Autoritatea Electorala Permanenta estimeaza ca va rambursa partidelor 190 de milioane de lei pentru campaniile electorale de anul acesta. In 2020, partidele ar urma sa primeasca o subventie totala, in afara de cea pentru alegeri, de 181 de milioane lei, de 18 ori mai mult decat in 2016.
PSD este partidul care primeste cei mai multi bani din buzunarul romanilor. Conform estimarilor AEP, in anul 2020 Partidul Social Democrat va primi in total 85.251.435,58 de lei. Numai in prima decada a lunii septembrie, Partidul Social Democrat a primit o subventie de 28.614.798,63 lei.
Nici in 2019, PSD-ul nu a stat mai prost. Conform ZF.ro, daca ar fi fost companie, PSD s-ar fi situat pe locul 44 in topul celor mai profitabile companii din Romania, inaintea Ford si doar cu trei pozitii sub Vodafone.
Astfel, PSD, cel mai mare partid din Romania, a primit in 2019 subventii de stat de 160 mil. lei, in afara campaniilor electorale, platite separat.
In 2018, partidele si-au dat atat de multi bani incat nu stiu ce sa faca cu ei. Excedentul PSD a fost de 53.3 milioane de lei
In conturile partidelor au intrat atat de multi bani publici in 2018, incat toate au raportat excedente la final de an. PSD a ramas in vistierie cu peste 53.3 milioane de lei, conform Radio Europa Libera.
Astfel, in 2018, PSD a avut venituri totale de 106.816.207 de lei si cheltuieli de 53.500.2446 de lei.
PSD, obligat de instanta sa spuna cum a cheltuit banii primiti de la stat si ce firme a platit cu ei
Orice persoana are dreptul sa solicite si sa obtina de la autoritatile si institutiile statului informatiile de interes public, iar autoritatile si institutiile publice sunt obligate sa asigure persoanelor, la cererea acestora, informatiile de interes public solicitate in scris sau verbal.
Astfel motiveaza Tribunalul Iasi sentinta prin care judecatorii au obligat PSD sa publice sumele de bani pe care le-a primit de la bugetul de stat in anii 2016-2018 si rapoartele detaliate cu privire la modul in care au fost cheltuiti acesti bani: cu ce persoane fizice si cu ce firme s-au incheiat contracte din acesti bani.
Decizia a fost data de Tribunalul Iasi, intr-un proces deschis de unul dintre fondatorii asociatiei civice Reset Iasi, Daniela Mitrofan. Decizia poate fi contestata cu recurs.
"Voiam sa vedem cum sunt utilizati banii"
Concret, Daniela Mitrofan a solicitat aceste infomatii de la PSD, in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public. Cum formatiunea politica nu i-a comunicat aceste date, ea s-a adresat instantei.
"Scopul a fost acela de a vedea cum a utilizat banii primiti de la stat cel mai mare partid din Romania si ce persoane sau firme au incheiat contracte cu PSD," explica Mitrofan, intr-o declaratie pentru Ziare.com, in august 2019.
PSD, prins cu minciuna
Dupa ce a analizat intregul dosar, Tribunalul Iasi i-a dat dreptate si arata ca infomatiile cerute sunt publice. In plus, PSD nu a raspuns solicitarii facute de Mitrofan, desi in instanta a explicat in intampinare ca ar fi facut acest lucru.
"Desi prin intampinare se afirma ca s-ar fi raspuns reclamantei, la dosar nu este depusa o asemenea dovada si oricum pretinsul raspuns reprezinta un refuz de comunicare a informatiilor solicitate sub pretextul ca acestea se gasesc pe anumite site-uri indicate," motiveaza Tribunalul Iasi.
Deputatul Mircea Draghici a fost condamnat la 5 ani de inchisoare pentru delapidarea PSD
Fostul trezorier al PSD, deputatul Mircea Draghici, a fost condamnat joi, 15 octombrie, la cinci ani de inchisoare pentru savarsirea infractiunilor de utilizare a subventiilor in alte scopuri decat acelea pentru care au fost acordate si pentru delapidare. Sentinta a fost data de Inalta Curte si poate fi contestata cu apel.
Judecatorii i-au interzis lui Draghici, pe perioada executarii pedepsei, mai multe drepturi, printre care: dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in oricare alte functii publice; dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat; dreptul de a ocupa functia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfasura activitatea de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunii si dreptul de a ocupa o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice de drept public.
"In baza art.20 din Codul de procedura penala, constata ca persoana vatamata Partidul Social Democrat, nu se constituie parte civila in cauza. In baza art.112 lit.e din Codul penal, confisca de la inculpatul Draghici Mircea Gheorghe suma de 19.000 euro in echivalentul in lei la data executarii prezentei sentinte.
In baza art. 398 din Codul de procedura penala rap. la art 274 din Codul de procedura penala, obliga inculpatul Draghici Mircea Gheorghe la plata sumei de 4000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat (2000 lei urmarire penala, 2000 lei Camera preliminara si fond)," se arata in minta Inaltei Curti.
Acuzatiile DNA
Conform procurorilor, in perioada 15.02.2018 - 11.06.2018, Draghici a utilizat suma de 380.000 euro provenita din subventia acordata partidului de catre Autoritatea Electorala Permanenta, pentru a-si cumpara un imobil in cartierul Pipera, orasul Voluntari, judet Ilfov.
"Cu acesti bani, inculpatul a acoperit partial, in proportie de peste 2/3, valoarea imobilului respectiv. Plata din subventii a sumei respective a fost disimulata prin incheierea unui contract de inchiriere din care reiesea ca banii respectivi ar fi platiti de partid drept chirie, iar nu pentru beneficiul trezorierului. In acest sens, in cursul lunii februarie 2018, in exercitarea functiei de trezorier, inculpatul impreuna cu o persoana din familie, a negociat si a convenit sa achizitioneze, de la un vanzator, un imobil cu valoare de circulatie de peste 500.000 euro, pe care sa-l achite, in parte, cu sume de bani pe care le gestiona in calitate de trezorier, si in parte, cu fonduri proprii.
In ziua de 15.02.2018, au fost incheiate doua contracte: o promisiune de vanzare cumparare intre vanzatorul imobilului si persoana din familia inculpatului pentru suma de 180.000 euro (platita din fonduri proprii), dar si un contract de inchiriere intre acelasi vanzator si formatiunea politica (care practic ii asigura vanzatorului imobilului ca va incasa diferenta pana la valoarea reala de peste 500.000 euro, din subventiile primite de partid)",explica DNA.
Contractul de inchiriere fusese incheiat pentru o perioada de 10 ani (01.03.2018 - 01.03.2029), valoarea totala a chiriei de 380.000 euro urmand a fi achitata timp de 18 luni. In realitate, intreaga contravaloare a contractului a fost achitata in avans, intr-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subventia acordata PSD.
Dupa declansarea controlului de catre Autoritatea Electorala Permanenta cu privire la utilizarea subventiilor a fost reziliat contractul de inchiriere, precum si promisiunea de vanzare-cumparare si au fost restituite sumele de bani incasate cu titlu de chirie si pentru achizitionarea imobilului.
Intr-un alt context, in aceeasi calitate de trezorier, Mircea Draghici ar fi dispus scoaterea din patrimoniul partidului a unui autoturism de lux (marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupe) cu o valoare de 324.800 lei, fara incasarea contravalorii acestuia la momentul instrainarii.
"Concret, data de 10.07.2017, formatiunea politica, prin trezorier, a cumparat autoturismul anterior mentionat, iar dupa numai cateva zile, autoturismul ar fi fost vandut unei persoane din familia trezorierului, insa contravaloarea acestuia nu a fost incasata de partid la data instrainarii bunului. Banii pentru autoturism au fost platiti abia la data de 23.08.2018", subliniaza procurorii, adaugand ca PSD "a ales ca, in urma propriilor analize, sa isi exprime pozitia procesuala, cu privire la constituirea de parte civila, pana la inceperea cercetarii judecatoresti in cauza".
... Vezi tot