Presa de azi: S-a dat startul la goana dupa voturi

Vineri, 31 Octombrie 2008, ora 07:01
1883 citiri
Presa de azi: S-a dat startul la goana dupa voturi

Start in goana dupa voturi, titreaza Ziua. Campania electorala pentru alegerile parlamentare a inceput vineri, la ora 00:00, si se va incheia peste 30 de zile, in data de 29 noiembrie 2008, la ora 7:00, cu 24 de ore inainte de inceperea votarii.

In premiera, miile de candidati inscrisi in cursa electorala vor aborda campania dupa regulile uninominalului, ceea ce presupune, spre deosebire de alegerile pe liste de partid, o implicare mult mai activa a protagonistilor si cheltuieli semnificativ mai mari.

In conditiile in care fiecare vot conteaza in ecuatia distribuirii mandatelor de senator si deputat, alegatorii trebuie sa se astepte la un asalt fara precedent din partea aspirantilor la castigarea colegiilor uninominale.

Romania electorala este impartita in 315 colegii pentru Camera Deputatilor si 137 pentru Senat, la care se adauga sase colegii pentru romanii din strainatate, care vor trimite in Legislativ patru deputati si doi senatori. Potrivit Biroului Electoral Central (BEC), la nivel national s-au inregistrat 2965 de candidaturi, dintre care 2070 pentru Camera Deputatilor si 895 pentru Senat.

Grosul candidatilor este asigurat de sase partide sau aliante (PSD-PC, PD-L, PNL, UDMR, PRM si PNG-CD) care si-au inscris oameni in aproape toate colegiile electorale. Reflectarea campaniei la posturile publice de radio si televiziune va fi gratuita, insa la cele private promovarea electorala se va asigura contra cost.

Evenimentul Zilei incepe campania electorala cu un sondaj. Astfel, potrivit CURS, lupta pentru locul intai nu este transata. Victoria va fi a partidului care-si mobilizeaza alegatorii. Competitia electorala va fi extrem de stransa.

Cu 30 de zile inainte de ziua alegerilor, in optiunile de vot ale alegatorilor, PD-L se afla cu un singur procent inaintea rivalilor de la PSD. Liberalii se situeaza mult in urma, cu doar 18% din intentiile de vot. Datele culese de CURS arata ca PSD isi pastreaza bazinul electoral in randul celor varstnici, din mediul rural si cu studii reduse.

Din sondajul CURS reiese ca alegatorii sunt nostalgici dupa Alianta D.A. - 19% dintre cei chestionati vor ca, dupa alegeri, tara sa fie guvernata de o coalitie PD-L-PNL. Doar 16% vor o coalitie PSD-PNL-PC.

Acelasi procent ar fi in favoarea unui guvern sustinut de PSD-PC si PD-L. In ceea ce priveste popularitatea politicienilor, 64% dintre cetatenii romani continua sa aiba o parere buna despre Traian Basescu, dar Sorin Oprescu este la doar doua procente distanta.

Un sondaj CURS realizat la cererea "Evenimentului zilei" arata ca daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PD-L ar obtine 32% din voturi, Alianta PSD-PC ar fi votata de 31% dintre cei care au exprimat o optiune de vot, iar PNL, de 18%.

Candidatii colindatori, noteaza Romania libera. Obligate sa-si refaca intreaga strategie electorala, din cauza schimbarii sistemului de vot, partidele parlamentare si-au propus ca in campania electorala pentru alegerile parlamentare care debuteaza oficial vineri sa bata cu piciorul toate drumurile tarii si sa mearga din casa in casa.

Competitia este axata pe un program electoral personalizat, mai putin pe culoarea si ideologia politica a partidelor care trimit in cursa o armata de aproape 3.000 de candidati.

Partidul democrat-liberal isi va concentra campania pe doua directii de comunicare, cu adresare directa catre cetatean. PSD a fost declarat principalul adversar al democrat-liberalilor, in documentul de strategie precizandu-se ca "lupta in campanie se va desfasura umar la umar cu PSD".

PSD pune accent pe legatura directa cu alegatorul. Pesedistii prefera insa si intalnirile cu masele de oameni, in locuri publice si de mare importanta pentru localitatea in care au loc. Social-democratii vor avea drept tinta o anumita categorie de alegatori, in centrul atentiei fiind pensionarul.

PNL pune accent pe realizarile Guvernului Tariceanu, considerand ca Romania a crescut in patru ani de zile cat alte state in 10-14 ani. Liberalii vor sustine ca ei si-au asumat rezolvarea problemei proprietatilor confiscate abuziv.

Gardianul scrie ca Partidele politice dau examen printre mitinguri si greve. Campania electorala se anunta a fi una in care loviturile sub centura vor fi mai dure decat oricand. Deja o serie intreaga de candidati au "furat startul" si, de saptamani bune, isi fac, sub diferite pretexte, reclama electorala.

Unii si-au facut ziare, altii au trecut la afisaj stradal sau au impartit tot felul de fluturasi electorali, iar majoritatea dintre oponentii politici nu pregeta sa se atace prin toate mijloacele, inclusiv sa se dea in judecata.

In plus, campania electorala incepe se suprapuna peste un duium de miscari sindicale, mai mult sau mai putin motivate.

Actualul parlamentar roman - un ideal intors pe dos, este titlul din Gandul, precizand ca romanii au o parere extrem de proasta despre propriii alesi.

Alegatorul il vede pe parlamentar ca fiind ineficient - elaborarea legilor necesare dureaza prea mult, buna parte dintre ele fiind greu de aplicat sau chiar neconstitutionale -, mai presus de omul obisnuit - are venituri mari, isi majoreaza salariul si pensia atunci cand doreste -, neprofesionist.

Intr-un cuvant, un indezirabil care nu-l reprezinta. Toate acestea reies dintr-un studiu calitativ intitulat "Cultura politica in Romania", dat publicitatii de Fundatia Soros Romania si realizat de Metro Media Transilvania prin metoda focus-grup, ghid la care au participat 208 persoane.

In totala contradictie cu imaginea parlamentarului actual se afla potretul-robot, imaginea ideala a parlamentarului dorit. El ar trebui sa fie cinstit (sa nu voteze la doua maini, sa nu isi voteze marirea salariului sau a pensiei), harnic (sa nu doarma in sedinte), sa il reprezinte pe alegator, sa-i inteleaga nevoile si sa tina cont de ele, sa fie un bun profesionist, sa aibe onoare si demnitate, ba chiar sa-si dea demisia daca e nevoie si sa nu-si uite promisiunile din campanie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Coaliția menține suspansul privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. PNL: ”O analiză de etapă”
Coaliția menține suspansul privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. PNL: ”O analiză de etapă”
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat luni, 22 aprilie, că din punctul de vedere al liberalilor, medicul Cătălin Cîrstoiu are o foarte bună reputaţie ca manager şi medic...
Dan Barna: ”PNL a murit sufocat de Iohannis cu perna pe gură şi aruncat sub patul PSD”
Dan Barna: ”PNL a murit sufocat de Iohannis cu perna pe gură şi aruncat sub patul PSD”
Vicepreşedintele USR Dan Barna a afirmat luni, 22 aprilie, la Ploieşti, că PNL-ul pe care îl ştiau cei care credeau în democraţie şi în drumul european al României ”a murit sufocat de...
#campanie, #partide, #voturi, #PNL, #PDL, #PSD, #alegeri parlamentare , #alegeri
Comentarii
Poza Mos bazil
Mos bazil
rank 5
"Domnilor politicieni"