PSD are cutitele pe masa

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 25 Ianuarie 2010, ora 12:08
4744 citiri
PSD are cutitele pe masa
Foto: Reuters

Data organizarii Congresului pare a fi miza de grad zero a Comitetului Executiv al PSD. Cele doua grupuri mari, pro si anti Geoana, in care s-a impartit partidul, si-au transmis mesajele, si-au facut demonstratiile de forta si se vor confrunta direct. Iar rezultatul confruntarii ar putea influenta decisiv chiar rezultatul congresului.

Ostile din munti ale lui Geoana

Tabara lui Mircea Geoana a lansat sambata, din munti, un mesaj de forta si unitate in jurul presedintelui. "39 din 48 de filiale il spijina pe Mircea Geoana", au declarat, umar la umar, doi dintre baronii grei ai partidului, Ilie Sarbu si Constantin Nita, dupa reuniunea de la Poiana Brasov. Dupa aceasta ridicare spectaculoasa de cortina a evoluat si vedeta.

Presedintele PSD s-a repliat pe un mesaj populist, despre saracii si somerii Romaniei de grija carora social democratii nu pot dormi. De dragul lor, "situatia din partid trebuie rezolvata rapid". Iar rapid inseamna, desi nici nimeni nu s-au incumetat s-o spuna cu subiect si predicat, exact ceea ce anticipa Miron Mitrea: un congres cat mai urgent, prin 20 februarie.

Calculul e simplu: cu cat timpul e mai scurt, cu atat tabara Geoana risca mai putine dezertari, iar adversarii au mai putin spatiu pentru clarificari si organizare in teritoriu. Intotdeauna cei aflati in functie sunt avantajati de miscarile rapide. Asta nu inseamna insa ca Mircea Geoana poate sta linistit daca obtine data dorita pentru Congres.

Domnii Nita si Ilie Sarbu au vorbit despre 39 de filiale, insa nu i-am vazut cu mesaje transante decat pe ei insisi plus Marian Vanghelie. Ceilalti 36 n-au suflat o vorba.

Liviu Dragnea, piesa foarte grea, nu s-a aratat la Poiana Brasov, cel putin presei, iar Dan Nica a ezitat sa spuna cu subiect si predicat ca-l sustine pe Mircea Geoana. Viorel Hrebenciuc n-a fost in munti. In schimb, multi dintre cei prezenti in Poiana au declarat, sub protectia anonimatului, ca s-au dus acolo doar pentru ca au fost chemati.

In plus, si sa fie 39 de presedinti de filiale, asta nu asigura la congres decat 39 de voturi. Stabilirea delegatilor in cadrul filialei poate duce la rezultate surprinzatoare.

Ca situatia nu este nici pe departe atat de relaxata pe cat ar vrea apropiatii lui Mircea Geoana sa para transpare din chiar incercarea surprinzatoare si oarecum disperata a lui Marian Vanghelie de a reusi imposibilul: captarea sprijinului lui Ion Iliescu.

Liderul de Bucuresti a cerut nici mai mult nici mai putin decat excluderea din partid a lui Ioan Rus si Vasile Dancu pentru declaratiile dure la adresa fostului presedinte.

Anti-Geoana adica pro-cine?

De partea cealalta, adversarii lui Mircea Geoana, reuniti si ei vineri la Bucuresti, la Institutul Ovidiu Sincai, au nevoie de mai mult timp pana la Congres, in primul rand pentru a-si clarifica problema candidaturilor, pentru ca pozitia anti-Geoana nu produce niciun efect concret daca nu se traduce in sustinerea altcuiva. Sustinerea cui, in mod concret?

Singura candidatura clara in acest moment este a lui Miron Mitrea, insa fostul secretar general nu pare a avea sprijin suficient de larg. Dintre numele grele de potentiali colaboratori si, implicit, sustinatori pe care le-a invocat, doar Marian Sarbu a confirmat sprijinul.

Daca cei doi nu fac cumva un joc ultasecret, Miron Mitrea pare sa-l fi pierdut pe Cristian Diaconescu, cel pe care initial a incercat sa-l impinga spre sefia PSD. Fostul ministru de Externe ar candida, a si declarat-o mai mult sau mai putin articulat, insa este in continuare foarte ezitant.

Adrian Nastase s-ar vrea presedinte si pare destul de bine sustinut, dar stie ca are un urias handicap de imagine, vulnerabilitati tot atat de mari cat dosarele de la DNA si din cauza lor socialistii europeni au strambat, se pare, din nas.

De aceea Adrian Nastase inca se mentine la nivel de intentie in privinta candidaturii, care depinde "formarea unei echipe" si a "masei critice". Pe Adrian Nastase l-ar avantaja mai mult pozitia de presedinte executiv, de mare forta, dar mai putin expusa.

Toate acestea le stie si Ion Iliescu, insa fostul presedinte se teme si de scindarea partidului, daca solutiile vor fi mult prea radicale. Grupul lui Gabriel Oprea exista, are portile deschise si oricand se poate transforma in partid.

Deja PSD ofera imaginea unui partid fracturat. In aceste conditii, probabil ca patriarhul PSD vizeaza o solutie de compromis: anti-Geoana, care sa-i asigure o pozitie cat mai buna pe viitor si care sa tina partidul unit.

Este posibil ca, luand in calcul toate conditionarile, solutia ideala sa fie Cristian Diaconescu - presedinte pentru vitrina si unitate, si Adrian Nastase - presedinte executiv pentru conducerea efectiva. Sau, dupa cum spun unele voci, nu chiar Adrian Nastase, ci omul lui, Victor Ponta, ca presedinte executiv. Iar pentru Miron Mitrea o pozitie grea in schimbul retragerii din cursa. Secretar general?

Dar pentru a definitiva si obtine sprijin pentru o astfel de formula e nevoie de ceva timp. Exact timpul pe care aripa Geoana nu vrea sa-l acorde.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Congres PSD data, #Cristian Diaconescu presedinte PSD, #PSD alegeri Congres , #alegeri