PSD respinge modificarea Constitutiei, regionalizarea si comasarea alegerilor

Sambata, 22 Octombrie 2011, ora 17:00
1732 citiri
PSD respinge modificarea Constitutiei, regionalizarea si comasarea alegerilor

Consiliul National al PSD a adoptat, sambata, la finalul lucrarilor, o serie de rezolutii in care se declara impotriva proiectelor PDL de modificarea a organizarii teritoriale, de comasare a alegerilor si de revizuire a Constitutiei inainte de alegeri.

Totodata, membrii CN al PSD au adoptat rezolutia privind abuzurile puterii impotriva alesilor locali ai opozitiei si principiile pentru reforma administrativa din viitoarea guvernare USL, rezolutia privind promovarea si apararea democratiei si libertatii si rezolutia privind promovarea si apararea statului social responsabil.

"PSD se angajeaza sa promoveze statul social, iar acesta sa fie in mod efectiv responsabil fata de cetatenii sai (...) Disputa dintre statul minimal si statul maximal este falsa: in Romania chiar existenta institutiilor statului este pusa sub semnul intrebarii (...) PSD a fost si va ramane aparatorul responsabil al valorilor solidaritatii si justitiei sociale", se arata in rezolutia privind promovarea si apararea statului social responsabil.

In rezolutia privind abuzurile puterii impotriva alesilor locali ai opozitiei si principiile pentru reforma administrativa din viitoarea guvernare USL, PSD respinge proiectele PDL de modificare a organizarii teritoriale, de comasare a alegerilor si de revizuire a Constitutiei, se angajeaza sa sustina un proiect coerent si chibzuit de dezvoltare regionala, un nou set de legi electorale si sa inceapa, dupa alegeri, o larga dezbatere privind revizuirea Constitutiei. De asemenea, se angajeaza "sa previna ca aceste teme fundamentale sa devina subiecte de campanie populista pentru PDL".

"PDL nu se ocupa de subiecte cu adevarat esentiale privind relansarea economica, crearea de locuri de munca, eficientizarea serviciilor publice, climatul economic si social. De altfel, sustinerea Guvernului dominat de PDL a scazut la cote extrem de scazute, ajungand in prezent sa fie cel mai putin sustinut guvern dupa 1989. In loc sa isi asume raspunderea pentru situatia in care a adus Romania, actuala guvernare lanseaza teme parazitare, cu scopul de a deturna atentia de la genocidul social si economic produs. Organizarea alegerilor, modificarea impartirii teritoriale si regulile constitutionale nu sunt simple formalitati, ci regulile care stabilesc continutul interactiunii politice si traseaza liniile dezvoltarii Romaniei (...) Modificarea acestor institutii, intr-un cadru politic marcat de criza, fara legitimitate electorala si in preajma unui an electoral pune in pericol in mod semnificativ caracterul democratic al statului social roman", subliniaza documentul citat.

CN al PSD reafirma categoric angajamentul sau ferm de a construi institutiile statului "in deplin acord cu principiile consensului transpartinic, al interesului national si al legitimitatii democratice" la care a aderat strict in perioada candidaturii Romaniei la UE si NATO.

"Vrem un proiect serios si responsabil de regionalizare, de dezvoltare regionala autentica. Dar acest proces nu trebuie facut in graba, in context electoral si cu mize electorale. Vrem modificarea legilor electorale, pentru a crea un sistem electoral mai eficient in care cetateanul sa fie mai bine reprezentat si in care votul sa fie dat in conditii mai clare, mai corecte. Vrem modificarea Constitutiei Romaniei, dar vrem ca acest proces sa inceapa doar dupa alegeri, din 2013, cu un nou Parlament legitimat prin vot. Numai un Parlament rezultat din alegeri corecte are legitimitatea de a-si asuma astfel de proiecte. O majoritate formata prin frauda electorala si intarita prin oportunism si migratie politica, care nu se bucura de sprijinul cetatenilor romani, nu are dreptul sa forteze nici modificarea impartirii administrativ-teritoriale, nici comasarea alegerilor, nici modificarea Constitutiei. Principiile democratice nu sunt negociabile electoral!", se arata in documentul citat.

Alocarea discretionara a fondurilor dupa culoarea politica a primarilor

Rezolutia privind abuzurile puterii impotriva alesilor locali ai opozitiei si principiile pentru reforma administrativa a viitoarei guvernari a USL critica alocarea discretionara a banilor de catre actualul Executiv, "dupa culoarea politica a primarilor" in dauna cetatenilor care nu au votat primarii portocalii.

"Puterea nu se mai sfieste deloc sa declare public ca isi serveste proprii alesi locali, in dauna tuturor cetatenilor care nu au votat primari portocalii, Romania insasi a fost impartita in doua: o Romanie a Puterii, cu bani, resurse, si o Romanie a Opozitie, lasata in faliment, in frig si saracie. In acelasi timp, Puterea actuala a transformat institutiile statului in unelte politice prin care savarsesc abuzuri grave impotriva alesilor locali ai opozitiei. Acestia sunt supusi in permanenta controalelor abuzive si hotararilor arbitrare si discretionare ale prefectilor care savarsesc aceste fapte cu complicitatea tacita a Guvernului de la Bucuresti. Este un abuz generalizat al Puterii de stat, impotriva legii, impotriva bunului simt si mai ales impotriva a doua treimi din cetatenii acestei tari care nu sunt condusi de primari portocalii", se mentioneaza in rezolutia adoptata.

Alesii locali ai PSD solicita ca la nivelul conducerii centrale sa fie instrumentate toate probele legate pentru initierea unor actiuni in justitie impotriva Guvernului si impotriva ministrilor care au savarsit infractiunea de abuz in serviciu prin modul in care au dispus alocarea banilor publici si sustin ca in viitoarea guvernare la care va participa PSD sa fie introdusa o reforma administrativa de amploare "care sa asigure o descentralizare reala a atributiilor si mai ales a resurselor".

Potrivit documentului, descentralizarea va trebui sa respecte cateva principii: principiul subsidiaritatii, principiul competentelor exclusive, principiul echitatii, principiul parteneriatului activ.

Intr-o alta rezolutie adoptata de membrii Consiliul National al PSD, partidul se angajeaza sa apere democratia si libertatea si sa le asigure o dezvoltare armonioasa ca valori fundamentale ale societatii romanesti.

"In incercarea disperata de a ramane la putere, in pofida respingerii populare evidente Traian Basescu si coalitia de guvernare, pe care a creat-o prin santaj si tradare, au declansat un atac de o agresivitate fara precedent in ultimele doua decenii asupra statului de drept, democratiei si libertatii. Presiunea sistematica a PDL asupra statului de drept transforma Romania intr-o "democratie de vitrina", in care discretionarul si arbitrariul sunt ridicate la rang de principiu de guvernare, dialogul social este desfiintat. Opozitia este hartuita si slabita prin migratie parlamentara, justitia este intimidata, libertatea este golita de continut, voturile sunt cumparate, iar presa critica se afla sub constrangeri de natura fiscala, administrative si politice. Astfel de realitati confirma ca democratia nu este un bun definitiv castigat, dimpotriva, este pe cale de a fi pierduta", se subliniaza in rezolutia citata.

Refacerea unui Parlament legitim si responsabil fata de cetateni

Documentul adoptat reafirma "fara echivoc" decizia social-democratilor de a apara democratia si libertatea "astfel incat societatea romaneasca sa beneficieze de cuceririle democratice obtinute prin sacrificiul cetatenilor in Revolutia din Decembrie 1989".

Alte obiective pe care PSD si le asuma sunt mentinerea climatului democratic si incurajarea participarii cetatenilor la viata publica, asigurarea conditiilor materiale de participare la viata politica democratica, garantarea respectarii drepturilor si libertatilor fundamentele, apararea separatiei puterilor in stat si a controlului reciproc al acestora, drept conditie fundamentala pentru un regim democratic.

De asemenea, PSD va avea ca obiectiv refacerea unui Parlament legitim si responsabil fata de cetateni, crearea unei justitii independente, responsabile si eficiente, desfasurarea de alegeri libere, corecte si reprezentative, reinstaurarea domniei legii, apararea libertatii presei in fata tendintelor politice si economice de aservire si crearea unei societati civile active, critice si implicate social.

"Democratia si libertatea sunt valori pe care le aparam cu orice pret. Doar impreuna putem consolida democratia si statul de drept", se mai afirma in documentul citat.

Participantii la lucrari au aprobat si cooptarea in CN a unor noi membri printre care se afla Claudia Hurezan, Doru Dumitrescu, Stefan Ilie, Anne Juganaru, Tudor Mohora, Carmen Musceleanu, Tudor Mohora, Costea Nedelcu, Rafira Alexandru, Dan Sitaru, Daniel Spataru, Codrin Stefanescu, Lucian Bolcas si Popa Dragos Sorin.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Conventia Nationala PSD, #modificarea Constitutie, #regionalizare, #comasare alegerilor , #alegeri