Presa de azi: PSD - Numaratoare inversa

Joi, 18 Februarie 2010, ora 07:24
2592 citiri
Presa de azi: PSD - Numaratoare inversa
Foto: Romania Libera

Favoritul Geoana pierde teren, Ponta castiga filiala dupa filiala, titreaza joi Gandul. Tabara Geoana a imblanzit prevederile Statutului: liderii social-democrati se pot inscrie in competitia interna pe listele deschise ale unuia dintre candidati.

Din castigatorul sigur al cursei pentru sefia PSD, Mircea Geoana devine din ce in ce mai vulnerabil in fata baronilor partidului, dar si a apropiatilor sai.

Geoana a cedat, miercuri, dupa presiunile venite din teritoriu si dupa reactia dura a lui Ion Iliescu si opozitia lui Liviu Dragnea in privinta modificarilor pe care tine sa le faca Statutului PSD. La finalul unei sedinte de cateva ore cu sustinatorii sai din fruntea partidului, acesta a anuntat ca este "partizanul competitiei intre echipe, dar pe liste deschise".

Liviu Dragnea i-a propus lui Mircea Geoana, potrivit unor surse din interior, sa gaseasca o formula mai dura in privinta candidaturilor la Congres. S-a ajuns, pana la urma, la varianta candidaturilor in echipa, dar pe lista deschisa, astfel incat delegatii sa poata alege intre mai multe persoane inscrise pentru functiile din conducerea partidului.

Aceasta inseamna ca pentru functiile de prim-vicepresedinte, secretar general, vicepresedinti si membri ai BPN se vor putea inscrie mai multi candidati decat numarul functiilor. In continuare insa, cei care vor candida pe lista lui Geoana trebuie sa spuna ca-si asuma programul lui si nu pot candida si pe alte liste, regula fiind valabila si in cazul contracandidatilor acestuia.

Romania Libera: Tabara Ponta il impinge pe Geoana la concesii

In jurul lui Victor Ponta se aduna incet tot mai multe filiale, dupa ce tonul a fost dat de PSD Timis, condus de socrul fostului ministru pentru Relatia cu Parlamentul.

Mircea Geoana a incercat miercuri sa contracareze dezertarile din tabara sa cu o jumatate de concesie: la congres se vor vota liste, dar macar ele vor fi deschise, adica pentru acelasi post se vor putea inscrie mai multi candidati din aceeasi echipa.

Pana acum, de partea lui Victor Ponta s-au adunat, dupa unele calcule, zece filiale. Dupa altele, numarul este mult mai mare. Mai sunt apoi organizatiile "impartite" intre Ponta, Geoana si ceilalti (inca) contracandidati.

Doua filiale au anuntat public miercuri ca il sustin pe Victor Ponta in lupta pentru sefia PSD. Este vorba despre organizatiile Bistrita-Nasaud si Caras-Severin. In cazul PSD Bistrita-Nasaud, s-a decis practic ignorarea rezolutiei pro-Geoana adoptata la conferinta judeteana din 5 februarie. In urma cu doar o zi, liderul filialei, deputatul Radu Moldovan, se plangea ca este pus sa aleaga intre "cuscrul" sau, Mircea Geoana, si prietenul sau, Victor Ponta.

"Am discutat cu presedintele Mircea Geoana si i-am spus ca ma retrag din echipa care il sustine, pentru ca am ales sa fiu alaturi de Victor Ponta, iar filiala Bistrita-Nasaud il va sustine, in majoritatea ei, tot pe Victor Ponta", a declarat insa Moldovan.

Jurnalul National: PSD-Numaratoare inversa

Mircea Geoana a avut un motiv in plus sa se grabeasca, pentru ca marti ii cam plecasera oamenii din echipa, Ilie Sarbu si Radu Moldovan anuntand ca se retrag si nu mai candideaza la functia de vicepresedinte pe lista lui. Amandoi au trecut in barca lui Victor Ponta, unul din motive de familie, celalalt din "prietenie".

Si Liviu Dragnea daduse semne ca pleaca de langa Geoana, insa, dupa o sedinta de doua ore desfasurata in biroul lui Mircea Geoana de la Senat, s-a razgandit si si-a pus numele pe lista actualului presedinte, in dreptul functiei "secretar general". Pe lista lui Geoana se mai afla Marian Vanghelie, Dan Nica, Constantin Nita, Ion Chelaru, Dumitru Buzatu, Ion Vasile, Ion Toma, Ion Cindrea, Mircea Dusa, Horia Grama, Rodica Nassar, Adrian Duicu, Oana Mizil.

Geoana are un loc rezervat pentru filiala lui Hrebenciuc, Bacau, si s-a stabilit in sedinta de miercuri ca acesta sa fie intrebat de Mircea Geoana pe cine ar dori sa desemneze drept candidat. De asemenea, a fost rezervata functia de prim-vicepresedinte pentru Cristian Diaconescu.

El era asteptat miercuri la Conferinta PSD Bucuresti, sa-si anunte candidatura alaturi de Mircea Geoana, dar nu era sigur, avand in vedere ca marti acelasi Cristian Diaconescu a rugat-o pe colega sa, Rodica Nassar, sa il anunte in echipa lui Geoana, pentru ca apoi, la Antena 2, in emisiunea "Vorbe grele", sa dezminta retragerea candidaturii sale de la Presedintia PSD.

Evenimentul Zilei: Cum se vede Congresul PSD din tara lui Geoana

Filosofia micului PSD-ist din Dolj: "Tot ce pot sa fac este sa tac din gura". In rest, Geoana "simte romaneste", Mitrea a picat "testul Necolaiciuc", iar Ponta "e simpatic".

Nicio emotie in Dolj: Mircea Geoana ramane presedinte al PSD. Jocurile sunt facute, nu-i de gasit altul mai bun. Ce-i de facut: "Sa tac din gura. Nu zic nici ca unii, nici ca altii. Oricum delegatii la congres au fost gata alesi, nu conteaza ce mai cred si eu". Pe scurt, filosofia unui PSD-ist care tine mortis sa nu-i apara numele in ziar.

Deranj mare insa cand vine vorba despre contracandidatii lui Mircea Geoana. "Ca sa fie presedinte, trebuie cel putin sa indeplineasca trei conditii: capabilitate, cinste si sa simta romaneste. Sa stie ca, prin ceea ce face, face un bine poporului roman", contureaza Dumitru Dinca, presedintele filialei PSD Dragotesti, profilul sefului de partid, pe care-l potriveste exact pe Mircea Geoana.

Primul care-i pica testul este Miron Mitrea. "Legaturile pe care le-a avut cu acel Nicolaiciuc, care nu de capul lui a facut achizitii de 500 de ori mai mari decat trebuia. Credeti ca de capul lui a facut acele achizitii?", comenteaza el.

Adevarul: Imparteala voturilor in PSD

Candidatii la sefia PSD promit functii de conducere pentru a-si atrage lideri influenti in partid. Cel mai curtat este Cristian Diaconescu, el insusi aspirant la conducerea partidului. Si Mircea Geoana, si Victor Ponta il vor de partea lor.

Mircea Geoana este de parere ca functia de prim-vicepresedinte i s-ar potrivi "manusa" lui Diaconescu, dat fiind ca liderul PSD vrea in acest post un om "puternic si competent". Marian Vanghelie, liderul PSD Bucuresti, s-a angajat sa-l convinga pe Diaconescu sa se retraga din competitia pentru conducerea partidului si sa accepte functia propusa de Geoana.

Liderul PSD a mai facut o incercare de a-si spori capitalul de simpatie, propunand o alternativa la votul in bloc, vot care a generat nemultumiri in partid si a fost respins recent si de Liviu Dragnea. Solutia votului pe lista a fost agreata de Dragnea, dar nu este clar daca liderul de la Teleorman ramane in continuare un sustinator al lui Geoana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Congres PSD, #alegeri PSD, #candidati PSD , #alegeri