Maghiarii nu mai aleg România doar pentru cumpărături ci și pentru locuri de muncă, mai bine plătite decât în țara vecină, arată un raport recent al KSH, echivalentul maghiar al Institutului Național de Statistică, citat de publicația Portfolio. Această tendință, confirmată și de specialiștii în recrutare din țara vecină, demonstrează efectul pozitiv al măsurilor implementate de Guvernul condus de Marcel Ciolacu prin care salariul mediu a depășit 1.000 de euro în fiecare dintre ultimele șapte luni.
Creșterea salariului mediu net, care reflectă dinamica naturală a pieței muncii, s-a accentuat în ultimele 15 luni, după accelerarea politicilor economice bazate pe investiții a Executivului Ciolacu. Astfel, potrivit Institutului Național de Statistică (INS), în septembrie 2024, a șaptea lună consecutiv în care salariul mediu net a depășit 1.000 de euro, valoarea sa a fost de 5.158 de lei, cu 558 de lei mai mult comparativ cu iunie 2023.
”Ai fi uimit de câte autobuze duc muncitorii maghiari către Oradea”
Datele autorității naționale de statistică din Ungaria, KSH, arată că în 2022, numărul maghiarilor care lucrau în țările vecine reprezenta 2,9% din totalul forței de muncă. Cei mai mulți preferau Austria sau Slovacia, însă, în ultimul an, ca urmare a creșterii accentuate a nivelului salarial din România, tot mai mulți maghiari aleg să lucreze în țara noastră. Această dinamică pe piața muncii a fost confirmată de specialiștii în recrutare din țara vecină la Budapest Economic Forum 2024, potrivit publicației Portfolio.
”Dacă ai merge la Biharkeresztes, ai fi uimit de câte autobuze duc muncitorii maghiari la Oradea”, a declarat Sándor Baja, directorul general al companiei de recrutare Randstad.
România depășeste Ungaria la nivelul salarial
Árpád Boros, Country Manager pentru Ungaria şi România la firma de consultanţă Staufen, a subliniat că țara noastră a ajuns să depășească Ungaria în ceea ce privește salariile.
”La capitolul salarii, România a ajuns din urmă cu Ungaria, sau sunt regiuni în care salariul acolo este chiar mai mare”, a spus Árpád Boros.
Planul de Guvernare PSD 2025-2028 oferă premise ca numărul maghiarilor care lucrează în România să crească
Această tendință este de așteptat să se accentueze în anii următori, în special în ceea ce privește locuitorii din apropierea graniței cu România, au punctat vorbitorii de la Budapest Economic Forum 2024. Un factor important îl reprezintă nu doar progresul țării în mandatul Premierului Marcel Ciolacu, ci și perspectivele de creștere.
Planul de Guvernare 2025-2028 al PSD are ca țintă ca puterea de cumpărare a românilor să ajungă la media Uniunii Europene, până la finalul anului 2029. De asemenea, între obiectivele sociale din documentul programatic al social-democraților se numără și câștigul salarial mediu brut care va depăși 2.600 euro pe lună, până în 2029, și un salariu mediu brut care va ajunge în același an la 1.300 euro pe lună.
PSD și Marcel Ciolacu au demonstrat că sunt cei care cresc veniturile românilor, salariul minim și pensiile. Calea sigură pentru România trebuie să conțină reindustrializarea economiei naționale și finalizarea autostrăzilor, oferind în același timp tuturor românilor, din țară și din diaspora, acces egal la sănătate și educație și un program național de protejare a tinerilor de droguri. CMF 31240010