PSD - 50 de partide intr-o cocoasa

Duminica, 24 Ianuarie 2010, ora 23:09
3954 citiri

Tanasescu vrea cu Mitrea, care la o adica vrea cu Diaconescu, Rus vrea cu Diaconescu, dar la o adica ar inclina spre Nastase, care e mai bun decat Mitrea, Vanghelie vrea cu Geoana, Iliescu vrea cu Nastase, Diaconescu ar vrea cu Mitrea, dar pana la urma voteaza cu el.

E greu insa de spus daca legile de compozitie din PSD se supun asociativitatii si comutativitatii, desi la prima vedere, e material din plin. Si sunt doar cateva firisoare din radacina pivotanta, fasciculata si ramuroasa in acelasi timp a PSD, care, insa, indiferent de adancime si amplitudine, n-are ceva esential: un trunchi.

Muschi in loc de programe

Batalia din PSD se duce la baioneta, fara viziune de ansamblu. Adica exista o oarecare dispunere pe camp a trupelor, insa - bun venit in Romania! - se discuta despre persoane, nu despre programe. Foarte rar, in aceste saptamani in care Mircea Geoana, cu toate ca esecul sau este rezultatul unui efort de echipa, nu si-a asumat barbateste pierderea alegerilor, am auzit vorbindu-se despre viitorul unui partid, nu al unei (unor) persoane. Singura raportare la viitor s-a redus la termeni ca "modernizare" si "refoma", insa n-a sintetizat nimeni coordonatele.

De unde trag o concluzie: intereseaza pe foarte putini. Cei putini sunt insa multi, caci reprezinta poporul tacut al PSD, si striga dupa identitate, insa se aboneaza la excludere. Asta de reforma!

Fara indoiala ca va veni momentul cand fiecare candidat isi va prezenta programul. Intrebarea e: are vreo importanta? Cum aduci la numitor comun interlopii partidului, combinagiii, pomanagiii, soptitorii, slugarnicii si oportunistii cu ganditorii, nefericitii, visatorii si alergatorii de cursa lunga in munca de edificare a unei identitati?

Cotidianul: musca si fugi

PSD n-are cum sa fie altfel decat Romania in ansamblul ei, dar exista o diferenta specifica. Electoratul nu cere o reforma a gandirii politice, pentru a putea opta intre nou si vechi, intre stanga si dreapta, intre competenta si impostura, deoarece nu are baza de raportare. N-a vazut alternativa, n-a avut nimeni interesul s-o construiasca. PSD o cunoaste, dar nu are rabdare. Intr-o societate dominata de viteza de reactie a pumnului in gura, in ring mai exista doar eschiva. Si uite-asa, in loc sa se intrebe "cine suntem?", incearca sa raspunda la intrebarea "cati suntem?" sau "cine-i cel mai tare?".

Toate laturile legilor de compozitie din PSD, croite algebric, au forta sa-si revendice puterea, insa nimeni nu ofera lista de parcurs a identitatii. E un fel de-a pune caruta inaintea boilor. Si daca baza partidului, care va fi trimisa la congres sa stampileze, nu cauta in primul rand un program de edificare a unei voci coerente, care lipseste partidului in ciuda abundentei de verb, PSD este sortit sa repete experienta din prezent la nesfarsit.

Criza identitara

In partid trebuie creata in primul rand o dezbatere ideologica, unde doctrina sa nu fie redusa la actul guvernarii, ci apucata de maini si de picioare, invatata sa mearga. Trebuie reinventata o cultura solida de stanga, o repozitionare cu abandonarea acestei inventii falimentare numita "centru", locul unde se retrag sa mediteze, periodic, niste lideri aflati in criza de idei sau de forta.

Stanga nu trebuie redusa la o palma in falcile capitalismului, unde rolul primordial il are acum solicitarea cresterii salariului minim, marirea pensiilor si un set de garantii pentru salariati.

PSD trebuie sa mediteze la relatia dintre piata si competitivitate, sa gaseasca echilibru intre piata si planificarea bazata pe nevoia publica, sa regandeasca legatura dintre stat si societate pornind de la ideea ca interventia statului nu inseamna stanga, daca statul promoveaza solutii economice de dreapta, sa regaseasca principiile egalitatii de sansa. Sa nu piarda din vedere ca guvernarea alaturi de dreapta il intoarce din drum, daca va dori, totusi, sa apuce pe acesta.

Este ultima strigare. Trecutul e glorios, dar, asemenea istoriei Romaniei, te poate lega de maini si de picioare pana la a deveni incapabil sa privesti spre viitor. Pentru PSD este al 12-lea ceas. Poate ca nu se va rupe, dar daca nu-si va scrie numele citet, va ramane doar o cocoasa cu aer, atenta la fiecare oportunitate de-a renunta la ideologie pentru doi parai.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#PSD reforma, #PSD alegeri conducere partid, #PSD criza identitate , #alegeri
Comentarii