Continuă războiul sondajelor în PSD. Cum s-au exclus reciproc Ciolacu și Firea din topul încrederii în două sondaje separate

Luni, 25 Iulie 2022, ora 21:50
10031 citiri
Continuă războiul sondajelor în PSD. Cum s-au exclus reciproc Ciolacu și Firea din topul încrederii în două sondaje separate
Liderul PSD Marcel Ciolacu și ministrul Familiei Gabriela Firea se luptă prin sondaje FOTO colaj ziare.com / Hepta

PSD pare că începe să se împartă din nou în tabere după ce un sondaj CURS publicat duminică, 24 iulie, îl arată pe Marcel Ciolacu pe a doua poziție într-un top al încrederii, în timp ce Gabriela Firea nici nu apare în clasament, cu toate că în sondajul Sociopol aceasta este pe prima poziție.

Conform unui sondaj realizat de CURS, care are mai multe contracte cu social-democrații și pentru care a realizat în trecut numeroase alte sondaje, într-un top al personalităților politice în care românii au cea mai mare încredere, pe prima poziție apare ministrul Sănătății Alexandru Rafila, cu un scor de 30%. Acesta din urmă este urmat în top de către liderul PSD Marcel Ciolacu, cu 28%, premierul Nicolae Ciucă cu 26% și Mircea Geoană cu 20%. În clasament nu se regăsește însă Gabriela Firea.

În mod bizar, într-un alt sondaj venit de data aceasta din partea Sociopol, în același top al încrederii Gabriela Firea este plasată de data aceasta pe prima poziție, tot cu 30%, în timp ce Marcel Ciolacu apare abia pe locul 12, în spatele lui Raed Arafat, Nicolae Ciucă sau Victor Ponta.

De notat că Sociopol este deținut de către Mirel Palada, un apropiat de-al lui Dan Voiculescu și Gabriela Firea, care a beneficiat în trecut contracte de sute de mii de lei cu Primăria Capitalei atunci când Firea era primar. Totodată, înaintea alegerilor locale din 2020, Sociopol susținea într-un sondaj de opinie că Gabriela Firea ar urma să câștige alegerile din București, cu un scor de 41%.

Firea sărită dintr-un alt sondaj comandat de Ciolacu

La mijlocul lunii iunie, CURS publica un sondaj de opinie pentru perioada 7-17 iunie în București din care reieșea că PSD se află în topul preferințelor alegătorilor, cu un scor de 33%, în timp ce pe următoarele poziții se regăseau PNL, AUR și USR.

Conform unor surse politice, din datele sondajului care au apărut în presă a lipsit întrebarea „cu cine ar vota bucureștenii” dacă ar avea loc alegeri locale. În mod surprinzător, Alexandru Rafila era peste Gabriela Firea datele sondajului, motiv pentru care aceasta a provocat un scandal în interiorul partidului. Concret, planul lui Marcel Ciolacu era să împuște doi iepuri dintr-un singur foc: să reducă puterea lui Firea pe de o parte și să scape de amenințarea lui Rafila privind o posibilă candidatură la prezidențiale de cealaltă parte, mai arată sursele citate.

Neînțelegeri și la Sectorul 5

Deși PSD încă nu a anunțat oficial pe cine susține pentru alegerile anticipate de la primăria Sectorului 5 din Capitală, fostul primar al sectorului Daniel Florea și-a anunțat candidatura fără acordul lui Ciolacu. Potrivit unor surse politice, de partea sa ar fi și președintele PSD București Gabriela Firea, însă aceasta este curtată de Dan Voiculescu, care încearcă să o convingă să-l sprijine pe Vlad Popescu, fiul lui Cristian Popescu Piedone.

De cealaltă parte, Marcel Ciolacu l-ar vrea candidat pe vicepreședintele PSD Sector 1, Alexandru Petrescu. Totodată, voci din PSD se opun asupra susținerii lui Piedone junior, afirmând că ar provoca un deficit de imagine partidului. Ultimul cuvânt îl va avea însă filiala PSD București, care este condusă de către Firea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
Cu un avans de 2,7%, România se numără printre ţările membre UE cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale din blocul comunitar, arată datele publicate, luni, de Oficiul...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#PSD, #Gabriela Firea, #marcel ciolacu, #sondaje psd , #stiri Gabriela Firea