Singura cale prin care PSD poate sa castige alegerile in 2019

Marti, 29 Ianuarie 2019, ora 08:45
37010 citiri
Singura cale prin care PSD poate sa castige alegerile in 2019
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax Foto/Hepta.ro

Nu e deloc ironic ca singura cale prin care PSD poate sa ramana la putere nu depinde atat de mult de greselile de gramatica, orientare geografica si morala ale Vioricai Dancila, nici de criticile Bruxelles-ului si nici macar de abuzurile guvernamentale ale lui Liviu Dragnea. Iar pentru PSD, a ramane la putere inseamna a-si spori puterea.

Partidul Social Democrat e, de o vreme, pe o dinamica descendenta in optiunile electorale ale romanilor. Chiar si asa, isi conserva intre 25 si 32% si, cu tot scepticismul fata de instrumentul sondajului, compromis si folosit mai degraba in strategii de manipulare, este evident ca acest partid-mamut nu va disparea de la sine. Ba chiar poate sa castige inca o tura de alegeri si sa capete un plus de putere.

Cum poate PSD sa castige? Pe socoteala Opozitiei, traditional, asa cum s-a mai intamplat, pentru ca lipsa de unitate articulata a partidelor de opozitie si canibalizarile lasa unei bune parti a electoratului - cel care ar putea face diferenta - sentimentul de abandon.

Diferenta majora dintre PSD si partidele din Opozitie - parlamentara si politica -, in ceea ce priveste raportarea la electorat, este aceea ca PSD lucreaza cu un profil al alegatorilor sustinut empiric si deja verificat la toate scrutinurile din 1990 incoace, pe cand partidele de opozitie - exceptand PNL, dar si aici sunt nuante - opereaza mai degraba cu o proiectie a alegatorului ideal.

Acesta din urma este cel care intelege foarte bine de ce atunci cand Liviu Dragnea anunta ca "cifrele arata bine" nu spune, de fapt, absolut nimic despre nivelul de trai si despre viata de zi cu zi, aceea unde ROBOR-ul creste, la fel si euro, in deplina armonie cu suma trecuta pe bonul de la casa de marcat.

Alegatorul insa nu e decat rareori cel ideal, rational si care poate cantari ofertele politice in termeni de impact economic si progres democratic.

Lipsa de unitate a Opozitiei se converteste in victoria lui Dragnea

Dincolo de capcana aceasta a auto-manipularii - care functioneaza si in presa, nu doar in politica -, vulnerabilitatea majora a Opozitiei se converteste automat in victoria PSD. Aceasta vulnerabilitate este atomizarea, lipsa de unitate in proiectul comun de restabilire a unei ordini politice democratice in Romania.

Dar de cate ori nu s-a facut apel la epica "unitate a dreptei"?

Eroarea tocmai asta este, sa pui problema in termeni de unitate de dreapta. Ce se petrece in Romania in ultimii doi ani nu are nicio explicatie ideologica. Nu e nici victoria stangii, nici esecul dreptei, ci confiscarea institutiilor de catre un grup politic non-doctrinar, interesele comune ale membrilor acestuia fiind legate de accesul la resursele politice care le garanteaza protectie in fata legii.

Alianta fortelor de opozitie nu trebuie sa isi caute o ideologie comuna, ci sa isi asume proiectul de restabilire a ordinii in stat - unde presedintele Camerei Deputatilor nu conduce Guvernul, iar un trimis in judecata, Darius Valcov, nu se ocupa de finantele tarii - si de gestionarea apoi a procesului de tranzitie.

Pentru ca dupa aceste trei guverne ale lui Liviu Dragnea, statul este deformat, institutiile sunt deturnate, societatea este decimata si fragilizata, ceea ce inseamna ca, si cu PSD indepartat de la putere, Romaniei ii va trebui o perioada de tranzitie spre normalitate. Nici Guvernul Adrian Nastase nu a fisurat atat de puternic institutiile si increderea societala, incat sa fie nevoie de o reconstructie grea, care trebuie explicata oamenilor si acceptata colectiv.

Este aproape cert ca USR si PLUS vor merge impreuna la europarlamentare (intelegerea urmeaza sa fie validata zilele acestea chiar) si sunt semne ca vor avea candidat comun, pe Dacian Ciolos, la prezidentiale.

Probabil ca lista aceasta comuna pentru Parlamentul European, cu Dacian Ciolos cap de lista si apoi alternand cate un candidat de la fiecare partid (pozitia a doua, Cristian Ghinea, USR, a treia, Dragos Paslaru, PLUS), are ca miza si testarea electoratului celor doua partide.

Pana la prezidentiale, insa, si mai ales pana la legislative, USR si PLUS vor trebui sa decida daca fuzioneaza sau daca e suficienta alianta electorala.

In ceea ce priveste PNL, partidul nu pare a rata niciun prilej pentru a-si critica tocmai potentialii aliati. Liberalii se bazeaza, fara doar si poate, pe o pozitionare buna in sondajele din ultimele luni si nu sunt dispusi sa renunte la acest primat.

E singura cale de a pierde alegerile si de a proteja puterea PSD, aceea de a nu intelege ca si electoratul PNL, si cel USR si cel PLUS se despart in foarte multe, dar se intalnesc in urgenta repunerii Romaniei pe drumul democratic necorupt.

Nu e momentul pentru o confruntare a ofertelor politice democratice, pentru ca, pana una-alta, pericolul e ca Romania sa iasa din randul democratiilor europene.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#PSD alegeri Opozitie Ciolos USR PNL , #alegeri