Ultimele zile la guvernare: Cum vrea PSD sa ia prajiturile de pe masa

Miercuri, 11 Septembrie 2019, ora 13:20
12834 citiri
Ultimele zile la guvernare: Cum vrea PSD sa ia prajiturile de pe masa
Foto: Arhiva Ziare.com

Pragmatic, o iesire de la guvernare inainte de alegeri, la capatul unor ani dezastruosi pentru tara, definiti de proteste sociale masive si de un consistent val de emigrare, ar fi o buna oportunitate de a te eschiva de la achitarea notei de plata. Dar nunta se termina si pe masa nu mai sunt atat de multe prajituri.

Cum Partidul Social Democrat nu isi mai poate masca public fibra de tip clan pe care este construit si nicio aparenta nu il mai poate salva, o iesire de la guvernare ar echivala, prematur, cu o iesire din istoria mare a Romaniei. Pentru ca de iesit va iesi oricum.

Cu aceasta certitudine in minte, social-democratii se dau peste cap sa obtina tot ce se mai poate din resursele guvernarii si sa isi recupereze investitiile pe care le-au facut in partid de-a lungul timpului, cu promisiunea unor recompense.

Asa se explica insistenta cu care Viorica Dancila a nominalizat-o pe Rovana Plumb pentru portofoliul de comisar alocat Romaniei, dar si incapatanarea penibila de a-l impinge pe Iona Mircea Pascu pe o functie in Comisie, pentru care nu va face nimic, dar va fi remunerat, plus alte beneficii, pentru cele cateva zile ramase din mandatul Comisiei Europene conduse de Jean Claude Juncker.

Tara PSD, ca un buzunar cu prajiturici

Sceneta jucata de PSD zilele acestea seamana cu o nunta balcanica de pe masa careia invitatii incearca sa indese in posete si buzunare cat mai multe prajituri, la plecare, chiar daca nu toti ajung la platoul cu cele mai apetisante felii.

Cateva zile pe un post de comisar, asta implicand si prima de instalare si alte drepturi financiare, cum e pensia, sunt tot ceea ce Mircea Pascu, ramas si fara mandatul de europarlamentar, mai poate obtine de la partidul care a ajuns la putere si cu sprijinul si munca lui.

Cu nodul ridicolului in gat, loialul pesedist isi asteapta recompensa, ridiculizat chiar de Jean Claude Juncker, care i-a si cerut Vioricai Dancila, de cateva ori, sa renunte la tentativa de a-l impinge pe Pascu spre beneficiile strict financiare ale unei numiri paguboase pentru Comisie.

Estonia, ramasa si ea fara comisar dupa alegerile europarlametare, a renuntat in cele din urma la a numi un interimar care doar sa consume niste resurse europene.

Guvernarea pana la ultimele firimituri

O manevra la fel de ridicola a fost gandita in mini-laboratorul PSD care a mai ramas si care l-a recuperat pe Codrin Stefanescu, marele paharnic al lui Liviu Dragnea.

Odata cu iesirea ALDE de la guvernare si trecerea in Opozitia controlata de Victor Ponta, Guvernul si-a modificat componenta politica si nu mai are legitimitate pana cand nu primeste girul Parlamentului ca poate asigura guvernarea in noua formula.

Practic, zilele acestea, cand Guvernul sta intr-un picior si nu are ministri interimari pe portofoliile ramase libere, tara este neguvernata.

Mai mult, la inceput de an scolar, cu un sistem de educatie frant, discriminatoriu, lipsit de viziune centrata pe copil si pe cunoastere, portofoliul Educatiei este abandonat si lasat la indemana primarilor de sector care isi pun fotografia pe caietele si foile de orar date copiilor. Si ei vor o prajiturica de la nunta.

Smecheria pe care social-democratii vor sa o faca, pentru a mai avea acces la resurse pana dupa prezidentiale, cand devine vital ca un nou Guvern sa fie desemnat, e sa se duca in Parlament cu o formula de restructurare guvernamentala pentru care increderea Parlamentului sa fie doar simbolica.

Asadar, sa ii spuna restructurare, nu remaniere, si sa mai stea o tura. Capacitatea unui regim politic de a inlocui realitatea cu concepte de laborator, ca in Orwell, tine totusi de o oarecare stiinta care nu este chiar la indemana lui Dancila, Fifor si Codrin Stefanescu.

Strategia asta a prajituricilor de pe masa e singura care le-a mai ramas social-democratilor, dar ea nu e lipsita de pagube consistente.

La capatul anilor de guvernare Dragnea - pentru ca si astazi, cu liderul suprem in inchisoare, tehnicile, reursele si cadrele sunt ale regimului construit de Liviu Dragnea - institutiile au fost macinate, infestate, targuite. Angoasa sociala e la cote alarmante, tocmai pentru ca oamenii nu mai au incredere in autoritati si institutii.

Romania e tara cu cele mai multe morti prevenibile, cu scoli fara autorizatie ISU si fara profesori, cu Alexandra care suna ingrozita la 112, tipa ca a fost violata si politistul ii spune sa stea linistita si sa inchida, sa nu tina linia ocupata.

Erodarea nu s-a produs doar in acesti ani ai tarii confiscate de Dragnea si gasca lui, y compris Viorica Dancila, dar acesti ultimi ani au fost cei in care regimul politic nu a mai avut ca limita vietile oamenilor.

Inca o saptamana, o luna, jumatate de an cu Viorica Dancila prim-ministru si social-democrati inhaitati sa puna mana pe tot ce se mai poate, strangand cu usa partidul sa ii recompenseze pentru anii de ticalosii, ii va costa mult pe romani.

Dar Romania e stat democratic si Opozitia parlamentara are toate cartile sa protejeze tara, pana cand noi alegeri vor putea fi organizate.

Pana la a fi fericiti in Romania, e bine sa fim sanatosi, educati si in siguranta, iar alegerea lui Melescanu la sefia Senatului e un pas in sensul opus.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Dancila PSD guvernare Dragnea Iohannis Opozitie , #alegeri