In PSD va curge sange

Luni, 14 Decembrie 2009, ora 23:40
18459 citiri
In PSD va curge sange

Rezultatul renumararii voturilor nule a aruncat demersul contestarii si pe autorii sai intr-un penibil cumplit si este greu de crezut ca dupa acest exercitiu Curtea Constitutionala va mai amana prea mult validarea alegerilor. In PSD, validarea va fi, cu siguranta, semnalul pentru inceperea macelului. Ochii stralucesc, langa cadavrul politic e aglomeratie mare, iar cutitele au fost bine ascutite.

Ce urmeaza nu e greu de anticipat, iar pentru cei care au nevoie de explicatii, Madalin Voicu le-a explicat fara retineri: "Alegerile le-a pierdut Mircea Geoana nu PSD. PSD a facut tot ceea ce omeneste se putea pentru aceasta victorie. Mircea Geoana ar trebui sa ne lase, cu echipa lui cu tot."

Cu aceasta contestare disperata, Mircea Geoana, Marian Vanghelie si Viorel Hrebenciuc au incercat sa mai blocheze o vreme usa in fata valului furibund al baronilor si baronasilor care au acceptat pana si plecarea de la guvernare pentru a-i maximiza lui Mircea Geoana sansele de victorie, iar acum se vad la un pas de dezastru: opozitie pe termen nelimitat. Valul baronilor si baronasilor, dar si al clientilor PSD care au investit sume uriase in campanie si in ziua votului, pentru a si le recupera apoi inzecit, sub domnia lui Mircea Geoana. Valul celor care au fost marginalizati, maziliti, chiar umiliti de echipa Geoana si care mustesc de razbunare.

Mircea Geoana nu are absolut nicio sansa in fata lor. Niciodata nu a fost un lider puternic, autentic, insa era comod si util, asa ca a fost pastrat. Acum nu mai e. Este mai penibil decat Bula, complet decredibilizat, derizoriu si cu marca prostiei scrijelita pe frunte. Daca macar si-ar fi recunoscut infrangerea de la inceput, stropul de demnitate i-ar fi ameliorat cat de cat imaginea publica. Putea fi chiar compatimit si un pic simpatizat. A ratat sansa aceasta si este pierdut. Cat e el de supravietuitor, ma tem ca de aceasta data cariera sa politica s-a incheiat.

Veti spune ca si Adrian Nastase a pierdut alegerile si, dupa o perioada de penitenta, iata-l din nou pe cai mari. E adevarat, dar Mircea Geoana nu are nici statura, nici autoritatea si, mai ales, inteligenta lui Adrian Nastase. Iar fostul premier, oricat de jos ajunsese la un moment dat, nu a fost niciodata penibil. N-a ajuns niciodata de rasul cu lacrimi al intregii lumi.

E clar, lupta dura pentru succesiune a inceput in PSD. Cine sa fie insa succesorul?

In functie de intalnirile de taina si declaratiile de pana acum, se profileaza doua tabere care vizeaza sefia PSD: cea a lui Miron Mitrea si cea a lui Adrian Nastase.

Prea abil pentru a iesi in prima linie, Miron Mitrea pare sa mearga pe strategia "Nufarul" pentru imaginea partidului, la a carui conducere vrea sa-l planteze pe Cristian Diaconescu, eventual secondat de Sorin Oprescu. Dl. Diaconescu are o imagine publica destul de buna: diplomat, elegant, profesionist, cu un trecut curatel (daca nu scobesti prea mult in afacerile nevestei), numai bun sa scoata basca de pe capul PSD si sa stearga stampila "coruptie" de pe fruntea partidului.

Dar Cristian Diaconescu mai prezinta un avantaj major pentru baronii PSD a caror adunare a strigat-o Miron Mitrea (mai tineti minte cum vorbele lui: "Mi-am adus cavaleria, au venit baietii mei seriosi?"): are tot atata autoritate ca Mircea Geoana. Ei ar obtine un presedinte la fel de slab si manevrabil, care sa nu-i incurce cu nimic, dar cu o imagine mult mai buna.

Adrian Nastase vrea si el sefia PSD, cu binecuvantarea lui Ion Iliescu, cel mai probabil. Domnia sa este exact opusul lui Cristian Diaconescu. Ar fi un lider autoritar si puternic, cu sforile in mana, nu cu ele legate de maini, in fata caruia nu ar misca prea multi in front, insa cu o imagine publica dezastruoasa.

De-o fi una, de-o fi alta sau de-o aparea o a treia varianta, cert e ca ne putem astepta la un razboi dur in care va curge mult sange, si nu numai al lui Mircea Geoana. Mai ales dupa ce funia penala a inceput sa li se apropie de par, cel putin in scandalul Voicu, e posibil sa vedem cum apun mai multe stele, pana acum orbitoare. Si nu stiu cata lume va plange pe mormantul politic al lui Marian Vanghelie, de exemplu.

Citeste si:
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna, fost președinte al USR, a declarat, după ce Cătălin Drulă şi-a anunţat candidatura la şefia USR, că ”lupta pentru destinul României va fi una grea”. Barna apreciază că...
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Comitetul Naţional de Conducere al PNŢCD îl acuză, sâmbătă, pe Aurelian Pavelescu de ”management defectuos” şi de multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu. Imobilul ar fi...
Comentarii
ReKull
rank 5
"...mai penibil decat Bula, complet decredibilizat, derizoriu si cu marca prostiei scrijelita pe frunte..."