PSD in blana de oaie

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 26 Octombrie 2016, ora 10:08
7140 citiri
PSD in blana de oaie

Strategia lui Liviu Dragnea pentru ca PSD sa castige alegerile mi se pare destul de clara si are doua componente de baza: mult populism, pe alocuri de-a dreptul ipocrit, si mare grija sa nu enerveze electoratul advers ca sa nu-l scoata la vot, adica evitarea cu orice pret a erorii comise mai ales in 2014.

Si daca va reusi sa se tina de ea, e foarte probabil sa isi pastreze sansa intai, mai ales avand in vedere degringolada din tabara liberala.

Populismul a fost intodeauna cartea preferata a PSD, pentru ca in felul acesta isi satisface inainte de alegeri electoratul traditional, partial captiv. Deci nu e de mirare ca programul abunda in promisiuni de crestere de salarii si pensii.

Din acest punct de vedere, asadar, nimic nou. Iar generozitate Guvernului Ponta, din greu platita prin taierea investitiilor, este un argument greu pentru un electorat care nu-si bate capul cu calcule mai complicate si pentru care cuvantul sustenabilitate este o sofisticarie cu care PSD nici macar nu se oboseste.

Dar de aceasta data constatam si un populism ceva mai rafinat, care se adreseaza clasei medii, cu venituri mai mari.

De exemplu, PSD promite impozit zero pentru activitatile independente cu venituri sub 24 de mii de lei pe an sau pentru medici.

La fel legea prin care Liviu Dragnea a initiat taierea a 102 taxe de-a valma nu se adreseaza atat electoratului traditional al PSD, mai sarac si rural. Se adreseaza tocmai electoratului liberal, clasa de mijloc cu vederi mai de dreapta, care se loveste cel mai mult de birocratie, pentru ca ea este cu atat mai enervanta cu cat esti mai activ si castigi mai mult.

Luata la bani marunti, legea Dragnea este o varza alcatuita din taxe care intr-adevar ar fi trebuit eliminate, si de care e vina liberalilor si a Guvernului Ciolos ca nu s-au atins, dar si taxe a caror eliminare poate crea probleme mari, precum timbrul de mediu care ar putea costa multe locuri de munca in industria auto, dupa cum avertizeaza specialistii. Sau taxa radio-TV a carei disparitie ar face cele doua institutii publice sclavele cu acte in regula ale Guvernului fara absolut nicio sansa de scapare.

Evident ca legea nu are studii serioase de impact. Ministerul Finantelor spune ca ar fi vorba de 1,6 miliarde de lei, "decat" vorba dlui Dragnea, pentru care, evident, nu sunt prevazute surse de finantare.

Dupa cum nu am nicio indoiala ca, daca va guverna dupa alegeri, ca sa sustina macar in parte masurile populiste promise, PSD va introduce alte biruri, ba chiar cu asupra de masura.

Dar pana la detalii, social democratii mizeaza pe impresia de ansamblu: PSD, dupa ce a taiat TVA, continua sa taie taxe si, chiar mai mult, face, dupa cum spune Liviu Dragnea, "debirocratizarea adevarata", cu alte cuvinte si o lovitura in zona principalei realizari a Guvernului Ciolos.

Dovada ca lovitura e in plex, chiar votul dat de PNL pentru legea lui Dragnea trecuta nu numai cu viteza luminii, ci si in unanimitate prin Parlament, pentru ca, liberal fiind, e foarte greu sa o respingi fara sa-ti ridici in cap propriul electorat daca nu esti capabil sa argumentezi coerent si credibil impotriva ei.

In schimb, ministrul Finantelor anunta ca analizeaza posibilitatea atacarii legii la CCR, ceea ce, dupa atacarea populismului marca PNL a conversiei creditelor CHF, ar mai reprezenta inca o bomba cu explozie electorala in curtea celui care-l sustin pe Dacian Ciolos ca premier, adica a liberalilor.

Daca legea pica la CCR, eu cred ca Liviu Dragnea, recent autodeclarat fanatic religios, va da acatiste, pentru ca ar primi o minunata teza de campanie - eu am vrut sa tai biruri, Ciolos nu ma lasa! - iar PSD nici nu ar mai fi nevoit sa o aplice, ca electoral au marcat ce era de marcat.

Nu cred ca social-democratii se asteapta la o mare crestere a numarului de voturi din partea clasei mijlocii, dar vor sa ii diminueze adversitatea pentru a-i demobiliza cat de mult se poate. Ceva de genul: nu-i votam, dar nici nu ii privim ca pe pericol asa de mare incat sa ne bulucim la vot impotriva lor.

Si ajungem asa la a doua componenta a strategiei PSD. Vedem ca liderii social democrati se abtin in general de la atacuri foarte dure la adresa presedintelui si a premierului. O fac cat sa nu cada in capcana non combatului. Dar nu prea apar stridente, foarte putin la persoana. Victor Ponta a fost si el potolit cu inregistrarea lui Bogdan Diaconu de la aparitia careia nu a mai suflat o vorba.

Asa procedeaza si cu anticoruptia. Dinspre PSD, de la o vreme, nu am mai auzit atacuri directe la DNA. Este o partitura lasata exclusiv lui Calin Popescu Tariceanu din cand in cand chiar lasat in offside. De exemplu, numai ce a lansat seful Senatului apelul ca parlamentarii sa nu mai voteze nicio cerere venita in partea DNA in aceasta legislatura, ca Liviu Dragnea s-a disociat, iar PSD a votat in bloc pentru urmarirea penala a Elenei Udrea.

Nu cred sub nicio forma in sinceritatea acestei atitudini mai moderate. Un condamnat penal si judecat intr-un dosar de coruptie nu are cum sa fie un sustinator al integritatii si Justitiei. Nu am nicio indoiala ca, imediat ce se va vedea cu sacii in caruta guvernarii, PSD isi va relua, chiar intensificat, atacul impotriva Justitiei.

Dar acum PSD isi pune pe el blana de oaie pentru a nu crea emotii negative si a nu oferi un motiv de radicalizare a sustinatorilor anticoruptiei. Au calcat stramb in cazul Oprea si au vazut ca asta ii poate costa.

In ceea ce priveste listele, cu exceptia a doua sacrificii ritualice pe motiv de condamnare, Ion Calinoiu si Ioan Cindrea, PSD nu s-a incurcat cu criterii de integritate. Ponta, Dragnea, Andronescu, Olguta Vasilescu sunt doar cei mai notorii dintre "dosariati". Dar pentru electoratul PSD asta nu conteaza. Vorbim despre partidul condus de un condamnat a castigat localele.

PSD a facut si improspatari ale listelor, dar din rezerva proprie, de partid sau personala, precum Beatrice Tudor, consiliera lui Liviu Dragnea, niste grefe din societatea civila afilitata, de exemplu FACIAS, gandite in asa fel incat sa nu enerveze activul, ceea ce e mai usor cand ai mai multe locuri eligibile.

Una peste alta, ma tem ca rezultatul depinde numai de PSD. Pierde sau castiga numai in functie de el, ceea ce e grav.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#liste candidati PSD, #legea Dragnea taxe , #alegeri