Ceausescu n-a murit, este Daddy travestit!

Autor: Cristian Preda , profesor de stiinte politice
Luni, 12 Martie 2018, ora 08:37
12759 citiri

Pregatind desemnarea lui Xi Jinping ca presedinte pe viata, unii membri ai P.C. Chinez il descriu pe liderul lor drept "o reincarnare a lui Buddha".

PSD mai are pana acolo, chiar daca - de ziua femeii - V. Dancila si G. Firea au mers fuguta-fuguta la Ambasada Chinei. Dar acolo au gatit "pachetele de primavara", nu vreo doctrina teologico-politica.

Cum cineva trebuia sa faca, totusi, un pas spre idolatrizare, Rovana Plumb a declarat ca Dragnea e un "lider european cu viziune".

Adevarul e ca partidul s-a facut pres in fata sefului PSD, de indata ce acesta a anuntat ca va convoca un congres extraordinar. Mai intai, au venit telegramele din filiale, care au laudat intelepciunea iubitului lider si au anuntat sustinerea "neconditionata" pentru el.

Aici s-a ivit o mica problema. Unii pesedisti intelesesera ca Dragnea va fi reales presedinte PSD, iar altii - ca ar vrea sa fie uns candidat la prezidentiale. N-a fost nici asa, nici asa. Postul de pastor al turmei pesediste n-a fost scos la concurs, iar in legatura cu Palatul Cotroceni s-a lansat doar zvonul ca PSD se gandeste s-o arunce-n lupta pe fiica regelui Mihai.

Alegeri s-au facut pentru vicepresedinti, dupa un sistem care seamana cu practica PCR din ultima parte a regimului comunist. Adica s-au stabilit candidati unici in fiecare regiune in parte, cu cote pentru femei si barbati, iar pentru 3 functii s-au acceptat doua sau trei candidaturi, pentru a simula competitia.

Pesedistii nu s-au ridicat nici macar la nivelul anilor optzeci, atunci cand, la alegerile pentru Marea Adunare Nationala, Octavian Paler, ziarist la Romania Libera, candida impotriva lui Nicolae Dragos de la Scanteia, iar actorul Octavian Cotescu il "infrunta" pe colegul lui Silviu Stanculescu.

Acum, gloriosul Valeca a luptat cu falnicul Tutuianu. Nivelul dezbaterii a fost grotesc: Codrin Stefanescu a amenintat ca, daca n-are o functie, isi rupe hainele de pe el, iar Cati Andronescu, care face in curand 70 de ani, a candidat zicand ca e musai sa li se dea o sansa tinerilor.

Dancila a inteles in felul ei apelul la junimea romana, asa ca i-a numit secretari de stat pe fiul liderului PSD Neamt si pe fiul liderului PSD Vaslui. Pesedismul tinde sa devina dinastic.

Si candidata Dancila, si colegii ei au fost validati cu peste 90% din voturi. Asemanarea cu PCR nu s-a oprit aici.

Ni s-au promis un viitor maret si o istorie retusata, criticii Guvernului au fost catalogati drept dusmani ai tarii, iar izolarea delegatilor la congres a fost ca-n vremea lui Ceausescu.

Accesul pietonilor in zona a fost interzis mai bine de 24 de ore, jandarmii au impanzit perimetrul in care palavrageau Dragnea & co., iar cine a indraznit sa strige "Ceausescu n-a murit, este Daddy travestit!" a primit amenda.

Dar nu toate vestile au fost bune pentru liderul pesedistilor. In sondaje, PNL a depasit PSD, iar seful social-democratilor a aflat ca e anchetat nu doar in tara, ci si-n Brazilia. De aceea, nu se stie sigur cum ar raspunde el la intrebarea pusa, in cadrul caricaturii de congres, chiar de catre febletea lui, Dancila: "unde vom fi peste trei ani?". Un pesimist a prezentat pe Facebook trei destinatii posibile: Serbia, Madagascar sau Costa Rica.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).Citeste si:
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a declarat miercuri, 27 octombrie, că refacerea coaliţiei între PNL şi USR este "o variantă înfundată", el susţinând că niciodată în cariera sa...
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Preşedintele României Klaus Iohannis a făcut miercuri miercuri, 27 octombrie, o vizită de stat în Egipt, la invitaţia preşedintele Abdel Fattah El-Sisi. După întâlnirea oficială, șeful...
Sursa: Ziare.com