Cum explica domnul Dragnea mascarada numita Congres

Marti, 13 Martie 2018, ora 07:43
5752 citiri
Cum explica domnul Dragnea mascarada numita Congres

Cei mai multi dintre comentatori au ramas nedumeriti cu privire la Congresul PSD: de ce a fost necesar, cui i-a folosit, care au fost rezultatele concrete pentru tara, in afara de felicitari, urale si osanale?

Insusi dl Dragnea a simtit ca aceste intrebari tulbura opinia publica si a socotit necesar sa explice participantilor ce l-a indemnat sa cheme atata lume la Bucuresti, s-o adune in Sala Palatului ca pe vremea stim noi cui, sa risipeasca timp si bani, pentru un rezultat care mie nu mi se pare vizibil nici cu microscopul.

Se pare ca explicatia, data de "daddy" si sistematizata in opt puncte, este atat de neatractiva, incat n-a prea bagat-o in seama nici presa de pe baricada prietena, nici televiziunile de pe cealalta baricada. Putini au publicat-o, putini au comentat-o, si mai putini au analizat-o. Cei mai multi, deloc.

Incerc aici sa suplinesc aceasta lacuna - caci, bune sau rele, pana la urma toate meritau un comentariu cat de mic - sa ma fac avocatul diavolului si sa reiau explicatiile liderului suprem, propriile mele comentarii, inevitabile.

Prima explicatie: "ne aflam la capatul primului an de guvernare PSD-ALDE si s-ar impune un bilant. E nevoie de concluzii politice, de concluzii economice".

Comentariu: A prezentat cineva la Congres un bilant serios, cu concluzii politice si concluzii economice? Iar daca n-a prezentat, inseamna ca intentia nu si-a atins scopul sau ca scopul a fost ceva ca de ochii soacrei?

In opinia mea, bilantul economic nu putea ocoli lipsa de bani, salariile care scad in loc sa creasca, autostrazile, metroul, aeroporturile, caile ferate, toate subfinantate. Una peste alta, nu s-au gasit bani berechet decat pentru marele Congres. Concluzia? Tara o duce prost, partidul are bani garla!

Bilantul politic nu putea ocoli prabusirea in sondaje, dar nu putea neglija nici esecul in numirea a doi prim-ministri, plus cel de-al treilea, cu o imagine derizorie public, dar excelenta in plan politic.

A doua explicatie: "avem un nou Guvern si e important sa gasim calea prin care aceasta noua echipa va indeplini pana in 2020 programul de guvernare".

Comentariu: Calea pentru indeplinirea programului de guvernare pana in 2020 era cautata si inainte de Congres. N-a gasit-o Grindeanu, n-a gasit-o Tudose si ma indoiesc ca ar fi gasit-o Dancila cu ocazia Congresului, ca si cum ai gasi un nasture, cand se rostogoleste sub noptiera.

A treia explicatie: "cu totii vedem ca dezbaterile din spatiul public au capatat o violenta extrema, care blocheaza evolutia dialogului despre drepturi, valori si libertati, care sufoca societatea si o dezbina".

Comentariu: Cand esti inculpat, iti arde buza sa nu blochezi dialogul despre drepturi, valori si libertati, si nici nu observi cum blochezi combaterea coruptiei, jafului si abuzului.

Intrebare retorica: blocarea dialogului despre drepturi si liberati a dus cumva la eliberarea violatorilor care, indata ce s-au vazut afara, au violat din nou si s-au intors exact acolo de unde i-a scos dialogul despre drepturi, valori si libertati?

Si sa nu vorbim de funie in casa congresului, atata timp cat delegatilor indezirabili li s-a oferit posibilitatea sa vorbeasca numai dupa ce a iesit lumea din sala. Ma refer cel putin la dna Andronescu si dl Banicioiu.

A patra explicatie: "vreau sa stabilim azi niste directii clare de actiune pentru a reuni Romania, pentru o dezvoltare pe termen lung si pentru a decide prioritatile acestei tari".

Comentariu: Hai sa fim seriosi! Care directii? Ce reunire? Care termen lung? Care prioritati? A stabilit cineva la Congres "niste directii clare de actiune"? A discutat despre "o dezvoltare pe termen lung"? A "decis prioritatile acestei tari?". Vorbe goale!

A cincea explicatie: " (s-a convocat Congresul - n.red)... pentru a avea in conducerea partidului o reprezentare echilibrata a tuturor regiunilor din Romania si o reprezentare paritara intre femei si barbati"

Comentariu: Categoric, combaterea discriminarii nu se rezolva cu o operatie aritmetica, de tipul juma-juma. Se rezolva doar prin masuri de ordin social, pedagogic, juridic, prin educatie, conduita, comportament. Nimic din toate acestea nu s-a dezbatut la Congres.

A sasea explicatie: "...pentru a spune apasat ideile in care credem cu tarie si pentru a spune apasat cum vedem noi Romania".

Comentariu: Apasat,...credem,...tarie, nu va aminteste asta limbajul de lemn? Si, bineineles, daca scopul propus este de genul bla-bla-bla, rezultatele obtinute sunt obligatoriu de tipul lulu-lulu.

A saptea explicatie: "...pentru a ne incarca cu incredere si curaj unii de la altii"

Comentariu: Asta-i buna! N-am inteles din cele spuse la Congres cum s-a incarcat cu incredere, de exemplu, dl Negoita de la dl. Tutuianu, dna Andronescu de la dna Firea, dna Dancila de la dna Carmen Dan, dl Catalin Radulescu de la de la dna Olguta Vasilescu si, mai ales, dl Codrin Stefanescu de la dl Dragnea insusi. Si invers, bineinteles.

A opta explicatie: "...pentru a spune ce inseamna pentru noi Centenarul Marii Uniri"

Comentariu: Atunci cand nu stii ce sa mai spui, nimic nu garanteaza mai bine reusita discursului decat referirea la nume de rasunet sau la fapte mari. Matematicianul aminteste de Pitagora, fizicianul de Newton, geograful de Columb, chimistul de Lavoisier, literatul de Shakespeare, iar politicianul de Centenar.

Una peste alta, nu mi se pare ca macar una din cele opt explicatii m-ar face sa exprim: bravo, domnule Dragnea, pentru asta, merita sa aduni foarte-foarte urgent patru mii de oameni in Bucuresti - numai personalitati de seama - si sa pui la bataie cheltuieli din care cred ca se putea suporta salariul minim al unui roman pe cel putin trei secole.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...