PSD si-a modificat statutul: Cum isi alege presedintele si cum va fi desemnat candidatul pentru Cotroceni

Sambata, 29 Iunie 2019, ora 12:16
5126 citiri
PSD si-a modificat statutul: Cum isi alege presedintele si cum va fi desemnat candidatul pentru Cotroceni

Social-democratii au aprobat in unanimitate, prin vot deschis cu ridicarea mainii, modificarile la statutul partidului in Congresul PSD. Schimbarile vizeaza modificarea alegerii, revocarii presedintelui PSD, prin vot secret, in Congres si regulamentul pentru desemnarea candidatului formatiunii la prezidentiale.

"Comisia de modificare a statutului PSD, aprobata prin Hotararea Comitetului Executiv National al PSD, din data de 13 iunie 2019, propune Congresului extraordinar al PSD, urmatoarele:

1. Se modifica Articolul 119, alineatul 3, cu privire la alegerea presedintelui PSD, care va avea urmatoarea formulare: alege presedintele PSD, potrivit legii;

2. Se modifica Articolul 119, alineatul 4, cu privire la desemnarea candidatului PSD la functia de Presedinte al Romaniei, care va avea urmatoarea formulare"desemneaza candidatul sustinut de PSD la functia de Presedinte al Romaniei;

3. Se modifica Articolul 122, alineatul 2, cu privire la procedura de alegere a presedintelui PSD, care va avea urmatoarea formulare: presedintele PSD este ales sau revocat, prin vot secret, de catre Congresul Partidului Social Democrat.

4. Se abroga alineatele 20 si 21 din articolul 142 privind Regulamentul de organizare a alegerilor interne pentru functia de presedinte al partidului, respectiv Regulamentul de organizare a scrutinului intern pentru desemnarea candidatului PSD la functia de Presedinte al Romaniei.

5. Se abroga alineatele 16 si 17 din articolul 145 cu referire la aprobarea de catre Comitetul Executiv National a Regulamentului de organizare a alegerilor pentru functia de presedinte al partidului, respectiv elaborarea si propunerea spre aprobare Comitetului Executiv National a Regulamentului de organizare a alegerilor pentru desemnarea candidatului PSD la functia de Presedinte al Romaniei", arata modificarile aduse statului PSD.

Citeste despre dezbaterile de la Congresul PSD: Congres la PSD: Social democratii isi aleg noua conducere - atmosfera tensionata la primul congres post - Dragnea

Care era forma actuala

In forma actuala statutul PSD precizeaza la articolul 119, alineatul 3 ca: Congresul PSD "valideaza alegerile interne pentru Presedintele PSD, desfasurate in baza Regulamentului de organizare a alegerilor pentru functia de Presedinte al partidului, elaborat de Biroul Permanent National si aprobat de Comitetul Executiv National".

De asemenea acelasi articol prevede la alineatul 4 ca Congresul "valideaza scrutinul electoral intern pentru desemnarea candidatului PSD la functia de Presedinte al Romaniei, desfasurat in baza Regulamentului de organizare a alegerilor pentru desemnarea candidatului PSD pentru functia de Presedinte al Romaniei, elaborat de Biroul Permanent National si aprobat de Comitetul Executiv National".

Articolul 122 alineatul 2 stipuleaza ca "Presedintele PSD este ales sau revocat de catre toti membrii de partid in cadrul alegerilor interne desfasurate in baza Regulamentului de organizare a alegerilor pentru functia de Presedinte al partidului, elaborat de Biroul Permanent National si aprobat de Comitetul Executiv National".

Ce articole au fost abrogate

Cat despre articolele propuse pentru abrogare acestea prevad in prezent ca:

Articolul 142 - "20. Aproba Regulamentul de organizare a alegerilor interne pentru functia de Presedinte al partidului; 21. Aproba Regulamentul de organizare a scrutinului intern pentru desemnarea candidatului PSD pentru functia de Presedinte al Romaniei".

Articolul 145 - "16. Elaboreaza si propune spre aprobare Comitetului Executiv National Regulamentul de organizare a alegerilor pentru functia de Presedinte al partidului; 17. Elaboreaza si propune spre aprobare Comitetului Executiv National Regulamentul de organizare a alegerilor pentru desemnarea candidatului PSD pentru functia de Presedinte al Romaniei".

Congresul PSD este in desfasurare la Sala Palatului, sambata. Social-democratii vor alege, prin vot secret, presedintele, presedintele executiv si secretarul general al PSD.

Citeste si:
Adrian Veştea, după ce a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL: "Am fost martorul unei minuni - aproximativ 1.200 de votanţi au furnizat fix 1.842 de voturi"
Adrian Veştea, după ce a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL: "Am fost martorul unei minuni - aproximativ 1.200 de votanţi au furnizat fix 1.842 de voturi"
Preşedintele CJ Braşov Adrian Veştea, care a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL în faţa lui Rareş Bogdan, a afirmat ironic că, la Consiliul Naţional de duminică, 26 septembrie, a...
A fost anunțată oficial echipa de conducere a PNL: Dan Vîlceanu este secretar general. Cine ocupă celelalte funcții
A fost anunțată oficial echipa de conducere a PNL: Dan Vîlceanu este secretar general. Cine ocupă celelalte funcții
Dan Vîlceanu este noul secretar general al PNL după ce a fost votat de 1.743 de delegaţi, Rareş Bogdan a fost ales prim-vicepreşedinte al PNL cu 1.115 voturi, Iulian Dumitrescu cu 1.620...
Sursa: MEDIAFAX