PSD, intre reformare si disparitie

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Joi, 28 Ianuarie 2010, ora 23:56
4613 citiri
PSD, intre reformare si disparitie

Partidului social democrat i s-a apropiat sorocul. Indiferent de cine va castiga alegerile pentru sefia partidului, PSD nu mai are nicio sansa sa amane restructurarea si reformarea cu adevarat, daca nu doreste sa se stearga in neantul partidelor de liga a doua a politicii romanesti.

Procesul de decadere a social democratilor a inceput exact din 2005, din momentul in care Geoana a preluat destinul PSD promitand ca il va reforma, insa nu a facut nimic in acest sens, ba dimpotriva.

Toata metamorfoza pe care PSD a suferit-o devenind dintr-un partid stat o formatiune politica subrezita, care nu mai poate castiga nicio confruntare electorala importanta, a fost cauzata de pastrarea in prima linie a oamenilor a caror imagine compromisa a daunat grav imaginii generale a partidului.

Adrian Nastase, Marian Vanghelie, Viorel Hrebenciuc, Ion Iliescu, Marian Oprisan, chiar si primarul Constantei, impreuna cu toti baronii locali mai mici sau mai mari din partid, alcatuiesc o panoplie de personaje care au adus partidul in locul in care se afla acum.

Cat timp partidul in intregul lui va nega aceasta realitate care apasa asupra PSD doar in jos, nu va exista nicio sansa de reabilitare, nicio sansa de a creste in sondaje. In consecinta, singurul mod in care PSD poate renaste este sa se reformeze radical, atat cat se poate restructura un partid din temelii.

Altfel, procesul de eroziune va continua pana acolo, incat maretia de alta data a PSD sa devina doar o amintire. In aceste conditii, cine ar putea produce aceasta reforma a partidului? Care dintre cei cinci candidati aflati acum in cursa ar avea macar premisele teoretice pentru a se putea inscrie la aceasta sarcina?

Despre Nastase, in acest rol, cred ca nu mai are nici macar rost sa vorbim, din moment ce el insusi nu se ia prea in serios si isi plaseaza candidatura intre glume, ironii si alte jocuri de cuvinte. A te gandi ca este posibil ca Nastase sa preia conducerea PSD inseamna a uni destinul partidului pana la coincidenta cu soarta omului politic Adrian Nastase.

Aproape acelasi lucru se poate spune si despre Miron Mitrea, cu minusul ca el nu are nici forta intelectuala si nici anvergura politica a lui Nastase.

Cristian Diaconescu este singurul care ar putea improspata imaginea unui partid muribund, insa el nu va avea niciodata puterea sa faca o reforma in adevaratul sens al cuvantului in partid. De altfel, Diaconescu a si declarat de la inceput ca vede viitorul partidului cu toti vechii si noii lideri laolalta.

In acest context, paradoxal, singura varianta care mai are o sansa de a stopa caderea partidului este... tot Mircea Geoana. Insa, Geoana vine incarcat de cateva esecuri importante, atat la nivelul partidului, cat si din confruntarile electorale recente. Iar, dintre toate, cea mai grava infrangere a lui Mircea Geoana nu este cea pe care a suferit-o in fata lui Traian Basescu, ci in propriul partid.

Reforma pe care Geoana a ratat-o in cadrul partidului, din 2005 pana in prezent, i-a cauzat si infrangerea in fata lui Traian Basescu.

Oricat de paradoxal si de greu de crezut, singura sansa pentru a se salva este ca Geoana sa castige un nou mandat in fruntea PSD, insa aceasta va fi doar o conditie necesara, nu si suficienta pentru a salva partidul. Geoana trebuie sa stie ca pentru relansarea PSD nu exista decat o singura cale.... reforma din temelii a partidului.

Citeste si:
Gabriela Firea, despre proiectul PSD privind plafonarea prețurilor la energie și gaze: „Noile facturi dublate ar însemna un cost suplimentar de minim 1200 de euro pe an”
Gabriela Firea, despre proiectul PSD privind plafonarea prețurilor la energie și gaze: „Noile facturi dublate ar însemna un cost suplimentar de minim 1200 de euro pe an”
Gabriela Firea a anunțat luni, 18 octombrie, că proiectul PSD privind plafonarea prețurilor la energie și gaze va ajunge astăzi în Senat. Astfel, potrivit proiectului social democraților,...
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Liviu Dragnea consideră că, în cazul în care PSD a demis Guvernul, trebuia să îşi asume guvernarea, precizând că probabil s-a temut să facă acest lucru deoarece vine iarna, menţionând...
Sursa: Ziare.com