PSD in 2009: Intre mirajul Cotrocenilor si (in)certitudinea guvernarii

Sambata, 03 Ianuarie 2009, ora 16:43
2232 citiri
PSD in 2009: Intre mirajul Cotrocenilor si (in)certitudinea guvernarii

Sustinerea unui candidat cu sanse reale pentru Cotroceni sau ramanerea la guvernare - dilema care va marca PSD in 2009, dupa ce anul trecut a adus pentru social-democrati o premiera istorica, apropierea de PD-L si de inamicul traditional - Traian Basescu.

In anul care s-a incheiat, PSD si-a jucat bine cartea de partid de opozitie: a impus liberalilor cresterea pensiilor, a promovat majorarea salariilor profesorilor, a realizat un scor onorabil la locale, in ciuda lipsei declarate de fonduri, comenteaza NewsIn.

Sistemul de vot uninominal, care a adus pierderi semnificative din cauza redistribuirii, adoptarea mesajului social si de catre partidele rivale -PD-L si PNL -, dar si unele probleme organizatorice provenite din faptul ca nu a existat o campanie unitara au impiedicat PSD sa se detaseze drept castigatorul net al alegerilor parlamentare.

Nici PD-L nu si-a putut aroga trofeul, asa ca, in conditiile in care PNL a impus conditii de neacceptat pentru primele doua clasate, cei doi mari rivali au ajuns sa-si dea mana intr-o coalitie denumita sau catalogata drept "compromis care nu compromite", "uniune pentru interesul national" sau "mezalianta".

Dincolo de mesaje razboinice, arsenal de campanie si de talk-show-uri, cele doua partide au gasit in 2008 interesul comun ce le-a manat unul spre altul - impartirea puterii. Iar contextul reprezentat de criza globala le-a servit drept pretext pentru aceasta apropiere.

Mariajul politic cu PD-L nu a fost insa o alegere usoara pentru PSD, in conditiile in care opozantii din interior erau oameni cu greutate in partid - Ion Iliescu si Adrian Nastase -, iar amintirile dureroase ale razboiului cu Traian Basescu erau inca proaspete.

Scenariul 1. PSD alege puterea, iar Cotroceniul - o batalie formala

PSD a intrat in coalitie cu PD-L stiind ca, daca Traian Basescu nu ar fi dorit aceasta constructie, probabil ca ea nu s-ar fi produs. Intrarea la guvernare cu partidul presedintelui in locul unei coalitii cu PNL, ce necesita eforturi si lupta de uzura, a fost poate si o recunoastere a rolului pe care Basescu il joaca in viata partidelor.

Deocamdata, avand in vedere ca Traian Basescu pare in continuare un candidat redutabil, fara un competitor pe masura, si cunoscand precedentul din 2004, cand PSD s-a mobilizat mai putin pentru alegerile prezidentiale decat pentru cele parlamentare, e putin probabil sa se formeze in timp util un curent in partid care sa sustina iesirea de la putere, astfel incat PSD sa intre in campanie legitimat si cu un mesaj anti-Basescu credibil.

Cursa prezidentiala se anunta a fi oricum una dificila pentru PSD. In primul rand, partidul se confrunta de mai mult timp cu problema gasirii unui prezidentiabil - o persoana capabila sa-si asume intrarea in cursa, dar sa aiba si sanse la victorie.

Pana si Adrian Nastase, care si-a construit in 2007 imaginea promovandu-se drept candidat la presedintie, pare ca da inapoi, el prevenindu-si colegii, potrivit unor informatii, ca nu va candida daca PSD ramane in Guvern alaturi de PD-L.

Refuzul lui Nastase este perfect logic intrucat mesajul de campanie pentru orice contracandidat al lui Basescu trebuie sa fie un atac la adresa acestuia si a partidului pe care seful statului il reprezinta. In aceste conditii, este greu de crezut ca in mai putin de un an, PSD va gasi un prezidentiabil cu sanse in interiorul formatiunii.

In conditiile in care un eventual castigator al PSD la Cotroceni nu ar aduce mai mult ca in prezent social-democratilor, prezidentialele din 2009 par sa nu le starneasca un interes prea mare tot mai puternicilor lideri din teritoriu, pentru care Cotroceniul e doar un simbol, in timp ce guvernarea aduce beneficii concrete: functii, contracte pentru sponsori si clientela si bani pentru autoritatile locale.

Scenariul 2. PSD iese de la putere si merge cu un candidat puternic contra lui Basescu

Una din ipotezele opozantilor guvernarii cu PD-L, vehiculata inainte de semnarea intelegerii cu oamenii lui Boc si Stolojan, era ca PSD sa ramana in opozitie, sa permita investitura unui guvern minoritar al PD-L, pe care sa-l trimita apoi acasa printr-o motiune de cenzura, iar social-democratii sa castige prezidentialele printr-un candidat puternic.

Scenariul presupunea insa inca un an de opozitie in care partidul ar fi trebuit sa stranga din dinti si sa nu se abata de la pasii stabiliti anterior.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#PSD 2009 scenarii, #PSD alianta PDL, #candidat PSD Cotroceni, #alegeri prezidentiale 2009 , #alegeri