Opinie politica: Un congres istoric

Autor: Andrei Tinu - politician, cadru didactic universitar
Marti, 29 Septembrie 2015, ora 14:36
4145 citiri
Opinie politica: Un congres istoric

Pe 11 octombrie, Partidul Social Democrat va avea un nou presedinte, cel de-al saptelea din 1990 incoace, daca e sa tinem cont de evolutia istorica a principalului partid de stanga din Romania, pe linia FSN-FDSN-PDSR-PSD.

Au detinut functia de presedinte Ion Iliescu (1990-1992; 1997-2000), fizicianul si diplomatul Oliviu Gherman (1992-1996), profesorul universitar si fost prim-ministru al Romaniei Adrian Nastase (2000-2005), diplomatul Mircea Geoana (2005-2010) si actualul prim-ministru, Victor Ponta (2010-12 iulie 2016).

Congresul PSD din octombrie va fi unul care va marca istoria politica a Romaniei. Cei 400.000 de membri ai PSD vor avea sansa, pentru prima data in istoria postdecembrista a Romaniei, sa isi aleaga direct presedintele.

Pana acum s-au inscris in competitia interna trei cunoscuti politicieni de stanga: presedintele interimar, Liviu Dragnea, sustinut de 36 de organizatii judetene, senatorul Daniel Savu, sustinut de organizatia de Prahova a PSD, dar si senatorul Serban Nicolae, sustinut de organizatia de Mehedinti.

Am participat, duminica, 27 septembrie, la Conferinta Extraordinara a Organizatiei PSD Teleorman, ocazie cu care presedintele interimar Liviu Dragnea si-a anuntat candidatura la functia de presedinte al Partidului Social Democrat.

M-am bucurat sa fiu prezent in Sala Mare a Casei de Cultura din Alexandria, chiar daca am fost singurul reprezentant al conducerii centrale a Tineretului Social Democrat care a asistat la eveniment. Nu doar pentru ca am fost alaturi de cel care, cel mai probabil, va fi presedintele PSD, nu pentru ca m-a mentionat in discursul sau, ci pentru ca multe dintre ideile enuntate de catre Liviu Dragnea corespund viziunii mele despre evolutia Stangii romanesti, a Partidului Social Democrat, a Tineretului Social Democrat in special.

Asa dupa cum mentiona si presedintele interimar, TSD nu trebuie sa comporte ca un PSD mai mic, ci trebuie sa construiasca lideri, sa fie locul in care, dincolo de simpatii si de antipatii, de orgolii, mai mici sau mai mari, sa se nasca idei, sa se genereze proiecte.

Poate ca spun cuvinte mari, dar vreau ca TSD sa isi pastreze obiceiul de a da liderul partidului la urmatoarele congrese. Sunt sigur ca sunt destui tineri social-democrati capabili sa lupte, corect, fara exagerari insa, pentru a deveni liderii PSD in urmatorii ani, urmand astfel unui Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Nicolae Banicioiu sau Mihai Sturzu.

Revenind la castigurile de la Congresul din 11 si 18 octombrie 2015, apreciez ca doua sunt fundamentale. Primul este acela al asa-numitului vot universal, prin care se ofera accesul la decizie tuturor membrilor de partid. Intregul partid se transforma intr-o adunare electiva, care ofera incredere si cere respect.

Modelul propus de domnul Dragnea nu este unul nou, ci a fost implementat de Partidul Muncii din Israel si de Partidul Socialist Francez, asa dupa cum afirma, pe blogul sau, Adrian Nastase, fost presedinte al PSD.

Un al doilea avantaj al "scrutinului universal intern" este acela ca se poate face un recensamant real si cu costuri minime al numarului de membri PSD in momentul de fata, cu cateva luni inaintea alegerilor locale din 2016. E o idee corecta, pe care o sustin si care poate fi asumata de catre organizatia de tineret a partidului, cu conditia ca electorii sa fie membri de partid.

Propunerile care vizeaza ca toti tinerii cu vederi de stanga sa voteze pentru alegerea presedintelui TSD mi se par cel putin exagerate, ele incalcand astfel principiul echilibrului dintre drepturile si obligatiile membrilor de partid.

Pana atunci, congresul istoric al PSD din 11 si 18 octombrie 2015 va consemna debutul unei noi etape.

Andrei Tinu este cadru didactic al Universitatii "Titu Maiorescu" din Bucuresti, vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, vicepresedinte al Tineretului Social Democrat si autorul cartii "Scinteia de la Praga".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Congres PSD , #alegeri