Sedinta care va hotari viitorul PSD: Plumb versus Dragnea. Se mai anunta cineva?

Miercuri, 22 Iulie 2015, ora 07:18
3781 citiri
Sedinta care va hotari viitorul PSD: Plumb versus Dragnea. Se mai anunta cineva?
Foto: Arhiva Ziare.com

Viitorul PSD se decide miercuri dupa-amiaza. Comitetul Executiv National al partidului se reuneste incepand cu ora 15:00, la Palatul Parlamentului, ocazie cu care liderii social-democrati vor alege cine ii va conduce ca presedinte interimar dupa autosuspendarea lui Victor Ponta, inculpat de DNA.

Este posibil ca decizia de azi sa fie cruciala pentru cel mai mare partid din Romania, avand in vedere ca practic se va alege modul de abordare a anului electoral 2016.

Deocamdata exista doi pretendenti anuntati oficial la sefia interimara: Rovana Plumb, ministru, presedinte al Consiliului National al partidului si cea considerata urmasa lui Victor Ponta, si Liviu Dragnea, fost vicepremier, fost presedinte executiv al PSD, condamnat pentru frauda la referendumul din 2012 si vazut ca liderul de facto al baronilor din teritoriu.

Exista insa posibilitatea ca miercuri sa asistam la intrari surpriza in cursa, pe ultima suta de metri. Surse din PSD sustin ca ar mai putea candida Valeriu Zgonea si Ecaterina Andronescu.

Pe cine sprijina Victor Ponta?

Liviu Dragnea a anuntat oficial marti seara ca va candida la sefia interimara a PSD, in conditiile in care statutul partidului nu prevede o asemenea pozitie, iar Victor Ponta si-a delegat toate atributiile Rovanei Plumb, presedintele Consiliului National.

Intrebat de jurnalisti daca se asteapta sa fie votat de Victor Ponta, liderul formal al partidului, Liviu Dragnea, a raspuns: "Da, ma astept sa primesc votul lui Victor Ponta, pentru ca si Victor Ponta a fost votat de mine tot timpul".

Totusi, prin decizia luata, Dragnea incalca vointa exprimata de Victor Ponta, care a sustinut-o in permanenta pe Rovana Plumb pentru acest interimat insolit, neprevazut in statutul PSD, dupa cum a declarat in repetate randuri chiar Liviu Dragnea.

Demisionar din functia de presedinte executiv dupa condamnarea la 1 an de inchisoare cu suspendare in dosarul Referendumul, Liviu Dragnea a declarat marti, in fata jurnalistilor prezenti la sediul central al PSD, ca a observat ca exista o campanie impotriva sa, orientata din afara partidului.

"De maine trebuie sa inceteze tipul asta de actiuni si de atitudine. Au fost folosite in PSD inainte ca eu si Victor Ponta sa preluam conducerea partidului, din februarie 2010. Nu e admisibil sa vrei sa ceri increderea colegilor, folosind instrumente si oameni din afara partidului", a declarat Liviu Dragnea, fara sa nominalizeze atacatorii.

Totodata, acesta a precizat ca va cere miercuri "votul colegilor din Comitetul Executiv" si a subliniat ca, in opinia sa, "cea mai buna formula este de echipa".

"Nimeni nu poate conduce singur acest partid. E gresit sa cumulezi mai multe functii intr-o mana", a mai explicat el, subliniind ca partidul trebuie sa ii dea "forta, putere, incredere" lui Victor Ponta ca sa ramana in functia de prim-ministru.

Sansele lui Dragnea

In sedinta de saptamana trecuta a Biroului Permanent al PSD, Rovana Plumb a castigat detasat, insa alta poate fi situatia la CEx, din care fac parte membrii BPN (conducerea centrala), dar si liderii de filiala, ministrii PSD si peste 20 de parlamentari (sefi de comisii si membri ai conducerilor Camerelor).

Cu ceva timp inainte ca Victor Ponta sa anunte ca se retrage de la conducerea PSD, Liviu Dragnea a inceput sa mearga in vizita la filialele judetene, iar unii lideri locali si-au anuntat deja sustinerea pentru candidatura acestuia.

Congres de abia in 2017?

Tabara care o sustine pe Rovana Plumb in sedinta de miercuri are de gand sa organizeze un congres al partidului de abia in 2017, dupa alegerile parlamentare de la sfarsitul anului viitor.

In schimb, Liviu Dragnea, daca va iesi invingator, a spus in repetate randuri ca isi doreste un congres extraordinar chiar in toamna acestui an. Mai exact, in noiembrie, dupa cum s-a stabilit la ultimul Consiliu National.

In plus, tabara Dragnea este posibil sa decida si iesirea PSD de la guvernare, pentru a intra in anul electoral 2016 din postura de partid de opozitie.

Nu exista presedinte interimar

Conform art. 151 si 152 din statutul PSD, Victor Ponta putea sa ii delege din atributii atat Rovanei Plumb, dar si lui Andrei Dolineatchi, secretarul general al partidului (caz in care ar fi fost nevoie insa si de aprobarea Biroului Permanent National).

Totusi, nicaieri in statutul PSD nu scrie ca un alt membru de partid poate prelua toate atributiile si responsabilitatile pe care le obtine un presedinte in urma unor alegeri democratice desfasurate la Congres.

Conform art. 137 si 138 din statut, presedintele PSD este "si presedintele Comitetului Executiv National si al Biroului Permanent National si este ales pentru un mandat de patru ani", el fiind "ales sau revocat de catre toti membrii de partid in cadrul alegerilor interne".

Comunicarea electorală este crucială în campania din 2024. Publică mesajul tău pe Ziare.com pentru a ajunge la milioane de români care accesează site-ul lunar. Ofertele pot fi solicitate la publicitate@ziare.com

Eveniment Quarterly Report

România se alătură demersurilor de a condamna implicarea Rusiei în procese politice și electorale din alte țări
România se alătură demersurilor de a condamna implicarea Rusiei în procese politice și electorale din alte țări
Ministerul Afacerilor Externe se alătură Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în demersul de a expune public şi a condamna încercările repetate ale Federaţiei Ruse de...
PNL a aderat la Uniunea Democrată Internațională. ”Trebuie să fim unite în apărarea liberalismului şi valorilor democratice”
PNL a aderat la Uniunea Democrată Internațională. ”Trebuie să fim unite în apărarea liberalismului şi valorilor democratice”
Partidul Naţional Liberal a aderat la Uniunea Democrată Internaţională, decizia fiind luată, în unanimitate, la Reuniunea executivă a organizaţiei care a avut loc la Washington, a anunţat,...
#Comitetul Executiv PSD alege presedinte interimar, #PSD alegeri interimar Ponta, #PSD Dragnea presedinte, #PSD Plumb presedinte , #alegeri