Ce gasim in programul de guvernare al PSD: Reduceri de taxe si multe semne de intrebare

Vineri, 18 Noiembrie 2016, ora 08:46
5122 citiri
Ce gasim in programul de guvernare al PSD: Reduceri de taxe si multe semne de intrebare
Foto: Arhiva Ziare.com

PSD a facut multe promisiuni pentru mediul de afaceri in cadrul programului de guvernare, insa ce se observa la o scurta trecere in revista este ca printre masuri se numara scoaterea unor taxe introduse in vremea cand partidul se afla la Putere, corectarea unor inadvertente perpetuate sau pornite de social-democrati ori reintroducerea unor masuri eliminate chiar de ei.

PSD promite - daca va ajunge la guvernare - infiintarea Ministerului pentru IMM-uri, TVA zero la achizitia de locuinte, construirea unor noi autostrazi si a unui terminal nou pentru pasageri la Aeroportul Henri Coanda din Otopeni.

De asemenea, TVA ar urma sa scada, potrivit documentului, incepand cu 1 ianuarie 2018 de la 20% la 18%, iar impozitul pe dividende de la 5% la 0%. Social-democratii mai promit sa elimine contributiile pentru somaj, concedii, creante salariale si risc de accidente. Si multe altele.

In total 60 de pagini cu masuri, grafice frumos colorate si prea putin explicate. Tocmai de aceea am decis sa aruncam o privire mai atenta.

Calculul accizelor

PSD a trecut in programul de guvernare ca, pana la 1 ianuarie 2018, calculul accizelor sa fie raportat la cursul valutar real, nu la cel artificial folosit in prezent, de 4,73 lei/euro.

Desi pare a fi o indreptare a unei inechitati, social-democratii au omis sa spuna ca si ei se numara printre cei care au decis sa aplice cursul artificial pentru calculul accizelor in perioada 2013-2014. Asta cu toate ca, in realitate, cotatia care ar fi trebuit luata in calcul era mai mica cu aproximativ 7%.

Afla cum se calculeaza accizele si de ce unii specialisti considera ca formula e ilegala

Mai mult, in timpul guvernarii PSD au mai avut loc si alte schimbari la modul de calcul al accizei: recalcularea in lei si indexarea anuala cu inflantia.

In urma cu doi ani, ministrul de Finante de atunci, Ioana Petrescu, explica faptul ca raportarea la cursul real ar fi dus la o scadere a incasarilor la buget din aceasta sursa. Iar cum nu s-a dorit asta, s-a folosit cursul artificial.

Crestere economica versus somaj

In programul de guvernare, PSD scoate in evidenta cu cresterea economica inregistrata in perioadele in care au guvernat social-democratii si partenerii lor.

Sursa: Program de guvernare PSD

Omite, insa, sa precizeze contextul. Sa luam de exemplu ultimii ani. In 2009-2011, in vremea Cabinetelor Ungureanu si Boc, tara noastra a resimtit din plin efectele crizei financiare, care ne-a prins destul de nepregatiti.

Asta pentru ca anterior am fost foarte largi la punga cu incurajarea creditarii, cu cresterea salariilor si cu stimularea consumului, iar din aceste cauze am fost nevoiti sa incheiem un acord financiar cu creditorii externi.

Afla de ce a crescut in ultimii 6 ani decalajul fata de Romania si restul UE privind performanta economica

In plus, un alt indicator relevant pentru situatia macro a tarii noastre este rata somajului, care a atins cele mai inalte cote in timpul guvernarilor PSD. Iata cateva exemple: in 1994 indicele era de 14%, in 2002 - de 8,3% si in 2013 - de 7,1% (similar cu cel inregistrat in timpul crizei, cand situatia a fost una extraordinara).

Sursa: Facebook/Florin Citu (analist si candidat la parlamentare din partea PNL)

Eliminarea timbrului de mediu

Timbrul de mediu a intrat in vigoare in martie 2013, in timpul guvernarii Ponta. Ulterior, taxa a fost declarata ilegala de catre Curtea de Justitie a UE, motiv pentru care soferii au dat statul in judecata in numar mare pentru a primi banii inapoi.

Dar iata ca liderul actual al social-democratilor, Liviu Dragnea, a propus o lege care presupune eliminarea a 102 de taxe, printre care se numara si timbrul de mediu. Asta cu toate ca ministrul de resort a avertizat ca timbrul de mediu nu poate fi scos fara a pune ceva in loc.

Reamintim ca presedintele Klaus Iohannis a retrimis legea in Parlament.

Cum ramane cu promisiunile restante?

In toate cele 60 de pagini nu se vorbeste nimic, insa, despre cateva promisiuni importante facute in vremea guvernarii Ponta. Una dintre ele se refera la eliminarea taxei de stalp si supraaccizei la carburanti din 2017, introduse de sub conducerea fostului premier PSD-ist.

Ce se va intampla cu ele daca social-democratii ajuns la guvernare? Vor ramane, vor creste, vor fi eliminate? Sunt doar cateva intrebari la care programul de guvernare al PSD nu raspunde.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#program guvernare psd omisiuni, #program guvernare psd probleme, #program guvernare PSD , #alegeri