Pentru ca v-ati batut joc de oameni!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 09 Martie 2018, ora 08:26
30550 citiri
Pentru ca v-ati batut joc de oameni!

Decizia cruciala in fata careia se afla PSD excede cu mult imparteala functiilor de la Congres. Asta deja e cam transata, dupa toate aparentele. PSD trebuie sa decida daca se sinucide colectiv, daca isi continua marsul spre destructurare sau reuseste un punct de inflexiune si isi incepe redresarea.

De ce era necesar acest Congres nu e greu de inteles. De multa vreme, Liviu Dragnea conduce PSD exclusiv cu CEx-ul, o structura mai mare menita, in mod normal, doar deciziilor strategice majore. Conducerea curenta a partidului ar trebui sa fie asigurata de BPN, organismul de conducere restransa care se reuneste, in mod normal, saptamanal.

Dragnea, dupa cum remarca la un moment dat si fostul presedinte PSD Victor Ponta, nu a convocat BPN aproape niciodata. Pentru ca nu toti cei de acolo ii erau perfect fideli, fiind alesi la precedentul Congres, inainte ca el sa-si atinga varful puterii si dictatura. Ei bine, Liviu Dragnea vrea acum un BPN sigur, perfect fidel, livrat de baronii care sa se simta si ei bine reprezentati, fie personal, fie prin tot felul de oameni de paie.

Asa cum a fost facut Guvernul Dancila este facuta acum si conducerea partidului, printr-un troc de putere intre Dragnea si baroni.

De ce are Liviu Dragnea nevoie de aceasta siguranta maxima? Pe de de-o parte, pentru ca a ajuns intr-o faza de metastaza a puterii in care simte nevoia de control absolut, tot mai absolut, daca imi permiteti licenta.

Pe de alta parte, pentru ca, uitandu-se in sondaje, stie ca decontul politic al sarlataniei a inceput deja si vrea sa fie inconjurat de o autentica garda pretoriana atunci cand situatia se va inrautati si mai mult.

Pana la urma, treaba lor!, veti spune. Partidul lor, alegerile lor. Nu e chiar asa, cat timp PSD este principalul partid de guvernamant din Romania. De el depinde soarta tarii. Un partid intrat intr-o criza atat de grava a democratiei nu are cum sa asigure o guvernare democratica a Romaniei. Un partid in care singurul criteriu de ascensiune este obedienta nu poate genera decat o guvernare de nulitati care sa duca tara in rapa, dupa cum se vede cu ochiul liber.

Dar, dincolo de aceasta lupta pentru putere, in acest moment nu exista o tabara buna si una rea. Exista doar tabere rele. Sau vi se pare ca Radulescu "mitraliera" reprezinta un standard de democratie? Ca Serban Nicolae si Liviu Plesoianu sunt altceva decat niste calai ai Justitiei capabili de cele mai mari netrebnicii impotriva statului de drept?

Cei mai multi dintre contestatarii lui Dragnea nu sunt o parte a solutiei, ci sunt o parte a cauzelor care au dus partidul in pragul sinuciderii.

Si asta nu o spun eu. Asta o spun sondajele de opinie care arata un autentic picaj pentru PSD. Cel mai recent, realizat de IMAS, arata o autentica apocalipsa pentru PSD ajuns la 28%, adica aproape o injumatatire a procentelor cu care a castigat alegerile, si o trecere pe locul al doilea dupa PNL.

De ce au ajuns aici? Pentru ca si-au batut joc de tara asta si de oameni, carora le-au promis miere si le dau fiere.

Eu nu ii judec pe cei care s-au lasat amagiti de sarlatania pesedista. Cand esti sarac, disperat, needucat, e greu sa nu te duci dupa acadea. Dar oamenii acestia se trezesc acum ca, in loc sa o duca mai bine, dupa cum li s-a promis, au pierdut din venituri, platesc rate mai mari, cumpara mancare mai scumpa, au locuri de munca mai putin sigure.

Al doilea motiv este asaltul permanent asupra Justitiei. S-au amagit ca numai 600 de mii de oameni au fost nemultumiti si strada a abandonat cauza. Dar nu trebuie sa fii un mare fan al dnei Kovesi sau vreun "rezistent" ca sa te intrebi ceea ce a intrebat si Frans Timmermans la Bucuresti: de ce vorbim doar de Justitie si nu despre autostrazi?

Este tot mai clar ca PSD a mintit masiv in campanie ca sa castige o putere pe care s-o foloseasca exclusiv pentru incercarea de a distruge Justitia, in timp ce viata de zi cu zi a oamenilor in cel mai bun caz a ramas la fel, daca nu cumva s-a inrautatit. Iar perspectiva este sumbra cat timp acest guvern pare o culme a incompetentei in fruncte cu premierul "imunoglobina".

Iar daca vor continua sa forteze distrugerea statului de drept, coliziunea cu Comisia Europeana va fi inevitabila si de aici o inrautatire si mai accentuata a vietii oamenilor, ca urmare a taierii tuturor banilor europeni. Sa vad cine si cum le va explica agricultorilor ca raman fara subventii.

Decizia PSD nu este daca PSD merge cu Dragnea sau cu Codrin Stefanescu, daca e mai bun Dragnea decat Serban Nicolae. Aceasta este o non-dilema: sunt la fel de rai. Decizia PSD este daca merge pe aceeasi cale a pierzaniei. Si decizia trebuie sa vina de la baza partidului, aceea care se afla in contact direct cu un electorat din ce in ce mai tensionat si furios, dupa cum arata si sondajele.

Daca pesedistii se vor comporta ca niste oi, la taiere vor fi dusi. Daca vor sa se salveze, trebuie sa puna punct si sa o ia de la capat. Adica sa inceteze asaltul asupra Justitiei si sa inceapa sa guverneze pentru tara asta, adica sa se preocupe de autostrazi, de scoli, de spitale, sa inceteze topaiala fiscala si sa puna in Guvern oameni care sa se priceapa si la altceva decat sarutat inelul unui suzeran, fie el Dragnea sau un baron.

Nu e mare filosofie. E simplu de inteles ca PSD a ajuns la decontul bataii de joc si, daca nu se redreseaza rapid, il asteapta cu portile larg deschise iadul politic.

Si nu mai poti tu de grija noastra!, imi vor spune pesedistii. Da, e adevarat, nu port grija niciunui partid. Dar port grija acestei tari. Mi-e egal daca PSD se face sau nu tandari, dar ma preocupa daca odata cu el se face tandari si Romania pe care a primit-o pe mana. Despre asta e vorba.

#Dragnea Congres PSD , #congres