Ce se intampla cu Partidul Social Democrat?

Autor: Florin Abraham - istoric
Vineri, 04 Octombrie 2019, ora 20:54
18759 citiri

O intrebare legitima este de ce in Romania, spre deosebire de Ungaria si Polonia, un regim iliberal nu a prins radacini, in pofida intentiilor lui Liviu Dragnea de a copia modelul polono-maghiar?

Raspunsul scurt este pentru ca exista Partidul Social Democrat, ale carui valori afisate sunt progresiste. Mersul pe contrasensul identitatii traditionale a PSD determinat de echipa Dragnea a adus stangii esecul in alegerile pentru Parlamentul European din acest an.

Ceea ce doloziv sunt denumite "democratii iliberale" reprezinta, in fapt, regimuri politice autoritare, in care este pastrat nivelul democratiei electorale (alegeri universale, prezumat libere si corecte), fara a fi sisteme de conducere autentic pluraliste.

Autoritarismul din Ungaria si Polonia este posibil pentru ca partidele de stanga au intrat in colaps, iar electoratul acestora a fost capturat printr-un paternalism autoritar, conservator si nationalist.

Faptul ca in Romania a fost impiedicata deriva autoritara se explica prin situatia ca electoratul cu trasaturi sociologice si valorice apropiate de cele ale FIDESZ (Ungaria) si PiS (Polonia), votant al PSD, nu a fost preluat si folosit de suveranisti, ci a ramas racordat unui partid care-si asuma social-democratia.

De aceea, existenta unui partid social-democrat puternic in Romania este un antidot impotriva unui regim populist-autocratic si nationalist, calchiat dupa cele din Ungaria si Polonia.

Regele Leu la PSD

Ceea ce s-a intamplat in ultimii ani cu Partidul Social Democrat poate fi mai usor inteles prin alegoria din povestea Regele Leu. Liviu Dragnea, asemenea lui Scar, a obtinut prin viclenie conducerea PSD si, in locul unei conduceri intelepte si echilibrate precum cea a leului Mufasa, s-a bazat pe hiene pentru a domina ecosistemul, ducandu-l in pragul colapsului.

Acum, PSD are nevoie de un Simba, un lider care sa nu fie asociat cu Dragnea&Co., care sa revigoreze stanga, dupa esecul echipei Dragnea-Dancila.

Dupa indepartarea lui Liviu Dragnea, un lider politic clarvazator si puternic si-ar fi stabilit cateva obiective strategice. Primul trebuia sa fie, evident, consolidarea guvernarii, in termeni de credibilitate, resurse umane si sustinere politica.

In toate aceste obiective guvernarea Dancila, spre paguba Romaniei, a esuat. Schimbarea echipei ministeriale girate de Dragnea nu s-a intamplat, iar o obligatorie revizuire radicala a programului de guvernare a ramas o iluzie.

Cum a esuat Dancila

In loc sa stranga cioburile create de Dragnea si sa consolideze alianta cu ALDE, pentru a avea o majoritate guvernamentala solida, Viorica Dancila si-a luat costumatia de lider politic cu ambitii mesianice. Presedintele PSD s-a aruncat in competitia prezidentiala nu doar nepregatita, ci si in pofida oricarui calcul rational.

Abordarea realista ar fi impus Vioricai Dancila sa-si consolideze functia de prim-ministru, iar sarcina competitiei prezidentiale sa o plaseze fie unui independent, sustinut de o coalitie larga de centru-stanga, sau chiar prin asumarea lui Popescu-Tariceanu.

In locul unei astfel de abordari pragmatice, Viorica Dancila si-a asumat o candidatura prezidentiala fantezista, al carui principal rezultat va fi asigurarea unui nou mandat prezidential pentru Klaus Iohannis, in contextul celui mai slab rezultat obtinut de un candidat al PSD, din 1990 pana in prezent.

Masura esecului politic al Vioricai Dancila este gestiunea schimbarilor de ministri. Un lider experimentat ar fi stiut ca Klaus Iohannis va face orice, inclusiv sa incalce Constitutia, pentru a transforma candidatul PSD in tinta principala, pentru a-si asigura o victorie lejera. Prim-ministrul s-a antrenat insa intr-o actiune sinucigasa de schimbare a Guvernului prin metoda demiterilor/remanierilor, ceea ce o lasa complet prada blocajului prezidential, evitand masura curajoasa de a obtine o noua echipa guvernamentala prin votul Parlamentului.

Viorica Dancila a obtinut contraperformanta sa-si distruga propria baza politica si sa duca PSD spre opozitie, iar aceasta este principala ei mostenire pentru stanga romaneasca.

Al doilea obiectiv strategic ar fi trebuit sa fie intarirea PSD, sub aspect ideologic, al resursei umane si al relatiilor externe. Mesajul PSD s-a "normalizat" prin renuntarea publica la teoriile conspirationiste, dar nu a fost intreprins nimic trainic si serios pentru renovarea mesajului stangii.

In privinta oamenilor, presa a oferit o lunga cazuistica a persoanelor care, intr-o lume normala, ar putea fi portari la o usa secundara a unei scoli de tara, nu conducatori de institutii. Din anuntata "ploaie de tehnocrati" s-a ales doar operatiunea de reciclare a unor personaje ale epocii Dragnea.

Reintegrarea in nucleul stangii progresiste europene s-a redus la o acceptare politicoasa si interesata in cadrul Partidului Socialist European, fara a fi transformata intr-o veritabila influenta in institutiile europene.

Lista de eurodeputati construita de Liviu Dragnea este privita, in majoritate, ca o trupa de personaje exotice, lipsind oamenii care sa fie recunoscuti pentru batalii date in numele valorilor progresiste. Esecul Rovanei Plumb in cursa pentru Comisie este un cost politic imediat al neincrederii internationale in actuala echipa de conducere a PSD. Se pot anticipa deja noi esecuri in politica europeana.

Titanicul politicii romanesti

Cu o motiune de cenzura abia anuntata, cu sanse reale de a intruni numarul minim de voturi, PSD pare a fi Titanicul politicii romanesti.

Baza partidului este demobilizata si resimte, adesea, un profund sentiment de jena fata situatia in care a ajuns PSD. Chiar daca motiunea de cenzura depusa in 1 octombrie nu va trece, sansele Guvernului Dancila de a rezista dincolo de primavara anului viitor sunt infime.

Putem anticipa ca dupa urmatoarele alegeri parlamentare coalitia de guvernare va fi formata din PNL-USR/PLUS, iar PSD va trece in Opozitie. Dar guvernarea acestora nu va fi deloc lipsita de tensiuni, deoarece ambele structuri politice vor fi cu gandul la momentul 2024, atunci cand alegerile prezidentiale se vor suprapune cu cele parlamentare.

De asemenea, se manifesta lipsa de empatie intre militantii PNL si USR/PLUS, situatie ce poate determina un cosmar guvernamental, daca viitorul prim-ministru nu va fi o persoana cu autoritate, dar si suficient de abila pentru a naviga prin furtunile economice si sociale ce se intrevad.

PSD nu trebuie distrus

Cel mai eficient mecanism pentru a mentine coeziunea unei guvernari de coalitie este o opozitie puternica, iar aceasta poate fi asigurata doar de PSD, impreuna cu eventualii sai aliati din Parlament. Liderii de stanga trebuie sa construiasca epoca post-Dragnea/Dancila, pentru a putea asigura stabilitatea firavei noastre democratii.

De aceea, PSD nu trebuie distrus, ci refondat ca un partid progresist. Altfel, populismul nationalist devine irepresibil, deoarece va fi supapa de expulzare a tensiunilor din societate.

Florin Abraham este istoric si profesor de stiinte politice la SNSPA

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#PSD Dancila prezidentiale, #PSD motiune cenzura, #PSD iesire guvernare , #alegeri