Cine sunt figurile noi de la alegeri: Interviu cu primul candidat pe lista deputatilor PSD Bucuresti: Nu as fi demisionat in locul lui Ponta!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 14 Noiembrie 2016, ora 18:09
13065 citiri
Cine sunt figurile noi de la alegeri: Interviu cu primul candidat pe lista deputatilor PSD Bucuresti: Nu as fi demisionat in locul lui Ponta!
Foto: Facebook/TSD Romania

Ecaterina Andronescu uneori nu se lupta foarte tare, nu si-ar fi dat demisia din fruntea Guvernului in locul lui Ponta, iar Dragnea ar fi bine sa incerce sa se mai deconecteze de partid. Sunt greselile pe care considera ca le-au comis liderii PSD si pe care isi propune sa nu le repete Gabriel Petrea, presedintele TSD Bucuresti, locul I pe lista deputatilor PSD pentru Bucuresti.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Gabriel Petrea, in varsta de 32 de ani, ne-a explicat de ce vrea sa intre in Parlament si ce proiecte are: "sunt foarte multe lucruri pe care noi, tinerii, trebuie sa le schimbam incepand cu organizarea Ministerului Tineretului si Sportului si a tuturor legilor care exista pentru tineri care sa devina aplicabile".

Gabriel Petrea s-a referit si la condamnarea lui Liviu Dragnea, dar si la chestiunea imunitatilor si a voturilor pe solicitarile venite din partea DNA: "dl Dragnea e un caz special care a primit pedeapsa pentru tot ce au facut toate partidele in acea perioada".

Cine sunteti si ce va recomanda pentru Parlamentul Romaniei, chiar locul I pe lista deputatilor PSD pentru Bucuresti?

In 2001-2002 eram la Olimpiada Nationala de Fizica si visam sa ma fac inginer constructor, la fel ca tata. In clasa a XII-a, ne-am decis mai multi colegi sa dam la Automatica si Calculatoare. Incepuse trendul IT. Am intrat cu 10. Am invatat mult in liceu pe ideea ca daca inveti bine poti sa faci ce vrei in viata.

Mai credeti in ea?

Da, inca mai cred. Scoala, cu toate relele pe care le scoatem in fata, te invata sa gandesti, sa iei lucrurile cu discernamant. La facultate m-a furat valul ONG. Era acolo Liga studentilor din Automatica si Calculatoare, una dintre primele organizatii studentesti sindicale infiintate dupa Revolutie.

Am intrat in ea, dupa un an am castigat alegerile pentru sefia Ligii. Am mers la Uniunea Nationala a Studentilor din Romania, am facut munca de voluntariat, am organizat multe campanii civice si am inteles ca daca vrei sa schimbi ceva trebuie sa fii in politica, acolo unde se iau deciziile.

In 2008, cand am terminat facultatea, am intrat in PSD, pentru ca aici ii cunosteam din timpul studentiei pe Nicu Banicioiu, pe Victor Ponta. Am cunoscut-o si pe dna Andronescu cu care am lucrat ulterior, pe viitorul ministru Costoiu.

Multi spun ca sunteti format de doamna Andronescu, protejatul domniei sale.

Am lucrat cu multe personalitati din PSD. Faptul ca am lucrat mai mult cu dna Andronescu e legat si de faptul ca era rectorul universitatii cand eram student, era persoana de legatura pentru proiecte educationale, domeniu in care am activat.

Eu am invatat de la fiecare cate ceva, si din greselile facute, si din lucrurile bune facute, astfel incat cel putin sa nu gresesc ca ei si sa iau lucrurile bune facute. De la dna Andronescu am invatat sa nu fiu acid, sa imi pastrez calmul si sa discut politicos cu oricine.

Si ce greseala a dnei Andronescu n-ati repeta-o?

Uneori, poate e bine sa fii mult mai vehement. Dna Andronescu, stiind mai bine ca noi lumea politica, uneori nu se lupta foarte tare. Eu cred ca trebuie sa te lupti cu tarie, indiferent daca pierzi sau castigi.

De la dl Ponta ce ati invatat sa nu faceti?

Eu nu mi-as fi dat demisia din fruntea Guvernului in locul domniei sale, sau nu in momentul acela, dar poate avea mai multe informatii decat am avut sau am eu.

De la dl Dragnea ce ati invatat bine?

Cum sa conduci o organizatie si cum sa o tii unita cand apar probleme.

Si ce ati invatat ca e rau?

L-am tot sfatuit pe dl Dragnea in aceasta campanie ca poate ar fi bine sa incerce o data, de doua ori, de trei ori pe saptamana sa se deconecteze de partid. Stiu ca e greu, dar cred ca dl Dragnea e trup si suflet in aceasta campanie si poate uneori e bine sa incerci sa vezi lucrurile si din exterior, cu mult mai limpede. In anumite momente e bine sa aloci timp si pentru tine, nu numai pentru partid.

De ce ati ales tocmai PSD?

In studentie am lucrat cu toate partidele, ii invitam pe toti si am cunoscut liderii din toate partidele. Am vazut ca PSD e cel mai aproape de ce imi doresc. Nu e perfect, desigur. In plus, am fost motivat de cei pe care i-am cunoscut, ei m-au convins. Si sunt un om de stanga prin definitie.

De ce vreti sa fiti deputat? Ce proiect va mana in lupta?

Am fost trei ani viceprimar, am vazut ce inseamna administratia publica locala si care sunt problemele cetatenilor. In Parlament sunt foarte multe lucruri pe care noi, tinerii, trebuie sa le schimbam, incepand cu organizarea Ministerului Tineretului si Sportului si a tuturor legilor care exista pentru tineri care sa devina aplicabile.

Ce sa se schimbe la minister?

Acest minister nu are atatea atributii cate ar trebui pentru a putea fi eficient. Eu cred ca sportul are un loc aparte in toata organizarea Guvernului si trebuie sa-i acordam o atentie deosebita si datorita rezultatelor din ultimul timp, cat si pentru faptul ca ne-am indepartat putin, si ca generatie, de sport.

Iar tineretul trebuie sa aiba un rol aparte, sa fie cumva un integrator al tuturor proiectelor pe care trebuie sa le implementam pentru tineri din celelalte ministere.

Tot ce exista lege pentru tineri trebuie sa aiba o forma unitara, sa facem un cod al tinerilor. Sa gasim o formula in care tanarul e luat de la gradinita, sa spunem, si pana face 36 de ani sa i se dea un parcurs al vietii. In scoala generala trebuie sa facem un fel de consiliere in cariera, ca sa stie ce liceu isi alege pentru a urma mai apoi o facultate. Daca vrea sa faca inginerie, sa mearga la un liceu teoretic, daca vrea sa faca un profil vocational sa mearga la un liceu vocational. Din scoala generala trebuie sa i se explice.

Din ce traiti?

Sunt la Universitatea Politehnica unde am preluat atributii pe zona de antreprenoriat, voluntariat, zona activitatilor extrascolare ale studentilor.

Mandatul de deputat ar fi un castig sau o pierdere sub aspect financiar?

Nu stiu cat castiga un deputat. Dar cred ca o pierdere. Eu acum castig pe la 5.000 de lei.

Revenind la proiecte, este o discutie acum despre ce se intampla cu antreprenoriatul. Noi avem in programul de guvernare un proiect pentru sprijinirea antreprenoriatului. Dar avem o cultura antreprenoriala, financiara din scoala generala? Trebuie facut un proiect, sa mergem intr-o directie.

Suntem foarte slab implicati in proiectele de voluntariat. Doar 6% dintre elevi fac asa ceva. In strainatate e obligatoriu sa fi facut voluntariat cand vrei sa te angajezi sau ocupi o pozitie. Lucrurile acestea trebuie invatate din scoala. Eu as vrea sa punem lucrurile acestea in ordine si sa cream un cadru astfel incat sa se intample.

PSD are, conform sociologilor, o problema: tinde sa aiba un electorat imbatranit si capteaza putini tineri. De ce?

E o falsa idee ca nu vin tinerii la PSD. Avem cea mai mare organizatie de tineret. Eu sunt presedintele ei acum.

Eu ma refer la structura electoratului.

La alegerile trecute, cand Victor Ponta a pierdut in randul tinerilor, a fost si o emotie care a creat un val impotriva noastra mai mult in randul tinerilor. La asta lucram. Nu am comunicat bine. Eu am pus esecul din campania lui Victor Ponta pe seama slabei comunicari in special pe zona de tineret.

Nu-mi aduc aminte sa fi avut un mesaj clar pentru tineri, spre deosebire de aceasta campanie in care avem un program cu idei pentru tineri.

Nu va deranjeaza ca impartiti listele PSD la nivel national cu persoane controversate, urmarite penal, ca dl Ponta, aparate de urmarire penala, ca dl Corlatean, sau chiar condamnate precum dl Dragnea?

Exista exemplul Olgutei Vasilescu, in cazul careia s-a vazut ca cineva a gresit si dosarul a fost intors la Parchet (interviul a fost realizat inainte ca instanta CAB sa decida ca dosarul Olgutei Vasilescu ramane la instanta si nu trebuie trimis inapoi la DNA - n.red.)

Dna Vasilescu nu a fost achitata, este inculpata si procedura e in derulare.

Dar faptul ca nu ar fi fost lasata sa candideze ar fi insemnat sa i se ia un drept constitutional.

Dar dl Dragnea e condamnat definitiv.

As vrea sa vad motivarea celei de-a doua instante. Ce am vazut in motivarea primei instante cu acele foloase necuvenite datorita faptului ca a indemnat lumea sa vina la vot e o chestiune in privinta careia cei de la PNL nu ar trebui sa mai spuna nimic. Am participat la acel referendum, toti am indemnat oamenii sa iasa la vot.

In ceea ce priveste condamnatii definitiv pentru fapte de coruptie, nu au ce cauta pe liste si nici nu avem. In partea de cercetare, prezumtia de nevinovatie trebuie sa fie prima. Dl Dragnea e un caz special care a primit pedeapsa pentru tot ce au facut toate partidele in acea perioada. Stiu cum au fost mobilizati oamenii si nu cred ca a fost facuta vreo ilegalitate.

Dar in privinta dlui Corlatean? Acolo justitia nici nu poate ajunge sa se pronunte pentru ca ancheta a fost blocata.

Daca procurorii vor aduce destule dovezi, va ajunge in fata instantei.

Cui sa aduca dovezi?

Parlamentului banuiesc.

Parlamentul e instanta de judecata, sa analizeze dovezi?

Nu. Dar chestiunea cu imunitatea, din punctul meu de vedere, trebuie sa existe pentru declaratiile oficiale in fata Parlamentului, pentru restul ar trebui eliminata. Se va intampla in final.

Deci nu ar trebui sa fie imunitate pentru arestari, perchezitii si retineri, nici pentru urmarire penala in cazul parlamentarilor ministri?

Pentru declaratii si faptele intamplate in exercitarea functiei ar trebui sa ramana. Pentru lucruri intamplate in viata privata nu ar trebui sa existe.

Eu va intreb de faptele din mandatul de ministru, cum e la dl Corlatean.

Pentru ministri care isi iau deciziile bazate pe informatii pe care le au atunci in exercitarea mandatului de ministru trebuie sa existe o procedura. Trebuie sa existe si pentru ei o protectie impotriva abuzurilor, nu imi dau seama pana unde trebuie sa mearga.

Nici dusa la extrem, sa nu ii poti cerceta daca ai dovezi, dar nici sa iei pe cineva, sa presupui ceva si sa-l inchizi pentru ca ai crezut tu asa.

Concret, in februarie anul viitor, va puteti trezi, ca deputat, cu o cerere venita de la Parchet pentru ridicarea imunitatii unui ministru. Cum veti vota?

Eu cred ca justitia trebuie lasata sa-si faca datoria si sa aiba un parcurs lin in cercetari, dar sa nu lasam loc de abuzuri si interpretari. Cat timp ei vin cu dovezi si pot face dovada ca omul a gresit....

Dovada vinovatiei se face in instanta.

Singura retinere e legata de arestarea preventiva pentru persoanele care nu sunt pericol social si de plimbarea cu catuse in fata camerelor a celor care nu sunt inca declarati vinovati. Pentru inceperea urmaririi sunt total de acord sa fie facuta pentru toata lumea, cat timp nu iti sunt interzise drepturile pe parcursul cercetarii.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Gabriel Petrea deputat Bucuresti , #alegeri