Ultima arma a PSD

Miercuri, 30 Octombrie 2019, ora 21:44
16055 citiri
Ultima arma a PSD

Nu m-as fi asteptat ca, in momentul cand validarea noului guvern in locul celui demis este singura solutie pentru a rezolva criza politica in care ne-a aruncat, PSD sa amane totul cu inca vreo cateva zile, ca sa-si faca propriile jocuri.

Sunt de ras argumentele cu care incearca domnul Melescanu sa traga de timp, de parca n-ar pricepe urgenta problemei. Daca am inteles bine, domnia sa spune ca nu se cade sa faca sedinta joi, intrucat joia asta pica exact de sambata mortilor! Dar, chiar daca eu n-am inteles bine, ziua mortilor oricum nu este declarata sarbatoare legala nicaieri.

Joi, functionarii se vor duce normal la birou, muncitorii in fabrici, elevii la scoala, studentii la facultate. Numai parlamentarii sunt chemati de domnul Melescanu sa serbeze ziua mortilor, nemergand la serviciu, aprobandu-si inca o zi de vacanta.

Oricine se intreaba: qui prodest?

Altfel spus, cui ii serveste amanarea, cine va avea de profitat, cine este interesat ca votul de investitura sa se tina luni si nu joi, asa cum s-a propus?

Nu pot sa gandesc decat la ce este mai rau si mai pervers, anume la ceva deja petrecut. Sunt numai cateva zile de la demiterea intempensiva a directorului general TAROM, chiar imediat dupa ce doamna in cauza refuzase sa tina la sol avioane care aduceau spre Bucuresti parlamentarii Opozitiei, cu vot decisiv la motiune.

Ca domnul Cuc s-a amestecat unde nu-i fierbe oala nu incape indoiala si nici nu ma obosesc sa reiau argumentele. Le-a sustinut in mod magistral un jurnalist mai priceput ca mine si n-au indraznit nici macar pesedistii sa gaseasca argumente plauzibile, ca sa-l contrazica.

Sper ca Justitia il va judeca asa cum se cuvine pe acest Razvan Cuc, care de altfel nici nu ma preocupa.

Dar ma preocupa faptul ca parlamentarilor le vine mult mai greu sa se prezinte la vot intr-o luni - imediat dupa weekend - decat joi, cand oricum erau in Capitala, dupa audierea ministrilor. Nici retinerea avioanelor la sol (atentie, delict penal!), nici alte restrictionari n-ar fi fost de folos intr-o zi cand sunt deja cu totii in Bucuresti!

Cu totul altfel se pune insa problema intr-o luni. As zice chiar ca amanarea investirii Guvernului pentru prima zi de dupa weekend pare nascocita special de acelasi Cuc, care mai inainte se dadea de ceasul mortii sa tina avioanele la sol, iar acum presimte ca-l poate ajuta calendarul sau domnul Melescanu.

Caci, se stie, ca sa ajungi luni la serviciu cand ai domiciliul la Suceava, Oradea sau Timisoara, trebuie sa pleci la drum de duminica, adica atunci cand traficul pe sosele este la limita de varf, cand numarul de accidente este dublu fata de alte zile, cand se produc cele mai multe intarzieri pe calea ferata si cand - colac peste pupaza! - tocmai anunta meteorologii un val de aer polar indreptandu-se spre spatiul romanesc. Pericolul de polei si lunecus este iminent pe sosele.

Si, atunci, ma intreb: cine este interesat sa intarzie parlamentarii la vot sau chiar sa nu vina deloc, lasand tara fara guvern, cu un premier interimar si ajuns de rasul curcilor?

Instigare pe fata la incalcarea Constitutiei

Ma intreb in ce calitate vorbeste Viorica Dancila - o persoana care n-are nici in clin nici in maneca cu Parlamentul, dar se pronunta in numele parlamentarilor - asigurandu-ne ca unii din ei nu se vor prezenta ca sa nu constituie cvorumul necesar votului?

In nicio calitate, decat numai aceea de instigator, de unul care baga fitile peste tot si se amesteca unde nu-i fierbe oala (fapta pedepsita aspru de legea penala, in cazul de fata). Si, totusi, ii indeamna pe membrii PSD sa boicoteze validarea Guvernului Orban.

Ba inca il mai impinge de la spate si pe presedintele Camerei, Marcel Ciolacu, sa faca acelasi lucru, pentru a acoperi cu legitimitatea lui manevrele ilegitime ale Dancilei. Ce golanie!

Poate n-o fi stiut dansa ca votul reprezinta modul prin care cineva isi exprima opinia. I-as aminti la asa ceva tot de Constitutie, care glasuieste fara echivoc la art. 29 (a): "Libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase nu pot fi ingradite sub nici o forma".

Iar, la art 30, mai precizeaza: "Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor (...), prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile".

Asadar, in timp ce Legea Fudamentala stipuleaza ca libertatea opiniilor nu poate fi ingradita sub nicio forma, iar libertatea de exprimare a acelorasi prin orice mijoce de comunicare este inviolabila, doamna Viorica o ingradeste pe prima si o violeaza pe cea de a doua atat direct, cat si prin interpusul Marcel Ciolacu. Urata treaba!

Nici Ciolacu, nici Dancila n-au vreun drept sa se antepronunte asupra modului cum se vor pozitiona membrii PSD la validarea nolui guvern si cu atat mai putin sa influenteze opinia si vointa parlamentarilor, amenintand samavolnic cu excluderea lor.

Poate ideea nu-i chiar a lor, poate le-au sugerat-o baronii din teritoriu, dar cu asa ceva nu s-a putut apara nici macar Liviu Dragnea, cel care a ajuns intr-un loc racoros si pentru propriul mod de a interpreta ce inseamna votul si cat de secret este el.

Poate fi cineva amenintat cu excluderea, daca se pronunta asa cum il indeamna pe el propria sa constiinta?

Dancila s-a pronuntat cu subiect si predicat: "PSD nu va participa la vot, iar cei care vor participa inseamna ca tradeaza PSD si vor trebui sa plece din partid". Asemenea cuvinte sunt o sfidare a Constitutiei, intrucat ingradesc libertatea de opinie, obligand membrii PSD sa-si modeleze propria opinie dupa cea a liderului lor.

Orice ar sustine acel lider sau vreun altul si orice ar scrie propriul statut al partidului, acesta nu se poate erija intr-o entitate situata undeva in afara Costitutiei. Membrii PSD sunt si ei cetateni ai Romaniei, se supun Legii Fundamentale si beneficiaza neconditionat de toate drepturile acordate de aceasta, inclusiv libertate de opinie si de exprimare.

Daca Legea Fundamentala ii garanteaza cuiva dreptul de a-si exprima opinia, nici Viorica Dancila, nici Fifor sau altcineva din camarila cu care se plimba dansa pe bicicleta in jurul Bacaului nu-l vor putea exclude din partid pentru ca a indraznit sa-si exprime opinia, chiar si prin vot.

Iar daca o va face, atunci un domn precum Paul Stanescu are toate sansele sa castige in fata instantelor sau a forurilor europene. Din umila mea pozitie de biet "scarta-scarta pe hartie", l-as sfatui pe domnul Paul Stanescu sa fie demn pana la capat si sa nu-si indoaie coloana verticala.

Domnul Paul Stanescu si altii ca dansul pot fi amenintati cu excluderea, pot fi chiar exclusi, dar persoana care procedeaza astazi astfel ori va avea de dat socoteala maine in fata instantei, ori vor simti nevoia sa-si dea singuri palme, asa cum ar trebui sa simta cei care l-au exclus pe Mircea Geoana din PSD. Un om valoros ajunge pretuit de altii atunci cand ai lui nu stiu sa-l pretuiasca.

Astept ziua de luni. Atunci se va vedea cati pesedisti isi chircesc coloana, gelatinosi precum meduzele si impresionati de brosa Vioricai, si cati stau tepeni, fara teama ca le-ar putea dardai pantalonii, la amenintarea ca numai capul ce se pleaca sabia nu-l taie.

Citeste si:
Cărțile pe care le poate juca Florin Cîțu, după ce se termină mandatele interimare ale miniștrilor. Augustin Zegrean face lumină în conflictul dintre executiv și legislativ
Cărțile pe care le poate juca Florin Cîțu, după ce se termină mandatele interimare ale miniștrilor. Augustin Zegrean face lumină în conflictul dintre executiv și legislativ
Fostul presedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean a declarat, într-un interviu pentru News.ro, că Parlamentul trebuie să fie de acord doar cu miniştrii care vin noi în guvern şi...
Ludovic Orban, despre incidentul violent în care au fost implicați activiștii de mediu: „Este abominabil. Trebuie identificaţi vinovaţii de urgenţă”
Ludovic Orban, despre incidentul violent în care au fost implicați activiștii de mediu: „Este abominabil. Trebuie identificaţi vinovaţii de urgenţă”
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat duminică, 18 septembrie, despre incidentul petrecut săptămâna aceasta într-o pădure din judeţul Suceava, unde doi jurnalişti...
Sursa: Ziare.com