10 motive pentru care PSD a devenit, peste noapte, un partid fragil (Opinii)

Vineri, 30 Mai 2014, ora 12:20
8241 citiri
10 motive pentru care PSD a devenit, peste noapte, un partid fragil (Opinii)
Foto: Facebook/ Victor Ponta

E vorba de noaptea alegerilor europarlamentare, scrutin ce a schimbat in mai putin de o saptamana intregul raport de forte din politica romaneasca. Sa mai spuna cineva ca votul nu conteaza.

Mai jos prezint 10 argumente pentru care astazi PSD e un partid mult mai slab decat era in urma cu o saptamana, iar Victor Ponta se afla intr-o mare dilema: sa candideze sau sa nu candideze.

1. Desi a actionat rapid, imediat dupa inchiderea urnelor, Victor Ponta nu a reusit sa rupa PNL. Calin Popescu-Tariceanu a ratat gasirea de sustinatori in interiorul partidului pentru refacerea USL si asta pentru ca actualul presedinte interimar al PNL a avut ce sa le ofere - un candidat cu sanse reale la presedintie.

2. Dupa alegerile pentru Parlamentul European, Traian Basescu a trecut in planul doi din cauza scorului mic luat de PMP. Astfel, dusmanul traditional al lui Victor Ponta nu mai are aproape nicio semnificatie electorala in ce priveste alegerile din noiembrie. Toata strategia de comunicare trebuie schimbata si, aproape sigur, nu va mai fi atat de eficienta. Traian Basescu era tinta ideala pentru PSD.

3. O alta problema a socialistilor este faptul ca alegatorii din mediul rural sunt din ce in ce mai greu de mobilizat, iar ponderea lor in cadrul scrutinelor a scazut din cauza participarii mai mari la vot a celor din mediul urban. La europarlamentare diferenta dintre rural si urban a fost de ceva mai mult de doua procente, cea mai mica din istoria scrutinelor de pana acum. Iar PSD e un partid dependent de mediul rural.

4. O alta miscare facuta de liberali care i-a surprins in mod negativ si i-a destabilizat pe cei din PSD a fost sacrificiul lui Crin Antonescu. Faptul ca si-a dat demisia de la conducerea partidului, faptul ca nu mai candideaza la presedintia partidului si nici nu mai tine cu dintii de candidatura la presedintia Romaniei a reprezentat o miscare pe care nimeni din PSD nu a intuit-o. Au fost luati cu totul pe nepregatite. Iar acest lucru l-a pus pe Victor Ponta in situatia de a se confrunta cu propriul sau cosmar.

5. Klaus Iohannis e cosmarul lui Victor Ponta. Daca va amintiti, USL s-a destramat pentru ca presedintele PSD nu a fost de acord ca primarul Sibiului sa devina vicepremier. Ponta nu dorea ca Iohannis sa se afle in preajma lui si sa-i uzurpe influenta. Acum, daca accepta sa candideze, are sanse foarte mari sa se confrunte cu Klaus Iohannis in lupta pentru fotoliul de la Cotroceni. Neamtul, in acest moment, pare ca-l poate depasi pe actualul premier.

6. PSD s-a fragilizat si pentru ca a ales sa transforme o campanie pentru desemnarea deputatilor europeni intr-una prezidentiala, una care sa-l aseze pe Victor Ponta in pozitia de virtual castigator al alegerilor din toamna. Scorul obtinut nefiind unul promitator, acum, schimbarea lui Victor Ponta din prezidentiabil impune si provocarea de a gasi pe cineva cu mai multe sanse decat actualul premier.

7. Cautarea unui personaj salvator, unul care sa-l poata bate pe Iohannis, e o treaba tot mai dificila pentru PSD. Primul pas facut de Victor Ponta a fost sa blocheze plecarea Ecaterinei Andronescu la Bruxelles, fiind aleasa ca eurodeputat, cu justificarea ca "avem nevoie de ea la Senat".

8. Actorul Mircea Diaconu a fost ajutat de PSD, dar manandu-si propriile interese politice. Ajutandu-l pe Diaconu, l-au slabit pe Ponta si astfel au ajuns in situatia sa se gandeasca la o candidatura a protejatului Antenei 3 pentru prezidentiale. Dar marea intrebare este: va dori Mircea Diaconu sa candideze?

9. Planul PSD a fost aruncat in aer. Ei sperau ca partidul impreuna cu Mircea Diaconu sa ia peste 45% din voturile celor care s-au prezentat duminica la urne. Aceasta cifra ar fi fost demoralizanta pentru adversari, iar Ponta ar fi plecat ca favorit pentru alegerile din toamna. Scorul fiind mult mai mic, Victor Ponta a transmis adversarilor mesajul ca poate pierde, iar ei s-au purtat in consecinta. Si-au unit fortele!

10. De la inceputul acestei saptamani, pentru PSD si pentru Victor Ponta e important orice vot pe care l-ar putea lua de la electorii care nu sunt votanti traditionali ai partidului. Din acest motiv a inceput sa conteze cum a guvernat PSD in acesti doi ani, iar atacul perpetuu la clasa de mijloc prin taxa pe carburanti, taxa pe stalp, prin amenintarea cu impozitul progresiv (ieri, ministrul Finantelor a facut un pas inapoi, anuntand ca se mentine cota unica si in 2015) au fost percepute ca o spoliere a clasei de mijloc, a investitorilor mici si mijlocii, a comerciantilor, exact cei de care PSD are acum mai multa nevoie.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#PSD alegeri prezidentiale, #Ponta candidat prezidentiale PSD , #alegeri