De ce au facut stanga-mprejur Olguta Vasilescu si Mircea Draghici?

Duminica, 17 Februarie 2019, ora 19:03
39888 citiri
De ce au facut stanga-mprejur Olguta Vasilescu si Mircea Draghici?

Scandalul, cam ca la usa cortului, cu care doamna Lia-Olguta Vasilescu incerca sa-si "repereze" onoarea sifonata prin refuzul presedintelui de a o numi ministru si felul cum celalalt candidat propus, Mircea Draghici, suferea in tacere, contand probabil ca este mai tare echipa Dagnea-Dancila-Tudorel decat domnul Iohannis singur, dovedeste ca amandoi se credeau tari pe situatie.

Dar felul cum, pe nepusa masa, amandoi s-au dat dintr-o data batuti lasa de inteles ca vajnicii nostri lideri sunt ca niste masinute teleghidate, din cele cu care se distreaza copiii prin parc. Cine-i teleghideaza nu stie nimeni, dar banuiesc toti.

Este greu s-o intelegi pe doamna Olguta Vasilescu, care si-a asteptat trepidand numirea si n-a ezitat sa arunce in presedintele tarii cu toate laturile, cate i-au stat la indemana, ca zice deodata pardon, ii lasa pe telespectatori ca la dentist si se face ca ploua.

Nu gasesc decat o singura explicatie: amandoi primisera promisiuni ca se fac ministri, amandoi fusesera invatati sa se bata pana la utima suflare si amandoi au primit deodata ucazul ca nu se mai fac: "La loc comanda!".

Poate nici ei nu stiu de ce le-a venit asemenea ucaz, poate au aflat dar le e rusine sa-si recunoasca rolul de papusati, poate au si un consemn de tipul Omerta, daca nu-ti tii gura, platesti cu capul. Impresia este ca niciunul nu are curajul sa spuna adevarul despre el insusi. Iti vine sa razi cand ii observi cum se invart in jurul propriei cozi si dau explicatii.

Varianta doamnei Lia-Olguta Vasilescu

Pe doamna Olguta n-a dus-o mintea sa explice opiniei pubice situatia jenanta la care a ajuns, decat cu un proverb care se invata la scoala primara: "cel mai destept cedeaza".

Cine e destept, doamna Olguta? Sa fim seriosi, daca era desteapta, ar fi simtit de la inceput cam cum este opinia presedintelui despre calitatile domniei sale si ar fi cedat la momentul potrivit, nu dupa ce a aflat toata Europa patania unei romance, careia ii arde buza sa se (re) faca ministru, sub pretextul ca numai la asta se pricepe.

Telespectatorii stiu cum s-a aparat doamna Olguta de refuzul presedintelui de a o numi: nu cu argumente, nu cu explicatii, nu cu programul pe care l-ar desfasura la Dezvoltare (sau la Transporturi, ca ea e ca Hopa-Mitica, buna la orice) . S-a aparat cu invective toxice, cu acuzatii la adresa presedintelui.

Asa cum a procedat nu mi se pare ca ar fi in favoarea ei proverbul invocat. I se potriveste mai curand un alt proverb, tot batranesc, dar mult mai la obiect in cazul de fata: "Un destept care tace spune mai mult decat un prost care vorbeste".

Domnia sa nu lasa impresia a fi dintre cei care cedeaza fiind destepti. Nu vreau sa comit o impolitete, dar impresia este ca face parte dintre cei care vorbesc. Vorbesc mult si prost.

Varianta domnului Mircea Draghici

Domnul Mircea Draghici, cel propus la Transporturi, n-a avut curajul sa invoce desteptaciunea sa, ca sa-si exprime pasul facut inapoi. Are alta motivatie, iar cine i-o citeste isi da seama ca are in fata o persoana incomensurabil mai rafinata decat altele care etaleaza proverbele invatate la gradinita. Caci ceea ce rosteste domnul Draghici este o mostra superba din arsenalul limbajului de lemn:

"Am luat decizia de a-mi retrage candidatura pentru functia de ministru al Transporturilor. Cred cu tarie ca lucrurile importante se fac nu doar cu viziune, munca si perseverenta, dar si cu sacrificii".

Iti vine sa cazi pe spate de admiratie: omul viziunii, muncii si al perseverentei face sacrificii. Dar ce i-a venit asa, deodata, tocmai dansului, pe care presedintele nici nu l-a respins? Are presimtiri? Se simte cu musca pe caciula? Din solidaritate pentru Olguta?

Sa-mi fie iertat, dar nu pot crede ca domnul Draghici a vorbit de la el: aceeasi persoana, aceeasi mana, aceleasi circumvolutiuni ii teleghideaza pe amandoi, respectiv Olguta si Draghici. Iar ei raspund la comanda, la fel de constiinciosi si de supusi, ca mausul de langa tastatura.

Varianta doamnei Viorica Dancila

Pana la ora aceasta, doamna prim ministru nu pare sa se fi pronuntat pe respectiva tema. Una din doua: ori persoana cu telecomanda o neglijeaza pe ea, ca pe un accesoriu decorativ, ori a ajuns chiar dansa dezgustata de ceea ce i se intampla.

Ori, poate amndoua, caci iata ce spunea domnia sa despre doamna Olguta cu putin timp inainte ca aceasta sa fi renuntat la inalta demnitate:

"Ii solicit domnului presedinte sa abandoneze jocurile politice. Conflictul pe care il intretine nu ajuta economia. Cetatenii nu au nevoie de lupte politice, ci de investitii".

Mai, sa fie! Docila doamna Dancila ii pune piciorul in prag presedintelui: sa abandoneze jocurile politice. Cine face jocuri politice, presedintele care nu admite numirea unei persoane nepregatita pentru domeniul spre care este impinsa, sau insasi doamna Viorica Dancila, care insista cu tot dinadinsul sa numeasca acea persoana si nu pe altcineva, fara sa fi explicat niciodata opiniei publice de ce nu poate gasi pe altcineva mai bine pregatit.

Iar conflictul cine-l intretine: presedintele care s-a oferit sa asiste la sedintele de guvern tocmai pentru a aplana neintelegerile, sau doamna Dancila care n-a avut niciodata initiativa sa-l invite pe presedinte la aceste sedinte, parca anume ca sa adanceasca respectivul conflict?

Cetatenii nu au nevoie de lupte politice? Asta o afirma doamna Dancila, care a facut remanierea de guvern nu pe considerente de merit, nu pe criterii profesionale, ci numai pe cele politice. Atat de politice, incat in unul din cazuri (este vorba de dl Paul Stanescu) a recunoscut in public ca a sacrificat criteriul profesional in favoarea celui politic.

Varianta domnului Liviu Dragnea

Nici domnul Dragnea nu s-a pronuntat inca in problema celor doi propusi si renuntati, dar el nu poate fi neglijat, intrucat sunt toate premizele ca telecomanda se afla chiar in mana sa.

Cei mai multi comentatori - si ma alatur lor - sustin ca la ora asta Liviu Dragnea este inspaimantat: in sondaje se prabuseste, randurile partidului se raresc, Opozitia a marcat un punct important promovandu-si amendamentul pentru alocatiile copiilor, votarea amendamentului a dovedit ca majoritatea este tot mai subreda, iar Europa toata este cu ochii pe slabirea statului de drept in Romania.

Toate ii cad greu la stomac. In plus, posibilul succes al doamnei Laura Codruta Kovesi, favorita in cursa pentru postul de procuror sef european, a provocat replici neavenite si as zice chiar neprofesioniste, din partea politicienilor romani, sub blazonul juristului Tudorel Toader, raspopit si el in politician.

Funia a ajuna la par si atat ii mai trebuie liderului PSD, sa apara un scandal legat de promovarea in guvern a nationalist-sovinei Olguta sau a domnului Draghici, o persoana din al carui c.v. nu retii alte merite profesionale decat faptul ca, timp de cativa ani, a condus o sectie - probabil un service auto - la SC IATSA Stefanesti, jud. Arges.

N-am indoieli ca telecomanda care le-a dat porunca celor doi sa se retraga se afla in mana lui Liviu Dragnea. Problema retragerii lor este insa alta: care sa fi fost pretul? Nu exista negociere fara pret, iar Olguta Vasilescu pare omul care stie sa-si pretuiasca interesele, chiar si in fata lui Dragnea.

Fireste ca domnul Dragnea tine secret asemenea detaliu, poate nu-l vom afla sigur niciodata, dar presa pretinde ca stie cate ceva - fireste din surse neconfirmate. Cea mai plauzibila este varianta ca i s-ar fi promis doamnei Olguta sa fie propusa la postul de comisar european, iar iubitul domniei sale, cu care tocmai se pregateste sa faca o grandioasa nunta cu dar, va figura pe post eligibil la europarlamentare. Nu-i OK?

Oferta mi se pare generoasa. Doua posturi la Bruxelles inseamna zeci de mii de euro pe luna, peste un milion de euro pe un mandat de cinci ani. Pai, nu merita sa declari in public ca cel mai destept cedeaza?

Nu exista vreo confirmare oficiala la aceasta varianta, dar nici nu s-a oferit domnul Dragnea sau altcineva sa explice opiniei publice ce le-a oferit celor doi fosti viitori ministri, ca s-o dea cotita. Bag insa mana in foc ca nici doamna Olguta, nici domnul Draghici n-au negociatat pe nasturi o miza atat de grea, precum postul de ministru.

Nu ma astept de la domnul Dragnea sa faca publica negocierea. Poate o vom afla vreodata, asa cum am aflat de momentul cand au cedat doamna Andronescu sau domnul Badalau. Dar poate nu vom afla niciodata, asa cum nu stim nici astazi de ce au ramas numai opt protestatari, din cei aproape 30, cati semnasera lista doamnei Firea.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Lia Olguta Vasilescu renuntare minister, #Mircea Draghici renuntare minister, #Lia Olguta Vasilescu renuntare ministerul Deazvoltarii, #Mircea Draghici renuntare ministerul Transporturilor , #alegeri