PSD, sub blestemul fraudarii

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 11 Februarie 2010, ora 12:39
5845 citiri
PSD, sub blestemul fraudarii

Ceea ce traieste acum PSD este chiar mai rau decat pierderea alegerilor. Intr-o batalie nebuna pentru puterea in partid, liderii de la centru si locali se sfasie, rupand si ultimele aparente de onorabilitate ale actualei social democratii romanesti.

Nici nu s-au stins bine ecourile tanguielilor fraudatului Mircea Geoana, ca victima a devenit agresor. Miron Mitrea acuza fraudarea congresului de pe 20 februarie si face un apel la boicotarea lui:

"Dupa ce s-a plans el insusi ca alegerile prezidentiale au fost fraudate, Geoana vrea sa fraudeze alegerile de la Congresul PSD din 20 februarie. Prin modul in care se stabileste numarul de delegati din judete, dar si prin incercarea de a impune votul pentru o intreaga echipa".

Dubii mari pare a avea si alt pretendent la sefia PSD, Adrian Nastase, din exact acelasi motiv: "Sunt si eu ingrijorat cu privire la manevrele pe care ar putea sa le faca cei ce doresc amanarea schimbarii din partid. Mi-as dori ca, la Congres, sa dam o lectie de democratie interna si de transparenta si sa nu avem acuzatii despre cum se fura la urne, despre cum se fraudeaza alegerile de catre cei care se tem de schimbare (...)

Am sentimentul ca ne intoarcem la perioada 2005, intalniri in gasti, ne alearga televiziunile prin carciumi. Ceea ce a pus ca diagnostic Mitrea e corect."

Adrian Nastase este convins ca sustinatorii sai, de exemplu din Timis, vor fi expusi unor excluderi masive, in ipoteza victoriei lui Mircea Geoana.

Cristian Diaconescu a fost, in stilul sau caracteristic, extrem de reticent. Nu a sustinut ideea boicotului, insa nici nu a contrazis temerile lui Miron Mitrea.

Sigur, putem suspecta ca Miron Mitrea a aruncat o fumigena prin care sa-si justifice retragerea din cursa si asezarea in spatele lui Cristian Diaconescu. Dar, privind lista cu impartirea delegatilor pe judete (publicata in exclusivitate de ziarul Gandul), manevra actualei echipe de conducere pare mai mult decat transparenta.

Judetele pe care se bazeaza adversarii lui Mircea Geoana au reprezentanti mai putini, in vreme ce apropiatii actualului presedinte sunt favorizati, in frunte cu filiala condusa de Marian Vanghelie care urmeaza sa trimita la congres 225 de delegati, prin comparatie cu cei numai 49 pe care ii va trimite, de exemplu, Vrancea, fieful lui Miron Mitrea, sau 25 din Timisul favorabil lui Adrian Nastase.

Problema este ca nu poate fi invocat niciun criteriu unitar de stabilire a numarului delegatilor. Ba sunt luate in calcul rezultatele din primul tur al prezidentialelor, ba cele din al doilea tur, cand a existat si consistentul sprijin liberal.

Numarul de membri de partid din filiala pare cu totul ignorat. Tot ceea ce conteaza este puterea baronului care controleaza feuda respectiva si, mai ales, masura in care Mircea Geoana are incredere in el.

Asa se face ca Marian Vanghelie, sef peste Bucuresti, Giurgiu si Ilfov, va ajunge sa controlze 277 de delegati din totalul de 1703 care vor vota la Congres. Adica Marian Vanghelie a ajuns sa controleze, el singur, 13 la suta din decizia PSD. Iar daca Mircea Geoana va castiga, cu acest decisiv ajutor, probabil ca acest procent va deveni, in fapt, cu mult mai important.

Asa ca, mai degraba, apelul lui Miron Mitrea pare un joc la limita, pentru ca, oricum, fostul secretar general nu prea mai are ce pierde. Incearca cu disperare si prin orice mijloace sa mobilizeze partidul impotriva lui Mircea Geoana, pentru ca, in ipoteza victoriei acestuia, viitorul lui e oricum pecetluit.

Tripleta Geoana-Hrebenciuc-Vanghelie este demult cu ochii pe beregata lui, iar reconfirmarea pozitiilor va fi semnalul atacului decisiv. Deja apropiatii lui Mircea Geoana discuta despre excluderea lui Miron Mitrea din partid. Gabriel Oprea il asteapta, dar senatorul (inca) PSD nu se preda fara o ultima batalie pe viata si pe moarte.

Ce scoate insa la iveala aceasta lupta pentru putere?

Mircea Geoana este dipsus sa faca orice pentru a pastra puterea. Disperarea lui e, pana la un punct, de inteles. Daca pierde sefia PSD, se va prabusi si e posibil sa urmeze finalul carierei sale politice. Dar de aici pana la a recurge la frauda pe care de-abia ai inferat-o la adversar ar trebui sa fie cale lunga. Sa intelegem ca dl. Geoana respinge frauda doar atunci cand il dezavantajeaza? Cand e comisa insa in favoarea sa, e foarte buna. Asta spune totul despre fermitatea principiilor domniei sale, dovedita, de altfel, de nenumarate ori.

Apoi, vedem cu cifre, negru pe alb, cine face jocurile in PSD. Ce fel de partid e acela in care un maimutoi dubios, un agramat cu aspect de interlop este, practic, cel mai puternic dintre lideri, iar candidatii la sefia formatiunii il curteaza pentru a-i primi sprijinul? Vorbeste acum Adrian Nastase despre faptul ca primarul sectorului 5 colonizeaza partidul, insa la Consiliul National ii facea spectaculoase temenele lui "alamanahe".

Daca prefigurata victorie a lui Mircea Geoana, fundamentata pe negocierile subterane ale lui Viorel Hrebenciuc, pe forta lui Marian Vanghelie si pe o mare frauda, se va confirma la Congres, PSD se poate socoti pierdut. Ar fi dovada ca baronilor le e cu neputinta sa inteleaga ca puterea lor in partid nu face doi bani atat timp cat partidul insusi este intr-un picaj care-l indeparteaza tot mai mult de putere.

Blestemul fraudarii nu a cazut asupra PSD in 6 decembrie, ci este pe cale sa se abata abia pe 20 februarie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#Frauda Congres PSD, #alegeri presedinte PSD, #Geoana Congres PSD, #Nastase congres PSD , #alegeri