S-a incheiat o saptamana nefasta pentru PSD. Vine alta si mai sumbra?

Duminica, 03 Februarie 2019, ora 12:14
13434 citiri
S-a incheiat o saptamana nefasta pentru PSD. Vine alta si mai sumbra?

Intr-o singura saptamana, doar pana vineri, au parasit partidul de guvernament trei lideri importanti, toti trei membri ai Parlamentului Romaniei, toti vechi in PSD si, culmea, toti atasati principiilor si doctrinei social-democrate.

Mihai Tudose, Georgian Pop si deputata de Dambovita Oana-Silvia Vladuca sunt trei nume importante, iar daca adaugam si comisarul european Corina Cretu, deja ajunsa intr-un alt partid, sunt patru. Mai mult decat simple plecari, asistam la un adevarat exod, parca evocand imaginea eminesciana: si se duc ca clipele, scuturand aripile.

Cuvantul de ordine: asa nu se mai poate!

Nu vreun alt principiu doctrinar ii indeamna pe nemultumiti sa-si scuture aripile si sa se indeparteze de cei alaturi de care militasera pana acum, ci faptul ca nu se mai regasesc alaturi de alti membri ai formatiunii, iar "partidul a intrat in zodia nefasta a unui lider nefast" cum si-a explicat gestul atat de plastic o doamna, demisionata vineri.

Mai plecau si inainte vreme, cate unul, cate doi, dar nu atatia deodata. Si poate n-ar fi atat de nelinistitor sa constati cat de multi au plecat, pe cat este de alarmant sa presimti ca stau si altii deja cu mana pe valiza.

Pentru cine stie sa citeasca printre randuri, trendul rezulta destul de clar din felul cum s-a explicat domnul Mihai Tudose: "Am avut in ultimele luni foarte multe intalniri atat cu membri de partid, dar si cu oameni neimplicati politic, concluzia fiind aproape unanima: nu se mai poate".

Nici nu este de inchipuit ca o personalitate precum fostul premier, cu importanta sa in partid, cu vechimea domniei sale si cu temeinica sa experienta politica s-ar lansa intr-o aventura riscanta.

Dimpotriva, Mihai Tudose pare om calculat si cu fler. Acum mai bine de un an, cand camarila Dragnea ii cerea demisia, prim ministrul Tudose, desi se stia pe cai mari, a cantarit riscurile si a cedat. A dovedit prudenta si nu s-a expus.

Acum se expune. Inseamna ca riscurile sunt altele, deduc ca nu mai este deloc singur, ca asteapta ca gestul sa-l repete altii si fara indoiala cine s-a trezit mai devreme va avea de castigat. De altfel, cei plecati in saptamana care se incheie nu sunt nici pe departe primii.

Neiertatoarele capete de acuzare

In ultimul an, au plecat din PSD mai multi membri, chiar si parlamentari, iar partidul s-a cam pomenit cu majoritatea in pericol la Camera Deputatilor. Pericolul se poate transforma usor in dezastru dupa ultimele trei dezertari, dar mai ales daca urmeaza si altele.

Numitorul comun al tuturor celor care au parasit sau parasesc corabia a fost enuntat fara echivoc de Gabriela Firea - dezidenta si ea, dar inca nu demisionara din partid - insistand ca numai de Dragnea se delimiteaza si nu de principiile social-democratiei, in care crede si care nu se regasesc deloc in politica liderului PSD.

De altfel, presa publica in luna septembrie anul trecut motivele care ii determinau pe dizidentii de atunci sa nu-l mai spuporte pe carmaciul partidului si poate ca merita reamintite pe scurt:

1. Prabusirea in sondaje.

2. Numirea demnitarilor mai ales din Teleorman, in detrimentul celorlalte organizatii judetene.

3. Faptul ca Liviu Dragnea se consulta in luarea marilor decizii doar cu Olguta Vasilescu, Claudiu Manda si Darius Valcov.

4. Implicarea tot mai mare a Irinei Tanase in viata partidului si in deciziile guvernului.

5. Izolarea internationala a PSD.

Cine poate sa se salveze singur!

Toate sunt valabile si astazi, iar analistii politici apreciaza ca partidul se afla in pragul unei hemoragii de personal inca neintalnita undeva decat, poate, in perioada de descompunere a fostului PDL. Atunci, oportunistii de toate felurile simteau cum li se scufunda corabia si incepeau sa-si scuture aripile, care incotro.

Nu este numai un exemplu, este dovada clara ca si acum corabia ia apa si ca nu mai exista alta scapare, decat fuga. Este ultimul strigat, acel apel disperat al unui ofiter francez necunoscut, dar ramas in istorie datorita sintagmei prin care anunta ca nu mai e nimic de facut: sauve qui peut! In traducere libera, asta inseamna "salveaza-te singur, daca mai poti".

Ma asteptam ca, in sedinta CEx anuntata pentru acest weekend, sa se ia in discutie aceasta grava problema a partidului, care mi se pare nu numai cea mai serioasa, dar chiar vitala. Vitala, pentru ca avem experienta trecutului, cand hemoragia de personal a PDL a dus in cele din urma la desfiintare formatiunii.

Nu pot scapa din vedere nici disparitia PNTCD, inceputa tot cu o hemoragie si terminata cu salvarea unei singure persoane, care a stiut sa apuce singura colacul de salvare la momenul oportun, lasandu-i pe ceilalti in seama sintagmei sauve qui peut: Victor Ciorbea.

Ei bine, sedinta CEx anunta ca va discuta orice altceva, numai hemoragia nu. Prezentarea bugetului pe 2019, stabilirea prioritatilor politice si conducerea interimara a PSD Braila, cam asta este ordinea de zi, anuntata de Florin Iordache.

Sa fim seriosi! Bugetul nu este treaba partidului, este a Guvernului. Il prezinta doamna Dancila in fata Parlamentului, nu in fata lui Dragnea. Actele de guvernare, inclusiv bugetul, au o traiectorie foarte clara, inscrisa in Constitutie. Nici o clipa nu vorbeste Legea Fundamentala de partid, de Dragnea sau de CEx-ul lui. Iertati-mi termenul, dar PSD se preteaza la o impostura.

Prioritatile politice? Ce prioritate poate fi mai mare pentru partid, decat aceea ca ii pleaca personalitati de nadeje si ca toate invoca acelasi moitiv: Partidul Social-Democrat s-a indepartat de social-democratie?

"Putinele plecari" sunt din ce in ce mai multe

Sfidand acest adevar, secretarul general al PSD, Codrin Stefanescu, declara vineri ca plecarile din partid nu sunt subiect de discutie intrucat "ne asteptam la numele astea care s-au vehiculat, plecarile, eram pregatiti; putinele plecari din PSD erau luate in calcul de catre noi".

Nu merita prea multe comentarii parerea acestui domn Codrin, dar trei parlamentari intr-o saptamana, plus un comisar european nu sunt deloc putine. Sunt chiar ingrijorator de multe. Suficiente, ca sa ne putem imaginea ca urmeaza altele.

Poate respectivul domn nu vede padurea din cauza pomilor, dar nu-ti trebuie prea multa perspicacitate, ca sa simti cum se apropie marele tsunami, tocmai acum cand pana la scrutinul din mai n-au mai ramas nici patru luni.

Domnul Dragnea ori nu este constient despre ceea ce i se intampla atat partidului, cat si lui personal, ori nu risca un CEx pe aceasta tema unde s-ar pune in situatia de a trebui sa le explice colegilor cum de s-a ajuns aici si ce mai are de gand in viitor.

Ori, poate, conteaza pe vorbele goale ale respectivului secretar general, care declara tot vineri ca "noi deja ne pregatim sa primim in randul nostru intre 8 si 11 parlamentari din alte partide in aceasta perioada, vorbesc de senatori si deputati". Ne pregatim, adica, cum? Am pus de-o tuica, de-un carnat si am bagat sampania la rece?

In opinia mea, fraza complet fara acoperire n-are alt scop decat acela de a-i linistii pe colegii din CEx, care fara indoiala isi pun problema pe care mi-am pus-o si eu: de ce pleaca personalitati de nadejde invocand mereu acelasi motiv, ca Partidul Social-Democrat se indeparteaza tot mai mult de social-democratie?

Iar raspunsul domnului Stefanescu este acesta: stati linistiti, ca nu se departeaza nimeni, ba chiar se apropie vreo 8 sau 11 persoane. Ei lasa liberalismul cat ai zice peste, iar noi ii facem social-demorati cat ai spune Dragnea. Hocus-pocus!

Lucrurile sunt clare. In saptamana trecuta, am vazut cum a fost trendul si, sa ma tai, tot n-am sa inteleg cum de poate ajunge invers, numai pentru ca a treecut weekendul si a venit alta saptamana.

*******

POST SCRIPTUM. Incheiasem randurile de mai sus cand, sambata dupa pranz, o informatie da de veste ca deputatul PSD de Timis, Adrian Pau, a demisionat si el din PSD urmand sa treaca la Pro Romania. Quod erat demonstrandum, adica este o dovada in plus ca prabusirea continua.

Suntem in weekend si nu-mi dau seama daca trebuie sa-l adaug la saptamana care a trecut, ridicand totalul la cinci, sau sa-l pun in capul listei in cea care tocmai vine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#PSD demisii, #Mihai Tudose demisie PSD, #Mihai Tudose PRO Romania, #Victor Ciorbea Avocatul Poporului, #Georgian Pop demisie, #Oana Vladuca demisie PSD , #alegeri