Ce s-ar intampla daca ar trece motiunea?

Duminica, 18 Iunie 2017, ora 07:15
9671 citiri
Ce s-ar intampla daca ar trece motiunea?

Motiunea de cenzura a PSD impotriva propriului guvern a ajuns in linie dreapta. Calendarul Parlamentului pare facut ca la "mersul trenurilor": duminica ora 15 se va citi in grupul PSD+ALDE, peste numai o jumatate de ora se va tine sedinta birourilor permanente reunite, peste inca o jumatate de ora se va citi motiunea.

Asemenea precizie nu s-a mai vazut in istoria noastra parlamentara. In opinia mea, nu exista alta explicatie decat aceea ca partea adversa a pus tunurile grele in pozitie de tragere. Majoritarii sunt inspaimantati, ceea ce dovedeste ca aparitia in scena a lui Victor Ponta nu poate fi neglijata.

Este imposibil ca Ponta sa nu mai aiba sustinatori, macar printre cei pe care i-a ajutat cand era la butoane. In plus, n-ar fi de neglijat un eventual tandem Ponta - Daniel Constantin, in extinderea celui cu Grindeanu. Unul sta cu ochii pe Dragnea, chelalalt pe Tariceanu, iar al treilea pe amndoi.

Dar nici Dragnea nu sta degeaba, a intrat perfect in dispoziitiv, ceea ce nu este de neglijat pentru un om caruia nu-i observ nici prea multa cultura, nici intelepciune, nici macar un stil manierat in comportament, dar caruia nu-i contesta nimeni o exceptionala arta a aranjamentelor electorale.

De aceea, pun in fata ipoteza ca motiunea trece si imi imaginez cam ce urmeaza.

Dragnea a lasat sa se inteleaga ca ii va prezenta presedintelui mai multe propuneri de premier. Probabil, a tras o invatatura dupa cele petrecute in iarna, cand prima propunere i-a respins-o presedintele, iar pe cea de a doua - iata - si-o respinge Dragnea insusi, prin harakiri.

Poate presedintele va gasi corespunzatoare una din propuneri, ceea ce ar netezi durmul spre o rezolvare a crizei chiar de catre Dragnea, cu imense costuri de imagine pentru el si cu o scadere dramatica a popularitatii atat in tara, cat si in partid. Nimeni din PSD nu va fi in stare sa-si explice de ce a avut nevoie Dragnea de haos, sub pretext ca prograsmul circula in viteza a treia si nu intr-a patra.

Nu pot anticipa ce va propune Dragnea, dar simt cam ce are in gand si imi dau seama ca presedintele nu va accepta un premier care are deja o imagine rea in public, precum:

- Lia Olguta Vasilescu, desi avantajata la prezentarea punctului forte al programului de guvernare - majorarea salariilor - a dovedit nu numai o balbaiala nepermisa pentru un ministru, dar si un mod de prezentare inexact a cifrelor, care au trebuit corectate a doua zi.

- Gabriela Firea este deja compromisa prin propriul program de guvernare a Bucurestilor, ramas de caruta in ce priveste traficul infernal din oras, dezastrul din transportul in comun, concentrarea atentiei asupra unor fleacuri de genul logo sau trecerea denivelata din Piata Sudului ramasa in coada de peste si altele, destule.

- Carmen Dan este ministrul care n-a stiut sa se informeze in februarie despre grupul zurbagiilor care au tulburat prin violente manifestarile din Piata Victoriei, risipindu-i pe protestatarii pasnici.

Ar fi intelept din partea domnului Dragnea se propuna persoane acceptabile pentru presedinte, dar si cu o imagine buna in randul romanilor. Nu stiu daca printre apropiatii lui Dragnea exista asa ceva.

Pe de alta parte, timpul fiind scurt, iar instabilitatea deja prelungita, mi se pare normal ca presedintele Iohannis sa devina nerabdator si chiar sa taie dansul nodul gordian al crizei, renuntand la alte consultari.

Constitutia il obliga pe presedinte sa se consulte cu partidele, dar nu neaparat sa nominalizeze un premier din randul celor propusi si, ca urmare, poate avansa orice nume. Inclusiv pe al lui Sorin Grindeanu.

Ar fi pentru Dragnea si Tariceanu un dus rece dezastruos si ma indoiesc ca nu se vor zbate amanandoi ca sa-l contracareze. Cum? Respingandu-l in Parlament. Numai ca, daca-l mai resping si a doua oara, i-ar pune presedintelui in mana arma cea mai ascutita cu putinta: alegerile anticipate.

Cu un Dragnea si Tariceanu ajunsi ca un fel de Stan si Bran ai politicii romanesti, cu un PSD care si-a dat cu dreptu-n stangu' in vazul lumii, cu o camarila poreclita "ciuma rosie" si cu o Opozitie care si-a ales o noua conducere de la care se asteapta semne de redresare, alegerile anticipate ar putea fi - in opinia mea - o incercare de a redresa tara.

A fost doar o ipoteza de lucru care imi apartine, nu stiu cine ar castiga la asemenea anticipate. Nadejdea in Opozitie nu este foarte mare si chiar daca le-ar castiga acelasi PSD, sau un altul dupa spargerea celui dintai, asta ar insemna cantecul de lebada al domnului Dragnea, punerea pe faras a camarilei si o invatatura de minte pentru intregul PSD, ajuns sa-si devoreze. din nou, propriul stapan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#motiune Grindeanu, #razboi PSD, #motiune cenzura alegeri anticipate , #alegeri