Vremea combinatiilor

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 09 Iunie 2008, ora 21:21
4646 citiri
Vremea combinatiilor

Partidele sunt in febra negocierilor pentru formarea majoritatilor in consiliile judetene. In general, se profileaza majoritati PSD- PNL, o parte deja parafate, posibil in perspectiva viitoarei majoritati guvernamentale post electorale.

Liderii social-democrati au anuntat ca si-au facut din izolarea PD-L principalul obiectiv, iar PNL se raliaza, in cea mai mare parte, cu mare placere, la aceasta operatiune. Exista totusi si exceptii importante, de exemplu in Valcea unde se profileaza o majoritate PD-L - PSD, dar si in Bacau unde avem o aliere PNL - PD-L.

La fel de adevarat este ca in teritoriu coalitiile au o componenta locala puternica, adesea mult mai importanta decat directivele de la centru. In plus, culoarea politica a presedintelui consiliului judetean atarna greu in balanta la formarea majoritatii.

Adevaratul semnal politic pentru toamna il poate da majoritatea din Consiliul General al Capitalei. Cele 55 locuri din CGMB sunt impartite intre 5 formatiuni.

PD-L are 24 de mandate, PSD- 16, PNL -8, PNG-CD- 4, PRM 3. Daca tendinta din teritoriu ramane valabila, atunci PSD+PNL vor avea 24 de mandate adica exact tot atatea cate PD-L.

Alaturi de social-democrati si liberali ar urma sa se aseze PRM, iar PNG-CD se va duce probabil, oficial sau nu, alaturi de de PD-L. In acest fel, balanta ar inclina usor catre PD-L. Majoritatea va fi insa extrem de fragila, depinzand practic de un singur mandat, nu chiar atat de greu de cumparat.

Pe de alta parte, sa nu uitam ca organizatia PNL Bucuresti este condusa de Ludovic Orban, unul dintre liberalii pentru care PSD, mai ales acum ca a intrat sub controlul total al lui Ion Iliescu, este un rau mai mare decat PD-L. E posibil ca Orban sa nu consimta la alierea cu PSD. Deocamdata, el a anuntat ca in finala de pe 15 iunie va vota cu dreapta, deci cu Vasile Blaga. Atat doar ca pozitia lui Ludovic Orban a devenit mult mai slaba in partid dupa esecul din 1 iunie, cand nu numai ca nu a intrat in turul al doilea, ci a iesit chiar in urma lui Cristian Diaconescu cu un scor sub cel al partidului. Deja sunt vehiculate zvonuri despre iminenta lui debarcare din fruntea organizatiei Bucuresti.

Premisele haosului in Capitala

Desi mult mai putin probabila, refacerea Aliantei DA pentru Bucuresti ar fi totusi singura varianta pentru o administrare coerenta a Capitalei, cu o majoritate confortabila.

Cealalta varianta, dependenta de un vot de-o parte sau de alta, ar fi premisa perfecta pentru un haos total, cu atat mai mult cu cat in fruntea mesei ar putea ajunge si un primar neagreat de majoritate.

Cel mai dezavantajat din acest punct de vedere ar fi Sorin Oprescu. PSD Bucuresti il iubeste la fel de mult ca PD-L asa ca pe oricare dintre variantele majoritare ar nimeri, tot nu i-ar fi moale.

Vasile Blaga ar putea rasufla usurat cu o majoritate PD-L +PNG, dar dansul tot pe sarma ar fi. In plus, asocierea, chiar dependenta de partidul lui Gheorghe Becali, recunoscut pentru afacerile lui imobiliare, ar arunca o permanenta suspiciune asupra deciziilor primariei in acest domeniu.

Combinatia PD-L + PNL l-ar putea face, la o prima vedere fericit pe Blaga, insa, la cum evolueaza la centru relatia dintre cele doua partide, ma indoiesc ca ar tine prea mult.

Bucurestenii parca ar fi votat ironic, chit ca in detrimentul lor, lansand deschisa practic orice combinatie si modificari de status quo in orice clipa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Republica Moldova se pregătește pentru alegeri prezidențiale și referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană
Republica Moldova se pregătește pentru alegeri prezidențiale și referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană
Alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană (UE), iniţiat de şefa statului, Maia Sandu, vor fi organizate în aceeaşi zi, pe 20 octombrie 2024, a anunţat...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#alegeri, #partide, #aliante , #alegeri