Presa de azi: PSD si PNL s-au impacat pe banii nostri

Joi, 18 Septembrie 2008, ora 07:01
1695 citiri
Presa de azi: PSD si PNL s-au impacat pe banii nostri

Geoana si Tariceanu ii vaneaza impreuna pe pensionari, titreaza, joi, Cotidianul. PNL si PSD ataca impreuna electoratul cu masuri sociale pentru a imparti in alianta capitalul de imagine in perspectiva alegerilor din noiembrie.

Aceasta este decizia adoptata de liderii celor doua partide in urma negocierilor de marti seara desfasurate la Palatul Victoria.

De fapt au fost asa-zise negocieri, deoarece intalnirea era programata inca de la pranz, si discursul presedintelui PSD, Mircea Geoana, si al premierului Tariceanu erau redactate de mult pentru a fi prezentate drept declaratii spontane in fata presei convocate la ora 21.00 la Guvern.

La finalul intalnirii, la care au participat premierul Tariceanu, Bogdan Olteanu, ministrul Finantelor si cel al Agriculturii, iar de partea cealalta Viorel Hrebenciuc, Mircea Geoana, Ilie Sarbu si Marian Sarbu, s-au anuntat marirea pensiilor de la 1 octombrie, nu de la 1 noiembrie, precum si majorarea salariilor profesorilor cu 9% de la 1 noiembrie.

Mircea Geoana a anuntat ca, in schimbul generozitatii manifestate de Tariceanu, social democratii renunta la motiunea de cenzura pe care o fluturasera pe post de amenintare la inceputul saptamanii. De asemenea, Geoana l-a asigurat pe premier ca PSD nu mai depune pana la finalul mandatului nici o motiune simpla in Parlament.

Surse din conducerea PSD au declarat pentru Cotidianul ca liderii partidului nu au intentionat nici o clipa sa depuna vreo motiune de cenzura, dar la nivelul discursului public aveau nevoie de acest pretext pentru a da impresia ca partidul are forta in fata Guvernului.

Postasii electorali aduc pensia marita prin santaj, scrie si Romania libera. Majorarea pensiilor de la 1 octombrie s-a facut, potrivit afirmatiilor liderului PSD, Mircea Geoana, pe baza de santaj politic.

Premierul Tariceanu a batut palma cu reprezentantii PSD in urma negocierilor de noapte avute marti la Palatul Victoria, imediat dupa adoptarea in Parlament a doua motiuni simple initiate de social-democrati pe tema educatiei si a agriculturii. PSD renunta la motiuni, inclusiv de cenzura, Guvernul devanseaza majorarea pensiilor.

Guvernul va majora pensiile de la 1 octombrie si va efectua din noiembrie a doua crestere salariala, de 9%, pentru personalul din invatamant, au anuntat marti seara premierul Calin Popescu Tariceanu si Mircea Geoana.

Premierul Tariceanu a explicat majorarea cu o luna mai devreme a pensiilor, de la 1 octombrie in loc de 1 noiembrie, cum era stabilit initial, prin rezultatele foarte bune de crestere economica, relevate in discutiile avute "zilele trecute" cu ministrii Finantelor si Muncii.

Social-democratii au mizat ca vor obtine ceea ce doresc dupa adoptarea in Parlament a doua motiuni simple initiate de acestia pe tema educatiei si a agriculturii, adoptare posibila cu ajutorul votului PD-L. La schimb, pesedistii au respins motiunile PD-L.

Din Gandul aflam ca Geoana si Tariceanu isi impart frateste pomana electorala a pensiilor. Premierul Tariceanu a cedat din nou in fata PSD, acceptand devansarea cu o luna a cresterii pensiilor si marirea salariilor profesorilor.

Deciziile au fost luate marti seara, la Palatul Victoria, la o intalnire, convocata de Tariceanu, cu presedintele PSD Mircea Geoana. A fost o discutie cu final cunoscut, intrucat, conform unor surse, Tariceanu il anuntase deja pe Geoana ca are de gand sa cedeze, cu conditia ca PSD sa nu mai initieze motiunea de cenzura.

La PNL, decizia fusese luata duminica seara, intr-un cerc foarte restrans, la locuinta premierului. Calculele lui Tariceanu, confirmate de consultantii politici, au fost ca beneficiile cresterii pensiilor vor fi contabilizate de PNL, asa cum s-a intamplat si la alegerile locale. In plus, previzibila cadere a Guvernului, in cazul unei motiuni de cenzura, ar avea efecte de imagine puternic negative asupra sefului Executivului.

Dupa negocierile mimate la Palatul Victoria, cel care a iesit public sa dea vestile bune pentru pensionari si profesori a fost Mircea Geoana. El a anuntat ca pensiile vor fi majorate cu 20 la suta de la 1 octombrie si nu de la 1 noiembrie, asa cum se angajase Guvernul. Ca sa confirme trocul si sa intareasca victoria PSD, Geoana a precizat ca partidul sau nu va mai depune motiune de cenzura.

La declaratii a iesit apoi si Tariceanu, care a evitat orice referire la amenintarile pesedistilor, prezentand intalnirea ca pe "un dialog firesc putere-opozitie pe subiecte de interes public general sau particular".

Ziua ne anunta ca PSD si PNL s-au impacat pe banii nostri. Linistea a fost restabilita in relatia dintre social-democrati si liberali dupa intalnirea nocturna dintre liderii celor doua formatiuni de la Palatul Victoria.

PSD a promis ca nu va mai ataca Executivul cu motiuni simple sau de cenzura, in timp ce Tariceanu a scris cu "pixul PSD" masurile sociale pe care le va lua in perioada urmatoare. Cele doua motiuni simple care au trecut fara probleme prin Parlament, l-au pus serios pe ganduri pe premierul Tariceanu care, la sugestia consilierilor sai, a decis sa-i cheme de urgenta marti, la negocieri, pe liderii PSD.

Social-democratii, in frunte cu Mircea Geoana, au raspuns rapid "prezent" invitatiei prietenilor liberali. La masa, partile au cazut de acord ca masurile sociale dorite de PSD pot fi rezolvate cu mare usurinta din Bugetul Statului.

Aceasta la doar o zi dupa ce intr-o emisiune televizata, ministrul de Finante Varujan Vosganian a incercat sa-i explice vicepresedintelui social-democrat, Marian Sarbu ca nu se impune majorarea pensiilor de la 1 octombrie. Premierul a precizat ca nu vor creste doar pensiile din sistemul public, ci si pensiile agricultorilor. Tot de la 1 octombrie s-au gasit bani in vistierie si pentru profesori ale caror salarii vor creste cu 9%.

Potrivit unui vicepresedinte PSD, la intalnire nu au putut fi atinse subiecte delicate privind colaborarea dintre cele doua partide, deoarece erau prezente la discutii si persoane "din afara grupului de negociere".

Troc politic. Intelegerea PSD-PNL a omorat motiunea pe educatie a PD-L, este titlul din Gardianul. Democrat-liberalii lui Emil Boc n-au avut norocul celor de la PSD si n-au reusit sa-si treaca motiunea simpla pe tema educatiei, desi cu o seara in urma o initiativa similara a social-democratilor trecuse cu brio de Camera Deputatilor.

Motiunea PD-L nu a putut contabiliza voturile deputatilor social-democrati, pentru ca oamenii lui Geoana s-au inteles peste noapte cu premierul Tariceanu.

Ca urmare a "pactului" stabilit pe ultima suta de metri, pesedistii n-au mai votat motiunea simpla a PD-L (care cerea aceleasi lucruri ca si motiunea lor) si, in plus, au renuntat si la ideea de a mai depune vreo motiune de cenzura impotriva Guvernului, cu cateva luni inaintea alegerilor.

12 parlamentari ai Aliantei PSD+PC au tradat si s-au alaturat demersului PD-L, ramanand consecventi votului dat cu o seara in urma. Dupa ce s-au vazut cu motiunea votata de catre pedelisti, social-democratii lui Mircea Geoana nu s-au grabit sa le "intoarca" serviciul colegilor lor de Parlament si sa le sustina demersul.

Astfel ca, daca motiunea simpla a PSD a fost votata marti seara in unanimitate si de catre deputatii PD-L, ieri, initiativa similara a celor 57 de deputati democrat-liberali a fost respinsa, pentru ca PSD nu a mai vrut sa o voteze si a preferat sa se abtina de la vot.

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#Geoana, #Tariceanu, #PSD, #PNL, #intelegere, #pensii, #majorare , #alegeri