Mesaj puternic al presedintelui Popularilor Europeni, in Romania: Coruptii trebuie sa mearga la inchisoare. Standard dublu e ce face PSD cu justitia Interviu

Joi, 09 Mai 2019, ora 09:12
12904 citiri
Mesaj puternic al presedintelui Popularilor Europeni, in Romania: Coruptii trebuie sa mearga la inchisoare. Standard dublu e ce face PSD cu justitia Interviu
Foto: PNL

Social-democratii romani sunt cei care aplica standarde duble, nu Uniunea Europeana, si o fac fata de justitie, de statul de drept si de combaterea coruptiei. De fapt, spune presedintele PPE intr-un interviu acordat Ziare.com, lucrurile ar trebui sa fie simple: cei corupti merg la inchisoare, iar Guvernul unui stat membru UE trebuie sa respecte valorile europene.

Joseph Daul ne-a acordat interviul la Sibiu, unde participa la o reuniune a PPE, alaturi de membrii PNL.

Institutiile europene, Parlamentul, Comisia, oficiali europeni au avertizat sistematic Guvernul de la Bucuresti ca se indeparteaza de normele democratice europene. Si, totusi, autoritatile romane au continuat sa modifice legile din Justitie. Credeti ca UE si-a atins limitele in ceea ce priveste capacitatea de a determina un stat - Romania e exemplul nostru, dar putem vorbi si despre Ungaria si Polonia - sa revina pe drumul drept? Ce poate face UE mai mult?

Mai intai, Uniunea Europeana are aceste trei cerinte: statul de drept, justitie independenta, combaterea coruptiei, pe care le pune in fata tuturor tarilor prietene care o inconjoara, precum tarile balcanice, Ucraina, Rusia sau alte tari din jurul nostru. Dar daca noi insine nu suntem capabili sa aplicam in Europa aceste trei principii, atunci avem o problema reala.

Manfred Weber, candidatul nostru, cu care am relatii foarte bune, a spus deja ca in viitoarea Comisie trebuie sa existe un comisar care sa se ocupe cu problema statului de drept, a independentei Justitiei si a combaterii coruptiei. Aceasta este o tema principala pentru noi.

Ceea ce s-a intamplat in Romania nu ar trebui sa fie posibil. Nu avem dreptul, fata de cetateni, sa lasam lucrurile sa mearga in aceasta directie, pentru ca nu vom mai putea explica la ce este buna Europa. Cele trei principii stau la baza Europei.

Actiunile PSD/ALDE in Romania in ceea ce priveste sistemul judiciar sunt incompatibile cu principiile statului de drept, cu tratatele europene si sunt impotriva intereselor milioanelor de romani onesti.

Este de necrezut ca o majoritate aflata la putere intr-un stat membru al UE, care exercita presedintia Consiliului UE, continua sa incalce regulile si normele europene.

O tara UE trebuie sa respecte legile si obligatiile Uniunii, pe care si le-a asumat atunci cand a devenit membru. UE e aici pentru a ne proteja valorile si ce a realizat pana acum.

Nu este vorba despre Romania, ci despre guvernul condus de socialisti, care a pus tara pe o cale gresita. De aceea, nu tine de UE sa schimbe directia tarii, ci de cetateni, sa voteze si sa isi aleaga reprezentantii care sa aduca schimbarea necesara Romaniei.

Este poate modelul european unul depasit? Cum sa ne explicam ascensiunea iliberalismului in Est, populismului in Vest? Ma uit si la Spania, unde extrema dreapta intra, istoric, in Parlament, prima data dupa franchism.

Nu este vorba doar de Spania, este un fenomen pe care-l traim in prezent peste tot in Europa. Eu va pot explica din perspectiva unui alsacian: dupa razboi a existat un obiectiv pe care toata lumea l-a imbratisat, si anume pacea si prosperitatea pentru popoarele Europei.

Astazi, 69 sau 70 de ani mai tarziu, iata ca traim in pace si in prosperitate. Si asta pentru ca Europa si-a respectat regulile, atat in ceea ce priveste statul de drept, cat si in alte privinte, precum cele financiare.

Daca au fost incalcari ale regulilor, asta s-a intamplat la nivelul statelor. Problema datoriilor, de exemplu, nu tine de Europa. Unele state au acumulat datorii foarte mari si acum cauta vinovatii, iar cel mai usor este sa dai vina pe Europa. Fara nicio dovada, si ma bazez pe jurnalisti ca vor spune adevarul.

Priviti la ce s-a intamplat in Grecia. Acolo Tsipras a promis la inceput ca va mari pensiile, salariile functionarilor, tot ce se poate. Iar astazi putem sa facem bilantul a ceea ce a realizat. A diminuat pana la jumatate si pensiile, si salariile functionarilor.

Asa se intampla cu populistii, atunci cand ajung sa gestioneze treburile tarii, pentru ca este o mare diferenta intre a promite si a realiza atunci cand ajungi sa conduci.

In ceea ce priveste PPE, noi nu avem astfel de cazuri care sa ne faca rusine. Stiu ca toata lumea ne ataca, insa noi suntem mandri ca am reusit sa asiguram cei 70 de ani de pace si de prosperitate.

Noi respectam standardele europene, care sunt cele mai bune din lume. Mai sunt multe de facut si lucram alaturi de colegii nostri romani, insa nu avem nimic sa ascundem si nu vom cadea niciodata in populism.

Autoritatile politice de la Bucuresti, ma refer la PSD, si-au construit discursul electoral pe tema dublului standard din UE. Fructele, medicamentele, spune acest discurs, sunt mai proaste calitativ in Est decat in Vest. Vi se pare un discurs corect? Care e pericolul unei astfel de campanii?

Este un discurs fals. Chiar astazi (miercuri - n.red.) am gustat din fructele romanesti si le-am spus celor de la restaurant ca diseara vreau o salata asa cum am mancat acum multi ani aici, inainte ca Romania sa intre in Uniunea Europeana, iar eu eram responsabil cu Agricultura.

Eu cunosc foarte bine ce fel de produse sunt in Romania si pot spune ca sunt superioare multora din tarile vechii Europe, sunt produse bio, traditionale.

Discursul acesta este unul populist. Nu avem standarde duble la nivelul Uniunii Europene. Jean Claude Juncker a fost foarte clar in discursul sau pe aceasta tema, iar in ceea ce priveste produsele alimentare eu insumi cunosc foarte bine acest dosar.

Standardele europene trebuie respectate.

Cei care acuza standardele duble sunt cei care nu le-au pus inca in aplicare. De exemplu, ce fac socialistii aici in ceea ce priveste justitia, atitudinea lor fata de procurori, asta e standard dublu. Nu e vorba de dublu standard pentru fructe, ci fata de statul de drept, independenta Justitiei si combaterea coruptiei. Acolo sunt stardardele duble ale socialistilor romani.

Ce asteptati de la Romania? Si aici ma refer deopotriva la clasa politica, dar si la societatea civila.

Vreau sa spun, in calitate oficiala, dar si ca un alsacian francez, ca toti cetatenii trebuie sa-si ia in propriile maini destinul. Trebuie sa mearga la vot pe 26 mai si sa isi exprime optiunile. O participare de 20-30% va fi un lucru rau, in termeni de democratie. Cetatenii trebuie sa aleaga, in mod democratic, dintre partidele democratice.

Asta e ceea ce imi doresc de la cetateni, iar eu am mare incredere in ei.

In ceea ce ii priveste pe cei din clasa politica, ei trebuie sa-si faca treaba corect, iar cei care sunt corupti trebuie sa ajunga la inchisoare. Cat se poate de clar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Daul PSD coruptie alegeri UE socialisti , #alegeri