Vor continua să apară. Asta este, avem un război la graniță"
  9. Purtătoarea de cuvânt a partidului România Renaște: ”Singura asemănare între Ciolacu și Churchill este inițiala numelor”
  10. Mircea Geoană: Inegalitățile economice majore creează inegalități sociale și duc la depopularea României