Congres extraordinar la PSD cu acuzatii de dictatura, cenzura si final asteptat. Dancila devine secundul lui Dragnea (Galerie foto&Video)

Sambata, 10 Martie 2018, ora 19:03
63378 citiri
Congres extraordinar la PSD cu acuzatii de dictatura, cenzura si final asteptat. Dancila devine secundul lui Dragnea (Galerie foto&Video)
Foto: Ziare.com

PSD si-a ales sambata noua conducere nationala, intr-un Congres extraordinar marcat de acuzatii de dictatura si cenzura, organizat ca Liviu Dragnea sa reimprospateze esalonul doi, inlaturandu-i pe cei care i s-au opus in ultimul timp si punandu-si in functii oamenii loiali.

Astfel, numarul doi in partid este acum Viorica Dancila, iar printre vicepresedinti sunt Gabriela Firea si majoritatea ministrilor.

Congresul s-a desfasurat intr-un mod ce i-a facut pe multi sa umple Internetul de glume cu PCR.

Votul a inceput inainte sa se termine discursurile, contracandidatii "favoritilor" n-au fost lasati sa ia cuvantul, parte dintre reprezentantii televiziunilor de stiri a fost tinuta afara, in timp ce Sala Palatului a fost inconjurata de efective uriase de jandarmi, care au oprit oamenii sa se alature unui protest organizat in fata cladirii.

Functia de presedinte nu a fost in niciun fel pusa in discutie, desi demersul a pornit initial de la ideea ca Liviu Dragnea sa ia astfel pulsul partidului si sa verifice nivelul increderii de care se bucura la "firul ierbii".

Nici social-democratii n-au tinut mult sa pastreze aparentele si majoritatea delegatilor plecase deja in momentul in care au fost anuntate rezultatele votului. Astfel, Dragnea si noua sa echipa au urcat pe scena la final in fata unei sali aproape goale.

Dragnea a stat in primul rand, langa iubita sa de 25 de ani, Irina Alexandra Tanase. Prezenta tinerei la Congres nu a fost explicata. Ea a fost insa unul dintre personajele centrale, a ajuns la Sala Palatului impreuna cu Viorica Dancila, Gabriela Firea si Corina Cretu, iar la finalul Congresului Dragnea le-a zis jurnalistilor ca un anunt in legatura cu viata sa amoroasa va fi facut curand.

Pana atunci, va invitam sa cititi mai jos principalele declaratii si momente de la Congresul PSD de azi, transmis LIVE TEXT de Ziare.com:

19:05 - Liderul PSD a fost intrebat si despre faptul ca a venit la congres insotit de iubita sa, care avea pe deget un inel de logodna. "Vreti sa faceti un anunt?", l-a intrebat un reporter pe Dragnea. "Nu acum. Cat de curand", a raspuns liderul PSD.

19:03 - Intrebat daca discursrul de sambata a reprezentant un semn ca va candida la presedintia Romaniei, Dragnea a spus ca PSD nu isi va alege in perioada urmatoare candidatul.

"Categoric nu. Am spus lucrurile in care cred foarte mult. A fost un discurs care a prezentat niste obiective", a punctat Dragnea.

18:58 - Iata noii vicepresedinti alesi la congres:

Gabriela Firea si Robert Negoita (regiunea Bucuresti-Ilfov)

Carmen Dan si Adrian Tutuianu (regiunea Muntenia)

Doina Fedorovici si Gabriel Vlase (regiunea Nord -Est)

Doina Pana si Gabriel Zetea (regiunea Nord-Vest)

Roxana Minzatu si Bogdan Trif (regiunea Centru)

Mirela Furtuna si Marian Oprisan (regiunea Sud-Est)

Lia Olguta Vasilescu si Paul Stanescu (regiunea Sud-Vest)

Natalia Intotero si Mihai Fifor (regiunea Vest).

18:56 - Intrebat ce parere are despre ceea ce s-a intamplat cu Andronescu si Banicioiu, Dragnea a spus ca: "Eu imi doresc ca dupa acest congres si dupa spiritul si atitudinea delegatilor ca toata lumea sa inteleaga ca marea masa nu mai accepta actiuni care sa fie atacuri ale unor membri de partid".

18:54 - "Este un lucru care ma bucura, dar care ma si responsabilizeaza. Aceasta functie va face legatura forte buna intre Guvern si partid, ca eu pun in practica programul pe care romanii l-au votat in 2016. Organizatia de Femei este una dintre cele mai puternice din Europa si cea mai puternica din Romania, de aceea am considerat ca in calitate de presedinte interimar trebuie sa fie cineva sustinut. Propunerea este Rovana Plumb", a declarat Dancila.

18:53 - "Voiam ca la conducerea partidului sa fie o reprezentare echilibrata a intregii tari. Am vorbit cu Dancila, am rugat-o sa se gandeasca si sa ne spuna si noua acum pe cine va propune sa fie sustinuta pentru presedinte al Organizatiei de Femei", a adaugat Dragnea.

18:48 - "A fost o zi lunga, dar nu foarte lunga, cum era pe vremuri. A fost un congres care si-a atins principalele obiective. Cele din prima parte care au fost acceptate si sustinute de colegii mei se refera la un proiect pe termen lung", a declarat Dragnea. "In perioada urmatoare o sa lansam in dezbatere publica acest draft pentru a primi corectii de la toate institutiile de specialitate", a adaugat el.

18:47 - Dupa ce au fost anuntate rezultatele, Viorica Dancila a primit un buchet de flori. Premierul a iesit din sala dupa ce s-a imbratisat cu mai multe femei din PSD.

18:42 - Adrian Tutuianu a obtinut 417 voturi, Valeca 285, iar Catalin Radulescu 52. Tutuianu este singurul castigator dintre opozantii lui Liviu Dragnea.

18:36 - Viorica Dancila a obtinut 2.980 de voturi, Andronescu 541 si Banicioiu 219.

18:34 - In sala au mai ramas, in principiu, castigatorii si apropiatii lor, restul delegatilor au plecat.

18:33 - Corespondentul Ziare.com transmite ca sunt 3.900 de voturi exprimate.

18:25 - Marian Neacsu a obtinut 3.063 dintre voturi si ramane secretar general. Codrin Stefanescu a primit in jur de 600 de voturi.

18:16 - Conform datelor transmise de corespondentul Ziare.com, Adrian Tutuianu si Olguta Vasilescu sunt noii lideri pe regiunea Sud Est. Serban Valeca, cunoscut drept apropiat al lui Liviu Dragnea, a pierdut la o diferenta de 150 de voturi conducerea regiunii Muntenia. Castigatorul a fost Adrian Tutuianu, care a fost inlaturat de la conducerea Ministerului de Interne intr-o perioada in care diferentele de opinie cu Liviu Dragnea erau tot mai multe si mai evidente.

18:16 - "Se limpezesc apele, intr-adevar. Cum nici unei familii nu ii sta foarte bine atunci cand spala rufele in public, nici unui partid nu ii sta extraordinar de bine atunci cand sunt anumite tensiuni, anumite situatii conflictuale. Si intr-un fel, practic, se pune capat, sper, unei perioade mai nelinistite. Important e sa nu ramanem cu supararile, pentru ca totusi suntem colegi de multi ani de zile. Unii dintre ei sunt chiar foarte vechi, in comparatie cu mine, iar de luni sa ne intoarcem cu totii la treaba, pentru ca timpul tensiunilor politice trebuie sa treaca", a transmis Gabriela Firea, citata de Agerpres.

18:03 - Realitatea TV anunta citand surse ca Viorica Dancila a fost aleasa pentru functia de presedinte executiv al PSD si ca Marian Neacsu ramane secretar general.

17:47 - In fata Salii Palatului mai sunt 30-40 de protestatari si foarte multi jandarmi, transmite corespondentul Ziare.com.

17:43 - Votul la Congresul PSD a fost o formalitate pentru multi dintre delegati care au plecat acasa inainte de sfarsitul numararii voturilor.

17:38 - Robert Negoita a povestit la Digi 24 ca in urma cu o luna s-a intalnit in avion, intr-o cursa spre Bruxelles, cu cativa protestatari #Rezist care i-au lipit pe geanta un abtibild cu mesajul "Toti pentru Justitie". Primarul Sectorului 3 avea si sambata la el un astfel de abtibild si a declarat ca ar fi vrut sa le vorbeasca colegilor sai despre faptul ca el crede in Justiei si sa le arate abtibildul, care este imagine reprezentantiva pentru protestele Rezist.

17:26 - In asteptarea rezultatelor, in sala mai sunt 30-40 de oameni, transmite corespondentul Ziare.com.

17:20 - Primarul Sectorului 5 Daniel Florea, candidat la o functie de vicepresedinte in PSD, retras ulterior din cursa, a urcat pe scena pentru a-i multimi lui Liviu Dragnea pentru ca i-a oferit onoarea de a conduce organizatia PSD Sector 5, conform News.ro.

"Este o onoare sa vorbesc astazi la Congres. Este un lucru nemaipomenit si vreau sa-i multumesc domnului presedinte Liviu Dragnea ca a avut incredere sa imi dea onoarea de a conduce organizatia PSD Sector 5. Am reusit impreuna sa castigam primaria si am avut cele mai bune rezultate", a spus Daniel Florea, in timp ce sala era aproape goala.

17:13 - S-a incheiat votul, transmite corespondentul Ziare.com.

17:08 - Europarlamentarul Catalin Ivan a transmis pe Facebook ca PSD s-a sinucis astazi.

"Recunosc ca nu am urmarit asa zisul Congres al PSD. Pentru un membru de partid cu vechime, cu atatea batalii duse pentru partid, astazi a fost o zi foarte trista.

Cu toata tristetea pe care mi-o da sa vad cum s-a sinucis cel mai mare partid din Romania, observ ca absolut tot ce le-am zis colegilor de partid in ultimii trei ani s-a implinit. Nu sunt ghicitor in stele, dar am preferat sa-mi asum riscuri si sa spun cand lucrurile mergeau prost in partid in speranta ca se puteau repara inainte sa fie foarte tarziu. Acum este prea tarziu.

Am ajuns aici din cauza ticalosiei lui Dragnea, este adevarat, dar si din cauza lasitatii si oportunismului celorlalti", a scris Ivan pe Facebook.

17:03 - Banicioiu nu a fost lasat nici sa voteze, conform Realitatea TV.

17:02 - E invitat pe scena Radulescu Catalin. Apoi Codrin Stefanescu. Cei doi nu sunt in sala.

16:58 - In ciuda faptului ca sala este goala, Banicioiu este invitat pe scena pentru a-si sustine discursul.

16:57 - USR a dat publicitatii un comunicat referitor la Congresul PSD, in care afirma ca refuza intoarcerea la comunism si ca Liviu Dragnea a inceput astazi campania pentru alegerile prezidentiale de anul viitor, adoptand imaginea singurului posibil salvator al Romaniei, desi conduce partidul care a fost cel mai mult in ultimii 28 de ani la guvernarea tarii si care a distrus economia romaneasca.

"In discursul de pe scena Congresului, Liviu Dragnea a trasat directia autoritarista pe care Romania trebuie sa o urmeze si a avertizat statele occidentale sa nu confunde bunele relatii cu servilismul. Liderul PSD a atins astazi apogeul discursului nationalist periculos care risca sa izoleze Romania pe plan international", avertizeaza USR, conform News.ro.

16:54 - "Colegii au mari dubii ca cei din conducerea PSD mai au de-a face cu PSD. E primul conges cand facem alegeri pentru aproape toate functiile mai putin cea de presedinte. Ultima oara cand au fost urale aici era acum aproape 29 de ani. Avem datoria sa nu ne mai intoarcem la acele vremuri.

Liviu Dragnea a gresit fundamental, trebuia sa ne cheme sa ne spuna plecati, nu veniti la congres. Ce sa va mai spun, ca s-a terminat votul inainte sa inceapa?", a mai spus Banicioiu la Realitatea TV.

16:51 - Nici Lia Olguta Vasilescu nu si-a sustinut discursul. Conform surselor Ziare.com aceasta ar fi trebuit sa vorbeasca, dar nu a mai vrut, pentru ca sala era goala.

16:48 - In sala nu mai este nimeni.

Foto: Ziare.com

16:45 - "Nu am trait niciodata o astfel de situatie. Doar in filme sau carti am vazut situatii similare", a mai spus Banicioiu.

16:44 - Ecaterina Andronesacu este chemata sa ia cuvantul. Ea este afara, la studioul Realitatii Tv. "Mi-as fi dorit sa ma auda colegii, ca acum in sala nu mai este absolut nimeni", a spus ea. "Acum, dupa ce ne-au dat afara, ne cheama", a adaugat Banicioiu.

16:41 - "Eu mi-as fi dorit sa vorbesc si prin pozitia mea profesionala. Mi-as fi dorit sa pot sa ma adresez salii. Am capatat votul oamenilor si nu ar trebui sa facem greseli ce ne-ar putea trimite in Opozitie. As fi vrut sa vorbesc despre greseli, despre faptul ca politica este una indreptata spre oameni, si nu una despre vorbe", a declarat Andronescu la Realitatea TV.

16:37 - Liviu Dragnea si Viorica Dancila au votat, transmite corespondentul Ziare.com.

16:32 - Marian Vanghelie a criticat la Antena 3 congresul fostilor sai colegi de partid.

"Este dureros si dramatic, nu e PSD pe care il cunosc, nu e un congres cum ar fi trebuit sa se organizeze. Era important sa se discute despre lucrurile reale, in prim plan sa fie toti fostii presedinti prezenti, Ion Iliescu, Adrian Nastase, Mircea Geoana si altii care trebuiau sa ia cuvantul.

(...) Sa fie numai lideri PSD, dar lideri adevarati. Sunt un om informat, am discutat cu jumatate din partid, jumatate din tara si-ar fi dorit sa fie stransi toti acolo (...)

Liderii Europei, liderii mondiali se mai cearta, dar cand sunt probleme, toti liderii se unesc (...) Am avut impresia azi ca sunt la un seminar de femei. Despre femei sau despre tineri nu trebuie sa se vorbeasca, separat ei sunt parte componenta a societatii romanesti (...) O greseala foarte mare e ca nu li s-a dat voie sa vorbeasca celor care ar fi putut sa spuna niste lucruri si ar fi avut greutatea necesara", a declarat fostul lider al PSD Bucuresti, un apropiat al Ecaterinei Andronescu.

16:31 - Au fost anuntati pentru discurs Doina Pana si Adrian Tutuianu, dar nu au vorbit niciunul. Vorbeste Victor Bostinaru.

16:23 - A preluat cuvantul Marian Oprisan. Daca pana acum era un critic al lui Dragnea, se pare ca acum Oprisan s-a alaturat presedintelui PSD, conform corespondentul Ziare.com. Miza se pare ca ar fi construirea unui aeroport la Focsani.

"Cand am spus ca vreau sa fac cu colegii si cetatenii aeroport la Focsani, unii au spus ca sunt nebun. Astazi va spun ca vreau cu toata forta pentru aglomeratia urbana Braila - Galati - Vrancea un aeroport. Vreau sa intelegem ca Romania si Bucurestiul trebuie sa isi plateasca datoria fata de Moldova de la 1859, pentru ca atunci cand s-a negociat, Bucurestiul si-a luat angajamente majore. Sper sa ne tinem de cuvant si sa-i dam Moldovei ceea ce merita: un aeroport si autostrada Moldova", a spus Oprisan.

16:16 - Andronescu a fost pusa pe locul 27 pe lista de discursuri, Banicioiu pe 28, iar Radulescu pe 22. Acum sustine un discurs Mihai Fifor, care este al doilea pe lista, dupa Firea, transmite corespondentul Ziare.com.

16:14 - "Nu acesta este PSD. PSD este un partid cu oameni seriosi. Deocamdata cativa dintre colegii nostri au adoptat niste practici PDL-iste", a adaugat Banicioiu.

Intrebata daca jocurile au fost facute inainte de congres, Andronescu a spus ca "Am fost constienti de acest lucru".

16:11 - "In unele zone se numara voturile. Deja s-a votat. Votul a inceput mai demult. Votul a inceput de la 13:30. S-au dat intai mandatele catre presedinti care le-au distribuit si au aparut deja primele buletine de votare. Am vrut sa ii cedez candidatura mea doamnei Andronescu", a spus Banicioiu.

16:10 - "Am hotarat sa plecam, pentru ca modul in care au fost gandite procedurile si faptul ca sunt pe pozitia 20 si voturile deja s-au dat, ar fi absolut inutil. Am decis sa ne retragem, viata merge inainte", le-a declarat Andronescu jurnalistilor.

"Imi pare rau. Imi pregatisem un discurs indreptat spre oameni. Poate voi avea ocazia altadata", a declarat Andronescu dupa ce a parasit sala.

16:09 - Ecaterina Andronescu a plecat din sala in care se desfasoara Congresul, transmite corespondentul Ziare.com.

16:07 - "Noi, PSD, daca nu suntem foarte atenti si daca ne dezechilibram din cauza mesajelor toxice, este posibil sa pierdem ca echipa. Dar noi nu vom pierde nici ca echipa, nici individual ca stim sa separam bobul de neghina, binele de rau si am stiut sa punem mai sus de orice viata familiei noastre, a familiei social democrate", a continuat Firea.

16:04 - Codrin Stefanescu s-a asezat in sala langa Ecaterina Andronescu, transmite corespondentul Ziare.com.

16:01 - Gabriela Firea sustine un discurs. "O functie in BPN nu inseamna o coronita, nu inseamna ca noi avem merite deosebite, ca ne-am nascut cu stea in frunte. O functie la conducerea PSD inseamna mai multa munca, responsabilitate si mai mult risc, presiune, incordare si mult mai putina liniste pentru noi si familiile noastre. Avem exemple concrete. Haideti sa vedem ce s-a intamplat la nivel de presedinte, vicepresedinti, primari. Haideti sa vedem ce se poate face pentru ca abuzurile sa nu se mai repete. Fac apel la intelepciune, colegialitate si prietenie", a spus primarul general al Capitalei.

16:00 - Nicolae Banicioiu vorbeste in contradictoriu cu Dragnea si cu secretarul general al PSD. Dragnea isi face cruce. Banicioiu vrea sa vorbeasca la tribuna, dar Neacsu ii taie elanul, transmite corespondentul Ziare.com.

15:51 - Deputatul PSD Catalin Radulescu spune ca nu candideaza pentru o functie de vicepresedinte in partid pentru a castiga, ci pentru ca "asa e normal", adaugand ca nu are nicio miza si nu il intereseaza aceasta functie, insa vrea sa arate cum este un contracandidat.

"Eu nu candidez ca sa castig ceva. Eu candidez pentru ca asa e normal sa candideze in PSD. Nu am nicio miza, nu ma intereseaza functia de vicepresedinte, dar am vrut sa candidez tocmai ca sa arat publicului, dar vad ca nu pot, si electoratului de pe regiunea sud, cum este celalalt contracandidat. Lumea vrea sa stie, nu sa voteze asa, cu ochii inchisi. Eu o sa candidez, nu o sa ma retrag, macar asa, de amorul artei, ca sa nu se spuna ca sunt las", a declarat Catalin Radulescu, citat de News.ro.

15:41 - A inceput votul, desi nu e toata lumea in sala, iar ceilalti candidati pentru functia de presedinte executiv in afara de Viorica Dancila nici nu au luat cuvantul, transmite corespondentul Ziare.com.

15:35 - In timpul pauzei, Liviu Dragnea se plimba prin sala, discuta si face poze cu social-democratii.

Foto: Ziare.com

15:30 - "Eu niciodata nu am vorbit despre un coleg, cred in sansa oricui coleg. Eu l-am sunat pe Dragnea sa ii spun. Ultimul telefon primit a fost de la Firea, care mi-a spus ca am sustinerea filialei Bucuresti", a spus Dancila. Intrebata daca a fost avantajata pentru ca a putut sa sustina un discurs, Dancila a spus ca si colegii sai vor putea sa vorbeasca si ca ea le-a vorbit colegilor in calitate de premier si de sefa a organizatiei de femei, nu in calitate de candidat.

15:17 - In pauza se negociaza, dar e si un bun prilej de facut fotografii, cele mai solicitate fiind Viorica Dancila, Rovana Plumb si Carmen Dan.

Foto: Ziare.com

15:15 - Niculae Badalau a decis sa o sustina pe Ecaterina Andronescu, au declarat surse social-democrate pentru Ziare.com.

15:14 - "Nu am avut nicio sansa. Au fost chemati presedintii de organizatii si li s-a spus pe cine sa voteze. Totul a fost foarte bine organizat. Nu am avut posibilitatea sa vorbesc inainte de vot, sper sa ma lase dupa. Vreau sa le dau oamenilor o speranta ca lucrurile se pot indrepta", a declarat Ecaterina Andronescu, pentru Ziare.com.

15:11 - "Ca sa fie clar, eu cu Andronescu nu o sa concuram pe aceleasi voturi. Noi suntem oameni seriosi si stim foarte bine ce avem de facut. Nu se impart voturile, pentru ca va candida doar unul. Ne-am facut o strategie foarte buna", a declarat Banicioiu. "Daca ei au inteles sa faca un simulacru de alegeri, atunci pot face orice, dar singuri. Noi ramanem membri de partid", a completat Banicioiu.

15:04 - Ecaterina Andronescu a declarat ca "In PSD nu mai este democratie", conform corespondentului Ziare.com. Andronescu si Banicioiu ar fi trebuit sa sustina discursuri, dar acest lucru nu s-a intamplat. Ecaterina Andronescu, Nicolae Banicioiu si Catalin Radulescu s-au aratat revoltati ca a inceput votul inainte ca ei sa fie lasati sa vorbeasa si sa le prezinte delegatilor prezenti ce obiective au si ce doresc sa faca.

14:52 - Sefii de organizatii au mers in Sala A, pentru a pregati alegerile.

14:46 - La microfon revine Liviu Dragnea: "Vreau sa va fac cel mai important anunt: Pauza".

14:44 - Premierul Dancila si-a incheiat discursul in aplauzele celor din sala.

14:38 - "Dragi colegi, scopul principal al unei guvernari trebuie sa fie acela de a asigura bunastarea cetatenilor. In campanie am avut un slogan generos: mai multi romani in clasa de mijloc", a spus Dancila in incheierea prezentarii celor 100 de masuri.

14:27 - In timp ce Viorica Dancila sustine discursul, protestatarii din fata Salii Palatului striga "Demisia!".

14:25 - In timpul discursului lui Dancila sala a inceput sa se goleasca.

Foto: Ziare.com

14:11 - "Unde vom fi peste trei ani? Cinci ani? 20 de ani? Acestea sunt intrebarile, iar noi avem raspunsurile. Domnule Dragnea, domnule Tariceanu, doamna Cretu, doamna Firea, am ascultat cu mare atentie proiectul prezentat de Dragnea. Este a doua oara cand se prezinta un astfel de proiect in Romania ca sa arate principalele repere de dezvoltare a tarii noastre", si-a inceput premierul discursul. "Eu am onoarea de a face primul pas: dezvoltarea Romaniei in primii trei ani", a spus Dancila, anuntand ca va prezenta 100 de masuri pe care le vor lua in acest an.

14:08 - Vorbeste premierul Viorica Dancila.

14:07 - "Vreti sa mai fiu in continuare presedintele vostru?", a intrebat Liviu Dragnea, iar cei din sala au strigat tare "Da" si au inceput sa aplaude. "Atunci asa va fi si sa nu va indoiti niciodata", a punctat el.

14:05 - "Stimati colegi, am cam ajuns la final", a spus Dragnea, starnind ropote de aplauze. "Eu sunt mai bucuros ca voi", a continuat el, facand un apel catre un primar: "Ar trebui sa faci ordine pe aici".

14:03 - Dragnea a supus la vot cateva conventii, aprobate de cei din sala, Conventia Nationala pentru Adoptarea Monedei Euro pana in 2024, Conventie nationala pentru presedintia Consiliului UE, Conventia Nationala pentru Cultura, Conventia Nationala pentru Egalitatea de Gen Romania Paritara si Conventia Nationala Romania 2040.

13:53 - "Am avut colegi, camarazi spuneau ei, care au inceput sa ma acuze ca am blat cu Iohannis si nu mai stiu cu cine. Probabil de aia imi fac dosar dupa dosar", a adaugat presedintele PSD.

13:51 - "Un discurs al urii a invadat televiziunile, mediul online si tribuna Parlamentului. Ati vazut la ce s-a ajuns cateodata in Parlament. Un minim consens politic si social devine imposibil, iar speranta de a stabili intelegeri transpartidice devine o himera. In anul centenarului societatea noastra este profund divizata si intoleranta elimina orice sansa de dialog. Nu vreau sa acceptam aceasta stare de lucru. Stiu ca nu e usor. Nu e simplu. E greu. Dar nu vreau sa privim resemnati cum Romania se goleste de oameni", a continuat Liviu Dragnea, facand "apel sincer la reconciliere si dialog".

13:48 - "Vreau sa ne punem ca obiectiv ca in 2023-2024 sa trecem la moneda euro.

Pentru toate acestea nu este suficient doar sa ne bazam pe noi. Avem nevoie de implicarea celorlalti. Avem nevoie de Romania reunita", a mentionat Dragnea.

13:46 - "In final, acest program va deveni proiect de lege, va fi votat in Parlament si va deveni lege", a punctat Dragnea. "Vom fi a opta economie a UE, vom fi lider regional", a adaugat el.

13:44 - "Portul Constanta trebuie sa devina principala poarta de intrare in Europa, chiar daca se va supara o anumita tara", a spus liderul PSD, facand aluzie la Olanda.

13:43 - In timpul discursului Dragnea a prezentat un program pentru dezvoltarea Romaniei pe mai multe domenii, printre care agricultura, sanatate, educarie, resurse naturale. Este vorba despre un program pe care prima data l-a prezentat lui Mircea Geoana, a spus Dragnea.

"Mircea Geoana nu a fost lasat sa devina presedinte si nu a putut sa il puna in aplicare", a punctat Dragnea.

13:22 - "Cand am preluat guvernarea, puterea de cumparare a romanilor era 58% din media europeana. Dupa un an a crescut a 62%", a spus Dragnea, fiind intrerupt de aplauzele colegilor. "Haide sa aplaudam o data la sfarsit si bine", a punctat el.

13:18 - Dragnea a vorbit si despre importanta relatiilor externe, amintind ca vor intari parteneriatul strategi cu SUA si plangandu-se de faptul ca Romania nu are ambasador in Israel.

"A venit vremea sa ne ocupam serios prin MAE, Ministerul Economiei de redeschiderea pietelor pierdute de Romania dupa 1990. Haide sa recupram tot ce ne-au luat altii, sa recuperam toate pietele pe care le-am avut", a spus Dragnea.

13:08 - "Oameni buni, trebuie sa vrem si sa ne propunem ca cetatenii acestei tari sa nu mai fie supravegheati ilegal si sa nu nu mai fie arestati fara motiv. Cand spunem stat de drept sa spunem domnia legii, ca asta inseamna rule of law, inseamna domnia legii, nu domnia unor sefi. Sa avem singuranta ca nu vom fi luati in ras de un alt Portocala sau de sefii lui", a mentionat liderul PSD.

13:02 - "Am aflat cu totii ca statul paralel s-a infiltrat nu numai politica, ci si media si societatea civila. E greu de inteles cand te uiti la TV care dintre vocile care striga in public este adevarata sau falsa", a continuat Dragnea.

13:01 - Dragnea a adaugat ca Romania are nevoie de copii, mame si parinti si ca trebuie incurajata cresterea natalitatii. "Romania e tara copiilor nostri si pentru asta trebuie sa facem tot ce e nevoie", a punctat el.

13:00 - "Romania are nevoie in urmatorii 10 ani pentru nivelul si ritmul de dezvoltare pe care il prognozam de cel putin jumatate din forta de munca plecata, din inteligenta pierduta", a continuat liderul PSD.

El a mai spus ca PSD va duce pana la capat modificarea legilor justitiei si a Codurilor penale si ca va initia legi noi pentru organizarea si functionarea serviciilor de informatii.

"Trebuie sa intelegem ca dezbaterea pe legile justitiei si de modificare a codurilor penale a ajuns la acest nivel de adversitate pentru ca in spatele celor care nu doresc sa fie adoptate aceste modificari, care se opun oricarei modificari rationale, stau beneficiarii sistemului ilegal de putere. Aceasta dezbatere isi va continua cursul, va fi dusa pana la capat, pana la aprobare. Este un pas de modernizare a societatii", a declarat Dragnea.

12:59 - "Romania este un stat suveran, asa scrie in Constitutie. Sa nu uitam asta. Atunci cand oameni politici, sefi de institutii, voci cunoscute ale societatii isi saboteaza cu buna stiinta tara, (...) in aceste situatii pierdem suveranitate, independenta, demnitate, respect si nu castigam nimic. Defaimarea propriei tari este o fapta foarte grava, care expune Romania la riscuri, la sanctiuni, la intarzieri si la pierderea unor avantaje", a afirmat Liviu Dragnea.

"Suveranitatea Romaniei este mai pretioasa decat orice lupta interna pentru putere, decat orice mic interes local si de aceea este nevoie sa o protejam si o vom proteja prin legi explicite, dezbatute si votate in Parlament", a precizat el.

12:58 - "Desenul suveranitatii noastre trebuie facut in Romania, si nu in afara tarii. Noi ca natie vom fi respectati daca nu vom confunda bunele relatii cu servilismul. Si nu vreau sa facem asta", a spus Dragnea.

12:53 - Congresul PSD este transmis LIVE pe pagina de Facebook a Partidului Social Democrat. La ora 12:53, in timpul discursului lui Liviu Dragnea, erau 735 de reactii, dintre care 428 de Furie si 216 Like-uri. Iata mai jos situatia:

Foto: Facebook/Partidul Social Democrat

12:52 - "Eu le-am spus colegilor mei sa ma ia in serios de cate ori propun ceva la congres ca eu ma tin de cuvant", a spus el facand referire la faptul ca PSD are foarte multe femei in functii de conducere. "Eu va anunt pe toti ca vreau sa organizez Organizatia Barbatilor din PSD. Haideti cat mai repede ca nu se stie", a glumit Dragnea, in aplauzele colegilor sai.

12:45 - Liviu Dragnea expune mai multe motive pentru care a fost organizat acest congres.

12:45 - Dragnea i-a multumit lui Serghei Stanisev pentru participare, sustinand ca este "cel mai bun prieten al nostru din Europa". Si lui Tariceanu i-a multumit Dragnea pentru modul in care lucreaza impreuna. Kelemen Hunor si Corina Cretu au primit si ei multumiri si felicitari pentru ce fac. Trebuie precizat ca Kelemen Hunor a plecat din sala inainte ca Liviu Dragnea sa isi inceapa discursul.

12:43 - Vorbeste Liviu Dragnea. "Buna ziua, stimati colegi. Buna ziua, stimati colegi", a repetat Dragnea, a doua oara mult mai tare.

12:41 - "Fiti deschisi, fiti onesti, ramaneti intre oameni. Astfel vom creste si vom continua sa film de folos oamenilor", a continuat Neacsu.

12:37 - Vorbeste din nou Marian Neacsu, secretarul general al PSD: "PSD este partidul tuturor: al intelectualilor, al tinerilor, al muncitorilor, al pensionarilor. (..) Noi am evoluat cel mai bine si mai firesc. PSD este acum, sub conducerea lui Liviu Dragnea, partidul cel mai adecvat, modern, serios, responsabil si cu cea mai mare deschidere politica de pe scena politica romaneasca. Suntem o forta, stimati colegi. Suntem o forta a binelui. Si mai am o credinta, ca noi, PSD, forta binelui, vom invinge. In noi sta speranta pentru aceasta tara".

12:33 - Iata cateva imagini din sala in care se desfasoara congresul PSD:

Foto: Ziare.com

12:30 - Un participant la congresul PSD a lesinat, transmite Antena 3.

12:26 - A urmat un mesaj video din partea socialistilor din PE, dar clipul s-a intrerupt din cauza unei defectiuni tehnice.

12:19 - A luat cuvantul vicepresedintele Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Cebotari.

12:11 - "Sunt covins ca suntem pe un drum bun, drumul constructiei viitorului nostru comun. Succesul tarii este si succesul comunitatii maghiare, esecul Romaniei va fi si esecul nostru. Noi vrem sa avem succes", a transmis Kelemen Hunor.

Foto: Pro TV

12:04 - Este randul lui Hunor Kelemen, presedintele UDMR, sa sustina un discurs.

12:03 - "Faptul ca statul paralel sau sistemul paralel, cum il numesc unii, este in panica este dovedit de sondajele lansate in ultimele zile pe piata. Ma bucur ca Liviu (Liviu Dragnea - n.red.) a glumit spunand ca probabil se vor dea scoruri negative sub zero la unele partide. Am mai vazut lucrurile astea si in 2016, cand guvernul Ciolos avea in sondaje 110%. nu va lasati timorati de astfel de stiri false. Suntem mai puternici decat statul paralel", a mai spus Tariceanu.

11:59 - "In ziua in care presedintele va iesi in conferinta de presa sa spuna ca nu o revoca pe Kovesi, isi va semna sentinta. Nu va castiga al doilea mandat. Toti vor sti ca presedintele va face orice ca sa salveze un singur om din fruntea institutiei, pentru ca acest om ii inlatura adversarii pe care el nu poate sa ii invinga in lupta corecta. Presedintele crede ca isi asigura al doilea mandat, dar va arata doar ca este presedintele statului paralel, si nu al Romaniei", a adaugat Tariceanu.

11:58 - De pe holurile Salii Palatului se aude cum afara protestatarii scandeaza lozinci anti-PSD.

11:56 - Conform unor surse Ziare.com, in tabara Baniciou-Andronescu se discuta despre retragerea unuia dintre ei din cursa pentru functia de presedinte executiv, pentru ca celalalt sa aiba mai multe sanse. Se pare ca Banicioiu ar avea mai multe sanse si ca ar urma sa se retraga Andronescu.

11:52 - Si Calin Popescu Tariceanu a adus in discutie cresterea economica a Romaniei. "Multi cred ca este doar un element de statistica, pentru noi este baza cresterii bunastarii cetatenilor. Aceasta crestere este consecinta directa a politicilor fiscale promovate de Guvern. Nu a venit din senin", a adaugat el.

11:51 - Calin Popescu Tariceanu sustine un discurs. "Este o onoare sa am posibilitatea sa ma adresez in cadrul congresului. Va invit sa va amintiti un moment care nu a trecut de foarte multa vreme: decembrie 2016. Vreau sa va aduc aminte de tot circul facut de Iohannis la numirea premierului PSD-ALDE. Vreau sa va aduc aminte de dosarele care au fost scoase rapid de unii procurori marioneta. Stiam de atunci ca pentru coalitie nu vor urma zile simple si din ce am vazut iata ca aceasta impresie s-a confirmat, din pacate. Eram si atunci si suntem si acum intr-o lupta foarte complicata impotriva statului paralel.

Aceasta nu e o cursa de sprint, ci un maraton. Am facut o foarte buna echipa cu Dragnea. Aceasta echipa functioneaza foarte bine. Atat la PSD, cat si la ALDE exista o buna colaborare si la nivelul parlamentarilor, si la nivelul administratiei locale. Trebuie sa continuam impreuna", a spus liderul ALDE.

11:40 - "Ati avut o crestere economica record in UE. Stiu ca salariul minim a fost crescut, ca salariile pentru profesori, medici au crescut si ca e un bun prim pas, dar stiu si ca oamenii vor sa traiasca mai bine, ca Romania, ca si Bulgaria, este una dintre cele mai sarace tari din Europa", a declarat Serghei Stanisev. Acesta a laudat-o si pe Corina Cretu.

11:30 - Cand Dragnea, Firea si Dancila au intrat in sala s-a cantat "Oda Bucuriei", varianta mixata.

Video: Ziare.com

11:25 - La reuniune este prezent Serghei Stanisev, presedintele Partidului Socialistilor Europeni, conform Agerpres.

11:21 - Primul care vorbeste in fata social democratilor este Marian Neacsu.

11:16 - Se intoneaza imnul national.

11:14 - Cativa ministri din Guvernul Dancila si Tariceanu asteapta inceperea discursurilor.

11:12 - Liviu Dragnea, Viorica Dancila si Gabriela Firea au intrat in sala in care se va desfasura congresul si au dat mana cu social democratii prezenti. Presedintele PSD a dat mana si cu Catalin Radulescu, cel care in ultimele zile a fost foarte deranjat de faptul ca regulile nu-i permit sa candideze la congres.

11:05 - Mihai Tudose a anuntat ca il sprijina pe Nicolae Banicioiu pentru functia de presedinte executiv. Cei doi si Ecaterina Andronescu au vorbit separat cateva minute.

10:55 - Robert Negoita, primarul Sectorului 3, nu crede ca doua sau trei persoane pot sa imprime atata tensiune. "Nu e in regula, suntem intre colegi, trebuie sa ne purtam cel putin colegial, daca nu prieteneste. Toti cei care au ceva de spus sa spuna", a spus Negoita la Antena3.

Intrebat despre posibila fraudare a votului, edilul a replicat: "Nu stiu ce sa va spun, nu ma ocup de organizare, nu as vrea sa intru pe subiectul asta, nu ma pricep".

10:51 - Actualul presedinte executiv, Niculae Badalau, a anuntat ca va vota cu Viorica Dancila (preferata lui Liviu Dragnea) pentru a-i lua locul, devenind astfel numarul 2 in partid.

10:45 - "Rebelii" Catalin Radulescu si Codrin Stefanescu au facut un tur de forta si au vorbit cu zeci de delegati inainte de inceperea congresului.

Nicolae Banicioiu sta in sala, in primul rand, alaturi de Ecaterina Andronescu, desi amandoi candideaza la functia de presedinte executiv. Au vorbit impreuna vreo cinci minute pana li s-a alaturat si Niculae Badalau (actualul presedinte executiv).

Foto: Ziare.com

10:43 - La Congresul PSD sunt prezenti si Kelemen Hunor, liderul UDMR, dar si Calin Popescu Tariceanu, seful ALDE, transmit corespondentii Ziare.com.

10:35 - A sosit si Delegatia PSD Covasna:

Foto: Ziare.com

10:20 - Ecaterina Andronescu a ajuns la Sala Palatului, dar nu a vrut sa faca declaratii. In schimb, a stat frumos la poze:

Foto: Ziare.com

10:14 - Gabriela Firea sustine ca disputele din partid nu ajuta pe nimeni: "Vom deconta impreuna si atunci nu vom putea repara un rau facut azi".

Primarul Capitalei nu crede ca PSD a scazut in sondaje, desi evident ca exista si nemultumiti, insa Firea spune ca face mult teren si nu are incredere in cifrele anuntate.

Firea si-a exprimat inca o data sprijinul pentru Viorica Dancila, premierul candideaza pentru pozitia a doua in partid, cea de presedinte executiv.

Primarul Capitalei nu intelege de ce protesteaza manifesantii #Rezist in fata Salii Palatului, dar spune ca e o tara libera si fiecare poate protesta daca vrea.

10:08 - Premierul Viorica Dancila are emotii in legatura cu candidatura la functia de presedinte executiv:

"Am emotii ca toti ceilalti. Nu am de unde sa stiu daca se retrage cineva. Cei care vor decide sunt colegii din teritoriu", a spus Dancila la intrarea in Sala Palatului.

"Nu pot sa gandesc in viitor, despre ceea ce voi face", a replicat Dancila, cand a fost

intrebata despre sefia Organizatiei de Femei.

Foto: Ziare.com

Foto: Ziare.com

10:03 - Incep sa soseasca si numele grele ale partidului. Iata-le pe Rovana Plumb (ministrul Fondurilor Europene) si Corina Cretu (comisar european):

Foto: Ziare.com

09:55 - Delegatia PSD Botosani nu mai are nevoie de alta prezentare decat fotografia de mai jos:

Foto: Ziare.com

9:39 - Atmosfera in fata Salii Palatului este linistita, iar zona e plina de jandarmi, politisti si politisti locali, transmite corespondentul Ziare.com.

Foto: Ziare.com

9:30 - Sute de delegati si sustinatori PSD s-au strans in fata Salii Palatului, pentru ca inca nu li se permite accesul inauntru.

Vezi ce restrictii rutiere sunt in Capitala pentru desfasurarea Congresului PSD

Comitetul Executiv al PSD a stabilit, vineri, ca pot candida astazi la congres chiar si cei care n-au depus dosare complete, Liviu Dragnea vrand astfel sa le inchida gura nemultumitilor.

Citeste mai multe despre: CEx al PSD a validat toate candidaturile. Codrin Stefanescu e nemultumit ca Plesoianu si altii nu pot fi vicepresedinti.

Codrin Stefanescu a fost cel mai vocal dintre contestatari, el plangandu-se mai intai ca nu i se permite sa se inscrie in cursa pentru o functie de conducere, iar, dupa ce i s-a permis, a reclamat ca alti apropiati ai lui, "indragiti de popor", n-au putut candida pentru un loc de vicepresedinte, printre acestia aflandu-se Liviu Plesoianu sau Serban Nicolae.

Convingerea unanima este ca toate functiile vor fi ocupate de apropiatii lui Liviu Dragnea, acestia fiind considerati favoriti.

Printre cei care isi doresc functia de vicepresedinte se afla si Gabriela Firea, primarul Capitalei.

La acest congres, PSD ar urma sa adopte mai multe rezolutii referitoare la guvernare, una chiar pe justitie.

O atitudine stranie a avut premierul Viorica Dancila. Desi s-a vorbit mult despre faptul ca aceasta va candida pentru a doua functie in partid, iar Liviu Dragnea si-a aratat in repetate randuri sustinerea fata de ea, Viorica Dancila a evitat sa faca declaratii pe acest subiect, iar vineri, la sedinta CEx, a fugit de presa, iesind pe o usa laterala.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Congres extraordinar PSD, #congres Dragnea Dancila , #congres