PSD vrea totul (Opinii)

Duminica, 24 Noiembrie 2013, ora 22:30
3978 citiri
PSD vrea totul (Opinii)
Foto: Ziare.com

Din '90 incoace, toate partidele de la putere au vrut totul, caci "partidul e in toate cele ce sunt...". Chiar si acolo unde nu trebuie. Nu e rau ca partidele vor totul, dar scopul n-ar trebui sa fie doar obtinerea puterii politice, ci si buna guvernare. De exemplu: PSD vrea totul de la anul electoral viitor, ca sa nu se mai incurce cu aliante si negocieri.

Niciun partid n-ar vrea sa imparta puterea cu nimeni. Dar in loc de buna guvernare, si Putere si Opozitie ies mereu la televizor si concureaza cu actorii, jurnalistii si analistii politici, fac afaceri mai pe fata, mai pe dos, cumpara sau concesioneaza terenuri, dupa modelul Traian Basescu, Dan Voiculescu..., ceea ce a devenit un fenomen cu larga raspandire nationala. Ca sa mimeze totusi implicarea politica, actantii cei mai vizibili participa la un campionat national de pus contre unii altora...

De la buchea cartii, la practica

Daca ne luam dupa dictionare, politica inseamna cu totul altceva: "Stiinta si arta de a guverna un stat; forma de organizare si conducere a comunitatilor umane, prin care se mentine ordinea interna si se garanteaza securitatea externa a comunitatilor respective. Suprastructura a sistemului social, incluzand constiinta politica, relatiile politice, institutiile si organizatiile politice".

Asta nu vrea sa insemne ca stiinta si arta guvernarii le sunt complet straine alesilor si diriguitorilor nostri, atata doar ca fie nu le folosesc la nimic, fie drumul aplicarii in practica de zi cu zi este intortocheat si anevoios. Asa explicandu-se indelunga tranzitie spre democratie, bunastare si civilizatie. Una care va implini indata 24 ani.

Rasfat pe bani publici

Ca politicienii nostri de frunte nu au respect pentru "stiinta si arta bunei guvernari" s-a vazut din primele zile dupa revolutie. Fiindca si azi tragem ponoasele deciziilor proaste de atunci: FSN a urmarit accesul la putere ca sa gestioneze resursele comune pentru partid, lideri si propria clientela, iar controlul strict asupra promovarii cadrelor le-a asigurat intaietatea si privilegiile.

Poporul a fost bun doar sa plateasca darile, optiunile acestuia nefiind luate in seama decat in cazuri extreme. E adevarat ca au fost alegeri libere, dar cine a tinut cont de promisiunile aducatoare de putere? De aceea, poftele au fost mai puternice decat actul de management al statului roman, unul dintre cele mai costisitoare, cu lux, coloane cu girofar, cheltuieli de protocol de zeci de ori mai mari ca in tarile democratice.

De pilda, bugetul. S-au incheiat discutiile si negocierile asupra impartirii banilor pe sectoare si activitati, pe ministere, agentii si consilii locale. Sunt necazuri cu colectarea impozitelor si a taxelor, cu evaziunea fiscala, dar nu s-a gasit o voce realista sa propuna parlamentului schimbarea legislatiei si eficientizarea prerogativelor fiscale, asa ca la anul, pe vremea asta, vom avea iarasi bocete si nemultumiri, din nou nu vor fi fonduri pentru educatie si sanatate.

De la politizare la... Basescu

Insa consecintele faptului ca politica e in toate le simtim pe pielea noastra: in cei 24 ani s-a politizat totul, de la decizia economica, la cea sociala, de la cultura si cercetare stiintifica la educatie, de la autostrazi la agricultura... Unii vorbesc chiar de politizarea Justitiei, a Politiei si a Serviciilor Secrete. In aceste conditii, promovarea valorilor si a meritelor a tinut cel mai adesea de carnetul de partid. Fara nicio legatura evidenta cu profesionalismul. Asta pe de o parte.

Pe de alta parte, politicul nu e in stare sa-si faca ordine in propria ograda: de pilda, comisiile parlamentare pentru cercetarea afacerii cu terenurile familiei prezidentiale. Si asta fiindca Parlamentul nu se poate substitui Justitiei, el putand doar sa reseteze cadrul legislativ si sa emita eventual decizii politice. Or din discutiile aparute pana acum in spatiul public prea putine se refera la cele doua aspecte enuntate. Cea mai importanta preocupare pare a fi deocamdata sa-l dovedeasca vinovat pe presedintele Basescu, ceea ce e atributul judecatorilor.

Unii s-au cam saturat

Dupa 24 ani de tranzitie, romanii au invatat ceva: trebuie sa-si ia viata in propriile maini si sa-si dezvolte singuri afacerile sau sa-si caute de lucru peste granite. Oricum, incep se desparta repede-repejor de mentalitatea paguboasa ca politicienii sa le poarte de grija, caci acestia isi vad mai intai de ale lor. S-au convins ca diriguitorii nu-si vor apleca urechea devreme si la pasurile lor decat fortati de cine stie ce imprejurari.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#PSD tranzitie majoritate alegeri, #Parlament Justitie comisii ancheta , #alegeri