Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: De ce PSD nu se va reforma si ce sanse are la alegerile europarlamentare?

Vineri, 09 August 2013, ora 13:20
3078 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: De ce PSD nu se va reforma si ce sanse are la alegerile europarlamentare?

Peste mai putin de un an, vom avea primul examen electoral, alegerile europarlamentare.

Primul test adevarat pentru partidele aflate la guvernare. Cel mai probabil, in acest context, atat PSD cat si PNL vor merge pe liste separate, semnand un pact de neagresiune. Dar cu cine votam?

In acest moment, PSD pare un partid puternic, unul care controleaza si conduce USL, unul care poate forma singur o majoritate parlamentara. Se poate spune ca social-democratii, sub conducerea lui Victor Ponta, s-au intors la gloria din vremea lui Nastase. O glorie sprijinita si pe traditia liberalilor.

Cu toate acestea, PSD nu a devenit un partid modern. In afara de perioada cat a fost condus de Mircea Geoana, nimeni nu a incercat sa transforme partidul intr-unul european.

Chiar si Geoana a depus armele si s-a lasat dominat de mogulii vremii, Voiculescu, Vantu, Patriciu, purtat in lupta doar de dorinta obsesiva de a deveni presedintele Romaniei. N-a reusit. Si asa, activul de cadre al partidului s-a intors catre urmasul politic al lui Adrian Nastase, adica Victor Ponta. Nu numai ca ultimul a mostenit partidul, dar a aplicat si doctrina lui Ion Iliescu, aceea de a accede la putere si de a te mentine prin provocarea de crize politice.

Sa nu uitam ca USL a atacat dur in urma cu un an institutiile statului pentru a-si consolida puterea, o actiune straveziu de asemanatoare cu strategia folosita ani la rand de Ion Iliescu de a chema minerii pentru a masca decapitari de persoane si institutii, doar pentru a supravietui la putere.

Cine se asteapta ca Victor Ponta sa reformeze PSD, asteapta degeaba. Sub conducerea tanarului lider, partidul se va comporta cum s-a comportat mereu - isi va apara coruptii, va drena bani publici spre buzunarele sponsorilor politici, va cumpara voturi prin ajutoare sociale, demagogie si suprataxarea persoanelor cu venituri medii.

Invrajbirea unei clase sociale impotriva alteia e o tehnica dusa la perfectiune in mainile unui politician PSD. Pentru a va convinge, vedeti noua politica de taxare propusa de guvern.

Asa ca, PSD va incerca cu orice mijloace sa reziste la putere. Discursul liderilor va fi unul fara continut. Nu vor lua masuri radicale si se vor baza pe campanii de relatii publice succesive astfel incat sa tempereze cat mai mult erodarea de la guvernare.

Un avantaj pentru alegatori ar fi faptul ca Romania s-a schimbat in ultimii 15 ani. Publicul e mult mai atent la ce se intampla in jur, cumva, din ce in ce mai multi oameni realizeaza ca bunastarea are mare legatura cu deciziile politice. Se discuta mai mult despre guvernare. Informatia circula rapid, dar sa nu uitam ca si cei de la putere si-au perfectionat si si-au dezvoltat metodele de a minti.

Victor Ponta nu se va schimba in urmatorul an. Problemele pentru el vor incepe sa apara in momentul in care doua forte, erodarea la guvernare si alianta fortelor de dreapta, vor intra in jonctiune. Atunci, PSD poate intra in picaj si la fel ca in 1996 sau ca in 2004, nu va fi pregatit. Partidul e condus cu mana forte si traieste, dar si moare odata cu liderul sau.

Pentru PSD, iarna care vine va fi o mare incercare in conditiile in care guvernul va trebui sa faca fata nemultumirilor legate de pretul la gaze, concedierile masive din companiile de stat si suprataxarea. Asta, in contextul in care au fost stopate majoritatea investitiilor publice, iar crearea de noi locuri de munca ramane doar o promisiune facuta de Victor Ponta.

La nivel macroeconomic, Romania nu sta rau. Cu o inflatie tinuta sub control, cu o productie agricola buna si cu un deficit bugetar de doua procente, economia pare stabila, dar, problema e ca aceasta stabilitate nu misca in sus nivelul de trai pentru cei mai multi oameni.

Aceasta prapastie intre cifre si viata de zi cu zi a oamenilor arata ca exista inca multa coruptie. Sume mari sunt orientate catre grupuri de interese si nu se distribuie uniform, iar cei mai multi nu simt sau simt prea putin o imbunatatire a vietii.

Contextul in care evolueaza PSD e dificil, iar capacitatea de analiza si de curaj la nivelul liderilor e redusa si pentru faptul ca sunt mult prea multe guri politice de hranit si mult prea putine resurse.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#PSD alegeri europarlamentare, #reforma PSD, #Victor Ponta alegeri PSD , #alegeri